OldShaterhan Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Siemka. Jestem tu nowy i nie będę owijał w bawełnę - chcę zrobić na dworze małe torfowisko, na którym znalazła by się rosiczka okrągłolistna oraz tłustosz pospolity. Czy mogą one rosnąć obok siebie? Jakiej wielkości powinno być minimalnie? Jak je zrobić? Teren, w którym chcę, aby powstało jest podmokły - w tej chwili stoi tam woda na wysokości gruntu. Posiadam ~18 litrów torfu bez dodatków o pH 3,5-4,5. Czy się nada? PS Zależy mi na jak najtańszym założeniu. PS2 Nie widziałem lepszego działu. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez OldShaterhan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Jeśli chcesz do tego celu wykorzystać tylko 18l torfu, to wiedzę, że planujesz założyć naprawdę małe torfowisko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) 18l trofu? Roślinki daj lepiej do doniczek... Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Gekon Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OldShaterhan Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2013 Faktycznie, może trochę za mało A takie minimum to byłoby ile? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Najpierw to ty napisz jakiej wielkości chcesz robić torfowisko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adivip125 Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Cześć Jeśli chcesz aż tak małe torfowisko, to radziłbym Ci zastanowić się nad donicą - tak, jak zrobił to Krzysiek w temacie http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=8186 . Wydaje mi się, że będzie Ci łatwiej to ogarnąć w takiej formie, a i koszt nie jest chyba aż tak duży (kwestia dodatkowych 50zł (?) na ceramikę). sam przymierzam się do takiej donicy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) (...)Wydaje mi się, że będzie Ci łatwiej to ogarnąć w takiej formie, a i koszt nie jest chyba aż tak duży (kwestia dodatkowych 50zł (?) na ceramikę). sam przymierzam się do takiej donicy Z tego co widzę, to tylko jedna donica jest ceramiczna(gliniana?). Pozostałe to plastik. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OldShaterhan Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2013 Chciałbym mieć to w ziemi - w tamtym rejonie mam taki mały "lasek", jest tam trochę robactwa, chciałbym je zwalczyć, a przy okazji zwiększyć bioróżnorodność w tamtym rejonie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Około 400-500l torfu , żeby zrobić małe torfowisko . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OldShaterhan Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Może tak: ile litrów torfu potrzeba na m2? I ile m2 powinno być tak minimum? Edytowane 8 Czerwca 2013 przez OldShaterhan Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Tak około 1,5m (dłg) x 1m (szer) x (wys. minumum 0,30m ) 0,30m , żeby to jakoś wyglądało . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OldShaterhan Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2013 To niezłe zużycie tego torfu Byłem przekonany, że będzie trzeba mniej A dno jakoś trzeba zabezpieczyć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 To niezłe zużycie tego torfu Byłem przekonany, że będzie trzeba mniej A dno jakoś trzeba zabezpieczyć? Ja polecam poszukanie informacji o tym na forum bo jest tego trochę. Wpisz 'torfowisko' w szukajce i powinno Ci wyjść kilkanaście pozycji. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
OldShaterhan Napisano 8 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2013 Przeglądam tak sobie tematy i spodobało mi się to: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=11535, jednak w sumie dla jednej roślinki jest ono za duże, a ona ma wyglądać, jakby rosła w naturalnym środowisku... Chociaż nie, to złe określenie, bo wtedy tego trzeba by dużo. Może "jakby znalazła się tam przypadkiem" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nwankwo Napisano 8 Czerwca 2013 Share Napisano 8 Czerwca 2013 Jak ty zamierzasz 'zwalczać robactwo' jedną rosiczką ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi