Skocz do zawartości

Energooszczędne oświetlenie terra

Brenas

Rekomendowane odpowiedzi

A więc zbieram wasze doświadczenia na temat taniego w użytkowaniu oświetlenia do terra w którym będą stały dzbanki i cefale.

Zainteresowałem się ledami aby w całości nimi oświetlić terra myślę nad 6 zimno białymi po 36 diód i 3 czerwonymi.

Odnośnik do odpowiedzi

Słabe to jest. Cała żarówka ma moc tylko 1,8W. To tyle, co nic dla roślin. Chociaż, gdy łącznie będzie 9 takich lampek to już jakieś tam swiatło będzie...pytanie tylko - po co? Lepiej pokombinować z power LEDami. Będzie to dla roślin pewniejsze, a i panel można zrobić wedle swoich preferencji.

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś takie małe na dzbany coś mi się zdaje. Po jakimś czasie, będziesz musiał je zmienić na większe ;) Moim zdaniem świetlówki powinny wystarczyć, np te:

http://www.leroymerlin.pl/osprzet-oswietle...9135,l1203.html - 2szt

http://www.leroymerlin.pl/osprzet-oswietle...3370,l1203.html - 2 szt

W sumie będziesz miał 72 Waty. Powinno starczyć.

Obudowa (jedna) do świetlówek T5 to koszt ok 40zł (z elektronicznym statecznikiem).

T8 do twojego terra są zbyt długie (chociaż możesz pokombinować). TUTAJ masz rozpisane wymiary świetlówek względem ich mocy.

Możesz pobawić się LEdami, jak Człowiek w TYM temacie.

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już wybierać między T5 a T8, to zdecydowanie T5 ze statecznikiem elektronicznym. Wiele sklepów akwarystycznych oferuje gotowe komplety. Kwestia tylko odpowiedniego doboru mocy i oczywiście świetlówek.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.