Skocz do zawartości

pytanie młode siewki

ugibugi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam w kilku doniczkach maleńkie siewki rosiczki. Niedawno pojawiła się pleśń, więc do sklepu po topsin. Wczoraj spryskane i zobaczymy. Moje pytanie kiedy mam przesadzać te siewki (teraz mają niecałe 0.5 cm) i jak to robić, żeby nie uszkodzić roslinek.

Jak wrócę z pracy zapodam foto.

Edytowane przez ugibugi
Odnośnik do odpowiedzi

W jakim celu chcesz je przesadzać?

Po prostu chcę poprzesadzać, bo jest ich tam naaaprawdę duża ilość. Pozatym dla mnie ma to znaczenie estetyczne. Czy do takich doniczek średnia 5 cm. wkładać po jednej sztuce czy kilka (ile)?

Aha, jak już będę mógł przesadzić, to u mnie w markecie O*I jest mech ogrodniczy marki Atena ph. 3.5-4.5. Będzie się nadawał?

Edytowane przez ugibugi
Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu chcę poprzesadzać, bo jest ich tam naaaprawdę duża ilość. Pozatym dla mnie ma to znaczenie estetyczne. Czy do takich doniczek średnia 5 cm. wkładać po jednej sztuce czy kilka (ile)?

Aha, jak już będę mógł przesadzić, to u mnie w markecie O*I jest mech ogrodniczy marki Atena ph. 3.5-4.5. Będzie się nadawał?

Pisz po prostu OBI a nie baw się w stawianie gwiazdek...

0,5cm to trochę mało. Poczekaj jak będą miały nie mniej niż 1,5 lub nawet 2cm. Bądź przygotowany że większość z nich na pewno padnie do tego czasu. Selekcja naturalna- przetrwają najsilniejsze :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam ten torf i nie narzekam. Capensis po przesadce ładnie rośnie i siewki na nim kiełkują, więc spoko ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że spokojnie możesz je przesadzić. Weź jakieś ostre i małe narzędzie, np. szpilkę, i porozsadzaj je razem z małym kawałkiem podłoża. Wiele razy tak robiłem z prostymi gatunkami i nie zauważyłem negatywnych skutków.

Odnośnik do odpowiedzi

Weź jakieś ostre i małe narzędzie, np. szpilkę, i porozsadzaj je razem z małym kawałkiem podłoża.

I co tą szpilką mam zrobić? tzn. za bardzo nie wiem jak sobie mam tą szpilką poradzić z wyjęciem takich maleńkich siewek. Drugie pytanie czy wsadzić do doniczki średnicy 5 cm. jedną siewkę czy kilka (ile?)

Dzięki za odp.

Odnośnik do odpowiedzi

OKI a na taką doniczkę średnicy 5 cm. ile pakowć roślinek (jedną, czy więcej)?

Po pierwsze - jaki gatunek rosiczki? Jeśli Drosera capensis, to sadzisz jedną i za rok przesadzasz do większej doniczki, jeśli pigmejskie, sadzisz kilka, ale też będziesz przesadzał do większej (wyższej) doniczki.

Posadź, zobacz jak rośnie i za kilka miesięcy bez pytanie będziesz wiedział.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.