Majak93 Napisano 12 Czerwca 2013 Share Napisano 12 Czerwca 2013 Witam. Chciałem spróbować rozmnożyć muchołówkę przez liście, odciąłem dwa i włożyłem do pojemnika z torfem. Niestety chyba je trochę ukisiłem i zbrązowiały. Czy jeszcze coś może z nich być czy lepiej je wywalić i spróbować jeszcze raz? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 12 Czerwca 2013 Share Napisano 12 Czerwca 2013 Witam, Panie Tarantino. W przypadku tego zielonego teoretycznie jakaś szansa jest. Póki zielone, wszystko się może wydarzyć. W praktyce pewnie skończy się to tak, jak w przypadku tej drugiej próby. Powodów jest parę. Do tego wybiera się młode, świeże przyrosty czyli takie w których tkwi duży potencjał. Widzę, że wybrałeś wręcz nieaktywna pułapkę czyli taką część rośliny, której tkanki zaczynają obumierać. To nie jest dobry materiał na sadzonkę. Poza tym postaraj się zejść niżej z cięciem. Tnij skalpelem, żyletką, albo bardzo ostrym nożykiem. Nożyczki miażdżą tkanki ze względu na dwustronny nacisk. Super by było, gdyby był kawałek bulwy, ale do tego, musiałbyś wyciągnąć roślinę z doniczki. Postaraj się ułożyć fragmenty rośliny w taki sposób, żeby jak największą powierzchnią przylegały do podłoża. Dzięki temu nie będą szybko wysychały. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majak93 Napisano 13 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2013 Ok. Dziękuję za odpowiedź. spróbuje jeszcze raz z młodym liściem najlepiej uczyć się na błędach... byle by nie były z byt poważne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi