Apokalipsa85 Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Czy masz pewność że roślina opisana jako N.vogelli jest nią w rzeczy samej? Liście owszem tak, wydają sie być jak vogelli natomiast same dzbanki....? U ciebie są one dość krótkie i pękate, nie widać też charakterystycznych ciapków bynajmniej tak wyglądają na załączonym zdjęciu. Posiadam młodą roślinkę, mniejszą niż Twoja a różnica w wyglądzie dzbanków jest dość spora. U mnie to cienkie przecinki w brązowe ciapki. Jeśli się mylę proszę poprawcie mnie kupiłam ją od carnisany - zobaczymy jak podrośnie (najwyżej wtedy zmienię opis) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 ... Uwaga odnośnie sióstr z Queensland - w moim mniemaniu cierpią na zbyt niską wilgotność powietrza. Zamknąłbym je szczelnie - tak robię ze swoimi. Siostry nie potrzebują "sauny", wystarczy przysłowiowa podwyższona wilgotność. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 A co ja napisałem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 A co ja napisałem? Napisałeś Zamknąłbym je szczelnie - tak robię ze swoimi. Uważam, że nie ma takiej potrzeby. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ptaah Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Napisałeś Uważam, że nie ma takiej potrzeby. Jednak nie każdy szczelnie zamknięty pojemnik stworzy wewnątrz saunę - takowej nie polecałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Z moich obserwacji sióstr wynika, że D. adelae i D. prolifera zadowalają się niższą wilgotnością niż D. schizandra i D. 'Andromeda'. W terrarium z "przysłowiową podwyższoną wilgotnością" dwie pierwsze mają się znakomicie, podczas gdy te drugie są suche, bez kropelek, zatrzymują wzrost lub tworzą mniejsze liście. Po przeniesieniu ich do szczelnie zamkniętego pojemnika, w przeciągu jednego, dwóch dni liście aż ociekają od kropli. Moim zdaniem siostra siostrze nierówna Apokalipso - wspaniały owadożerny zbiór, szczególnie piękne ampullarki Koniecznie wrzuć zdjęcia pozostałych dzbanków! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 25 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2015 dziękuję Wszystkim za miłe słowa . Postaram się w tygodniu wrzucić zdjęcia pozostałych roślin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 25 Kwietnia 2015 Share Napisano 25 Kwietnia 2015 Jednak nie każdy szczelnie zamknięty pojemnik stworzy wewnątrz saunę - takowej nie polecałem. Nie traktujmy słowa "sauna" dosłownie . Kropka ładnie (jak to dziewczyna) spuentowała dyskusję. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Czas na kolejne zdjęcia: Bicalcarata brubei red flush Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Nepenthes bongso Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2015 jeszcze parę zdjęć nepenthes emmarene Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Nepenthes hirsuta Powiedz "aaaa" Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2015 nepenthes hookeriana Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2015 nepenthes miranda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apokalipsa85 Napisano 27 Kwietnia 2015 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2015 Nepenthes truncata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi