Skocz do zawartości

Wyschnięte sadzonki liściowe

Majak93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałem spróbować rozmnożyć muchołówkę przez liście, odciąłem dwa i włożyłem do pojemnika z torfem. Niestety chyba je trochę ukisiłem i zbrązowiały. Czy jeszcze coś może z nich być czy lepiej je wywalić i spróbować jeszcze raz?

post-6347-1371061308_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Panie Tarantino. W przypadku tego zielonego teoretycznie jakaś szansa jest. Póki zielone, wszystko się może wydarzyć. W praktyce pewnie skończy się to tak, jak w przypadku tej drugiej próby. Powodów jest parę. Do tego wybiera się młode, świeże przyrosty czyli takie w których tkwi duży potencjał. Widzę, że wybrałeś wręcz nieaktywna pułapkę czyli taką część rośliny, której tkanki zaczynają obumierać. To nie jest dobry materiał na sadzonkę. Poza tym postaraj się zejść niżej z cięciem. Tnij skalpelem, żyletką, albo bardzo ostrym nożykiem. Nożyczki miażdżą tkanki ze względu na dwustronny nacisk. Super by było, gdyby był kawałek bulwy, ale do tego, musiałbyś wyciągnąć roślinę z doniczki. Postaraj się ułożyć fragmenty rośliny w taki sposób, żeby jak największą powierzchnią przylegały do podłoża. Dzięki temu nie będą szybko wysychały.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.