Skocz do zawartości

Problem z cefalotusem

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 weeks later...
  • Odpowiedzi 31
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Więc i ja nie odebrałam tego na poważnie,dlatego napisałam,że Cephalotus wie ,co robi.

Dobrze jest wymyślać to i owo dla ułatwienia i wygody.To się ceni.Jednak my kobiety mamy coś takiego,że lubimy oglądać,podlewać itd.To też ma swoje dobre strony,ponieważ widzimy co się dzieje z roślinami,a pozostawione same sobie mogą np. zachorować i może być za późno na ratunek.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Temat może i nieco stary... ale po co zakładać nowy, jak o tym samym. ;P

A zasadniczo - panikuję czy jakiś grzybek zaatakował cefalka? Chodzi mi o te rdzawe plamki z białym środkiem na liściu i dzbanku.

post-88-1378226489_thumb.jpg

post-88-1378226508_thumb.jpg

Roślinę mam zaledwie od pięciu dni, może się aklimatyzować. Podłoże: torf z gruboziarnistym piaskiem i perlitem.

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, mam parę pytań odnośnie mojego cefala.

1. Dziś zauważyłem, że jeden z liści zrobił się taki jakby hmm... zwiędnięty. Ciężko mi to opisać. To jakiś grzyb? Wiem, że panikuje, ale jest to mój 3 cefal (2 uschły w paczce...)

post-6437-1378403903_thumb.jpg

post-6437-1378403874_thumb.jpg

2. Czy mam go zimować?

3. Jak oceniacie ogólną kondycje rośliny?

post-6437-1378404015_thumb.jpg

PS oglądajcie zdjęcia w pełnym rozmiarze. Więcej widać;

Edytowane przez Nieuczesany
Odnośnik do odpowiedzi

A długo go masz? Może podczas transportu liść się uszkodził. Jeden liść to nie tragedia. Jakie warunki mu zapewniasz, bo nic na ten temat nie piszesz. Trochę duża ta doniczka. Czy zimować? Zależy czy będziesz go zimą doświetlał. Jak nie to ja bym zimował w temp ok. 10 stopni.

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo, iż nie znam się na chorobach cefali ;) to wygląda mi to na uszkodzenie mechaniczne.

Na powiększeniu widać jakby pęknięcie na liściu.

Jeśli nie mieszkasz sam, to może któryś z domowników (ludzkich lub zwierzęcych) niechcący puknął/złapał/naderwał/nadgryzł ten liść.

Obserwuj roślinkę, ale myślę, że to żadna choroba .

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjrzałem się dokładnie roślinie i zauważyłem 2 kolejne takie liście i 1 dzbanek. Ogólnie stożek wzrostu jest taki troszkę żółty. Dodam jeszcze, że ten liść jest bardzo twardy. Wygląda trochę jakby był uschnięty.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  Elżbieta napisał:
Na moje Trzeba doniczkę dopasować do wzrostu rośliny.Nawet jak cefal potrzebuje stałej wilgoci to może mieć jej za dużo.Poza tym trzeba profilaktycznie popryskać preparatem przeciwgrzybiczym.

Mój post jest juz nieaktualny. Cefal zaczął się rozrastać i wypuszczać nowe dzbany. Po prostu był to szok po przesadzeniu :)

Odnośnik do odpowiedzi

• 5 months later...

Witam.

Mam problem z moim cefalkiem.Otóż, gdy tylko wyrośnie nowy listek i troszkę podrośnie zaczyna usychać a teraz zaczeło usychać trzy niemal jednocześnie. Roślinka stoi na południowym parapecie+doświetlanie,podłoże to mieszanka

torf:piach:perlit 2:1:1, a posadzona jest w doniczce wysokości 12cm,poziom wody około 4cm. Cefal Był przesadzany 25 stycznia, wypuscił listki nieowadożerne a teraz takie coś :(

I fotki, bo na nich najlepiej widać objawy:

post-6473-1394652705_thumb.jpg

post-6473-1394652717_thumb.jpg

Dzięki za wszelkie sugestie i rady, bo mnie już brak pomysłów wacko

Odnośnik do odpowiedzi

Może jest przelany? Mój cefalek ma mniej wody i ma się dobrze. Mogę się mylić bo od jesieni mam swój pierwszy okaz. Albo źle zniósł przesadzenie.

Edytowane przez nafarcie
Odnośnik do odpowiedzi