olka514 Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Witam. Jest to mój debiut na tym forum, więc z góry proszę o wyrozumiałość Pisałam już w tej sprawie na innym portalu, jednak nie uzyskałam żadnej odpowiedzi. Generalnie mam problem z moimi muchołówkami. Hoduję te rośliny z powodzeniem od ok. trzech lat, ładnie rosły, miały kwiaty... jednak wszystko to do czasu. Od niecałego miesiąca muchołówki słabo rosną, mają marne liście, często bez pułapek. Wiem, że czasem zdarza się to po zimie, jednak niepokoi mnie coś innego. Kilka dni temu zauważyłam na ich liściach rdzawo-czerwone, trochę wypukłe kropeczki... moim zdaniem nie jest to ani grzyb, ani żadne robactwo, choć mogę się mylić. Nie wiem, czy ma to bezpośredni wpływ na stan muchołówek, jednak tak mi się wydaje. Rośliny nie są przelane, ani zasuszone, podlewane wodą deszczową, lub destylowaną. Stoją na zachodnio - południowym parapecie, więc słońca ( o ile ono jest -.- ) mają pod dostatkiem. Zimowane były 3/5 okazów, ale to nie ma wpływu na pojawienie się tych kropeczek, są one na muchołówkach zimowanych, jak i na tych, które przez całą zimę siedziały na parapecie. Roślinki spryskałam Topsinem, choć nie wiem czy w tym przypadku to pomoże... Bardzo liczę na Waszą pomoc. Pozdrawiam Ola Zdjęcia... trochę niewyraźne, ale mam nadzieję, że jednak coś na nich będzie widać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Ciężko jest powiedzieć co to jest, bo zdjęcia są zbyt małe. Sprawdzałaś może, czy te kropki schodzą po delikatnym zdrapaniu np nożykiem, albo paznokciem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka514 Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2013 Sprawdzałam patyczkiem higienicznym... nie schodzą. Nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Kropki wyrastają jakby z liści, jak przejedzie się po nich palcem, to wyraźnie czuć małe grudki, których nie da się zeskrobać. Zaczynam się martwić, żeby nie przeniosło się to na inne rośliny, bo nie mam zielonego pojęcia, czy to jakiś grzyb, szkodniki, czy jeszcze inne ustrojstwo Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Patyczkiem takim nie wiele zdziałasz. To jest takie moje gdybanie, ale wydaje mi się, że to może być jakiś grzyb. Na tarczniki to są dużo za małe. Mimo wszystko, powtarzaj czynność topsinem. O ile mi pamięć świta to 2 dni przed i po nie należy podlewać rośliny, więc w tym okresie niech ie stoi na pełnym słońcu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka514 Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2013 Bardzo dziękuję za rady. Choć moim zdaniem to jednak nie jest grzyb, wygląda to, jakby z liścia wyrastały takie małe, wypukłe kropeczki. Po zdrapaniu razem z kropeczkami odchodzi kawałek liścia, więc chyba takie działanie nie ma większego sensu. Pozostaje tylko czekać, może topsin po jakimś czasie sobie z tym poradzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 11 Czerwca 2013 Share Napisano 11 Czerwca 2013 Cześć Olu, to raczej nie grzyb, ani szkodniki. Też tak miałem, muchołówki dostają takim plamek chyba, gdy coś im nie pasuje. W moim przypadku pomogło przesadzenie do świeżego podłoża. Kiedy ostatnio były przesadzane? Torf tak średnio wygląda na zdjęciu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olka514 Napisano 11 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 11 Czerwca 2013 Witam:) Muchołówki przesadzałam jakoś w połowie marca. Rosły ładnie, więc nie wiem co im teraz nie pasuje. Torf wydaje mi się normalnej jakości, używam zawsze tej samej firmy i jak dotąd roślinki nigdy nie narzekały, a to białe to nie pleśń tylko wata z jakiegoś drzewa ( chyba topoli) Miejsce mają to samo co zawsze, woda taka jak zawsze... nie wiem może po prostu słońca im brakuje Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi