capensi Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2013 Tak właściwie to ta wydeptana trawa mi nie przeszkadza ale pasowało by w przyszłości jakoś to ładniej ozdobić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 (edytowane) A sie spytam z ciekawości - Dorzucisz coś tam z Polskich oprócz Rotundifolii i skąd masz D.arcturi ? Edytowane 5 Czerwca 2013 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Reez Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 No, no, sam jestem pod niezłym szokiem. Flava świetna, pomysł i roślinki super. Aż się dziwie, że trzymasz tam Cefala i Darlingtonię ;d Ja miałbym wątpliwości czy by pociągnęły. Ale jeśli wszystko sie ładnie przyjęło to życzę dalszych sukcesów x3 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 5 Czerwca 2013 Share Napisano 5 Czerwca 2013 Ja miałbym wątpliwości czy by pociągnęły. Jak widać nieźle ciągną Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 5 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2013 Darlingtonia jest dość wytrzymałą rośliną. W Wielkiej Brytanii rośnie cały rok na torfowisku bez żadnego okrycia to i tu da rade z okryciem. Co do cefalotusa może być gorzej ale jeśli nie przeżyje to już nie będę 2 raz próbował. Z naszych rodzimych rosiczek narazie tylko rotundifoliie mam ale do końca lata planuje jeszcze dosadzić D.anglice, D.intermedie i D. x obvate. D.arcturi miałem od Davida. Tu macie jeszcze kilka zdjęć D.binata zarośnięta mchem Kolejne zdjęcie D.rotundifolii Budząca się S. x rehderi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 (edytowane) Jako, iż byłem niedawno w szklarni davida i dokupiłem trochę roślin to wstawiam nowe zdjęcia torfowisk. S x Catesbaei D. x obovata D. filiformis S. purpurea ssp. venosa var. burkii - pierwszy dobrze wykształcony kielich po zimie D. binata D. filiformis x intermedia S. purpurea ssp. purpurea Zdjęcia z 2 torfowiska: D. anglica D. x obovata S. minor var. minor "Typical Form, direction to Waycross, Brantley CO, GA, USA" S. oreophila "giant veined form, NE Georgia" S. x Juthatip Soper S. purpurea ssp. venosa S. purpurea ssp. purpurea f. heterophylla S. Sarracenia purpurea ssp. venosa var. burkii f. luteola D. intermedia Muchołówka, która z początku miała być DM. 'Dracula' P. grandiflora Cefalotus follicularis - rośnie o wiele szybciej na dworze niż trzymany w terarium Zdjęcie roślin na korzeniu S. flava var. rubicorpora "red tube, Liberty County, Florida, USA" S. flava var. atropurpurea "All red, Blackwater State Forest, Florida, USA" S. purpurea ssp. purpurea "purple, Marl Bog Form, Canada, ST" S. purpurea ssp. venosa var. montana "Transylvania CO" DM. 'Bohemian Garnet' D. rotundifolia D. californica niestety upały ją ususzyły, ale kłącze wydaję się żywe Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez capensi Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
owadożer Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Ładne rośliny Co Ci nie odpowiada z draculą ? Pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Jest trochę na nią za duża, a poza tym nawet david mówił jak u niego byłem, że jest troche podobna do draculi ale nią nie jest. Co nie zmienia faktu, że wygląda swietnie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 5 Sierpnia 2013 Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Świetne rośliny. Jestem pod ogromnym wrażeniem =) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edytor Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Wszystko ładnie, pięknie. Edytowane 19 Listopada 2013 przez edytor Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Może i można ją kupić legalnie, ale... Ale co? Jeśli jest pozyskana z legalnego źródła, w hodowli już kolejne pokolenia to wszystko jest w porządku. Co do liczebności: akurat okrągłolistna jest wręcz pospolita. Byłem na dwóch torfowiskach na których jej nie znalazłem, a takich na których ją widziałem, nie zliczyłbym na palcach z pewnością. Dużo gorzej ma się sprawa z innymi gatunkami rodzimych przedstawicieli rodzaju Drosera, co nie zmienia faktu, że za grabież rotundifolii z torfowiska powinna być kara 20 batów i wepchnięcie rzodkwi do ucha. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Można kupić legalnie , a poza tym chyba wszyscy z forum wiedzą, że są pod ścisłą ochroną . W niektórych miejscach jest jej po kilka sztuk , a w innych rośnie jak roślina inwazyjna . Tylko 20 ? Jeszcze takie szybkie pytanie - Czy do torfowiska gdzie rośnie np. tylko rotundifolia , mogę posadzić anglice czy inną polską rosiczkę ? Edytowane 6 Sierpnia 2013 przez Sevillo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Tylko 20 ? Od czegoś trzeba zacząć. Jeszcze takie szybkie pytanie - Czy do torfowiska gdzie rośnie np. tylko rotundifolia , mogę posadzić anglice czy inną polską rosiczkę ? Ale masz na myśli swoje w ogrodzie czy naturalne? Jak na swoje to oczywiście można, ale naturalne nie. Był już temat reintrodukcji na forum, wzbudził wiele emocji, konkluzja jednak była taka, że amatorzy (czyli my, nie ma co się czarować) nie powinni się za coś takiego brać. Do takich działań potrzebne są szczegółowe badania i wiedza na poziomie uniwersyteckim, jeśli ma to być pożyteczne, a nie szkodliwe. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edytor Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie bądź taki do przodu bo Ci tyłu zabraknie Edytowane 19 Listopada 2013 przez edytor Dziękuję za troskę o mój tył, jest jednak zupełnie zbędna. :) Tak na marginesie - rosiczki nie rosną wyłącznie w rezerwatach. Często można je spotkać poza terenami chronionymi w jakikolwiek sposób. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 6 Sierpnia 2013 Share Napisano 6 Sierpnia 2013 Ale lipa , jeżeli to polska rosiczka to w czym ona mogłaby zaszkodzić ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi