Skocz do zawartości

Torfowisko

OldShaterhan

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka.

Jestem tu nowy i nie będę owijał w bawełnę - chcę zrobić na dworze małe torfowisko, na którym znalazła by się rosiczka okrągłolistna oraz tłustosz pospolity. Czy mogą one rosnąć obok siebie? Jakiej wielkości powinno być minimalnie? Jak je zrobić? Teren, w którym chcę, aby powstało jest podmokły - w tej chwili stoi tam woda na wysokości gruntu.

Posiadam ~18 litrów torfu bez dodatków o pH 3,5-4,5. Czy się nada?

PS Zależy mi na jak najtańszym założeniu.

PS2 Nie widziałem lepszego działu.

Edytowane przez OldShaterhan
Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Jeśli chcesz aż tak małe torfowisko, to radziłbym Ci zastanowić się nad donicą - tak, jak zrobił to Krzysiek w temacie http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=8186 . Wydaje mi się, że będzie Ci łatwiej to ogarnąć w takiej formie, a i koszt nie jest chyba aż tak duży (kwestia dodatkowych 50zł (?) na ceramikę). sam przymierzam się do takiej donicy :]

Odnośnik do odpowiedzi

(...)Wydaje mi się, że będzie Ci łatwiej to ogarnąć w takiej formie, a i koszt nie jest chyba aż tak duży (kwestia dodatkowych 50zł (?) na ceramikę). sam przymierzam się do takiej donicy :]

Z tego co widzę, to tylko jedna donica jest ceramiczna(gliniana?). Pozostałe to plastik.

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

To niezłe zużycie tego torfu ;) Byłem przekonany, że będzie trzeba mniej :)

A dno jakoś trzeba zabezpieczyć?

Ja polecam poszukanie informacji o tym na forum bo jest tego trochę. Wpisz 'torfowisko' w szukajce i powinno Ci wyjść kilkanaście pozycji.

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam tak sobie tematy i spodobało mi się to: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php?showtopic=11535, jednak w sumie dla jednej roślinki jest ono za duże, a ona ma wyglądać, jakby rosła w naturalnym środowisku...

Chociaż nie, to złe określenie, bo wtedy tego trzeba by dużo. Może "jakby znalazła się tam przypadkiem" ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.