Skocz do zawartości

Fitohormony

Bartex.eu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje zrobić już kolejne doświadczenie z rosiczkami ( w pierwszym udzielono mi tu dużo rad i praca została b. dobrze oceniona a olimpiadzie biologicznej). Tym razem w mojej pracy chciałbym użyć fitohormonów do znacznego przyśpieszenia wzrostu rosiczek. Może macie jakieś propozycje jakie sub. kupić i jak ich użyć aby wzrost był 2x krótszy (chodzi mi o uzyskanie ok 5 cm średnicy D. Spatulaty w ciągu 3-4 miesięcy)? Nie wiem czy nie umieścić hodowli w szklarni. Jeszcze ten gatunek nie jest pewien, a wg. was najszybszy wzrost wykazuje jaki gatunek?

Odnośnik do odpowiedzi

W ogólności - fitohormony to substancje występujące w fizjologicznie bardzo niewielkich stężeniach, nie będą miały wpływu na przyspieszenie wzrostu sensu stricte, mogą jedynie regulować procesy wzrostowe.

Także osobiście potraktowałbym to jako błąd w założeniu dot. tematu pracy.

Tyle w telegraficznym skrócie, chętnie jeśli chcesz rozpiszę się nieco więcej później, póki co tyle bo szykuje mi się ciężki dzień:) W każdym razie polecałbym dowiedzieć się nieco o roli fitohormonów we wzroście i rozwoju roślin w porównaniu z innymi czynnikami warunkującymi te procesy.

Odnośnik do odpowiedzi

Może źle to napisałem (mój błąd), temat pracy nie ma nic wspólnego z fitohormonami, ale potrzebuje ich użycia do przyśpieszenia wzrostu, aby można było otrzymać bardziej wyraźne wyniki. Wiem o nich dosyć dużo ale tylko z teorii (o. biologiczna). Nie mam pojęcia o ich używaniu w praktyce. Tego nie uczy się w szkole, a średnio się interesowałem takimi rzeczami. Dlatego jak byś mógł to w wolnym czasie proszę o rozpisanie jak to zrobić, co kupić w jakich ilościach :)

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie ostatnio zamowiłem Kwas giberelinowy (GA3), i dzisiaj rozkopałem 1ml Kwas giberelinowy na 10ml Wody destylowanej jutro mam zamiar nasionka tym namoczyć i zobaczyć co się będzie działo czy będą roslinki szybciej rosły mam taką cichą nadzieję ....

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety w warunkach standardowych (mam na myśli poza kulturami in vitro) przy użyciu regulatorów wzrostu nie uzyskasz raczej oczekiwanych efektów. Ciebie interesuje przyrost liści i wielkości, a to zależy głownie właśnie od uzyskiwanego pokarmu, światła, jakości wody itp.

Przede wszystkim nie obiło mi się o uszy, aby na rynku były dostępne preparaty zawierające hormony roślinne w swym składzie, do użycia w ogrodnictwie w postaci oprysku (było coś podobno kiedyś z giberelinami do stosowania w sadownictwie). Są poza tym ukorzeniacze zawierające głównie auksyny, wygooglowałem również takie cudo do stosowania w sadownictwie :

http://e-hortico.pl/pomonit-super-050sl-0-5l.html

Ogólnie - poza in vitro trudno zatem regulować wzrost i rozwój regulatorami wzrostu, ale jeśli uda się znaleźć preparaty do stosowania w standardowych warunkach, to warto próbować.

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro nie da się nawet przez podsiąkanie, to może powiecie mi który gatunek rosiczki rośnie najszybciej?

może ktoś ma do sprzedania świeże nasiona?

Edytowane przez Bartex.eu
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.