Skocz do zawartości

Skarby APOKALIPSY

Rekomendowane odpowiedzi

Czy masz pewność że roślina opisana jako N.vogelli jest nią w rzeczy samej?

Liście owszem tak, wydają sie być jak vogelli ;) natomiast same dzbanki....?

U ciebie są one dość krótkie i pękate, nie widać też charakterystycznych ciapków ;) bynajmniej tak wyglądają na załączonym zdjęciu.

Posiadam młodą roślinkę, mniejszą niż Twoja a różnica w wyglądzie dzbanków jest dość spora.

U mnie to cienkie przecinki w brązowe ciapki.

Jeśli się mylę proszę poprawcie mnie ;)

kupiłam ją od carnisany - zobaczymy jak podrośnie (najwyżej wtedy zmienię opis)

Odnośnik do odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

... Uwaga odnośnie sióstr z Queensland - w moim mniemaniu cierpią na zbyt niską wilgotność powietrza. Zamknąłbym je szczelnie - tak robię ze swoimi.

Siostry nie potrzebują "sauny", wystarczy przysłowiowa podwyższona wilgotność.

Odnośnik do odpowiedzi

Z moich obserwacji sióstr wynika, że D. adelae i D. prolifera zadowalają się niższą wilgotnością niż D. schizandra i D. 'Andromeda'. W terrarium z "przysłowiową podwyższoną wilgotnością" dwie pierwsze mają się znakomicie, podczas gdy te drugie są suche, bez kropelek, zatrzymują wzrost lub tworzą mniejsze liście. Po przeniesieniu ich do szczelnie zamkniętego pojemnika, w przeciągu jednego, dwóch dni liście aż ociekają od kropli. Moim zdaniem siostra siostrze nierówna :)

Apokalipso - wspaniały owadożerny zbiór, szczególnie piękne ampullarki :) Koniecznie wrzuć zdjęcia pozostałych dzbanków!

Odnośnik do odpowiedzi