Laskowik Napisano 28 Maja 2006 Share Napisano 28 Maja 2006 prosze o pomoc... Muchołowka chwycila sobie muche.. trawi ja od kilku dni i zauwazylem ze dolny brzeg pulapki robi sie czarny.. co moze byc przyczyna? czy na przyklad to ze pulapka lezy besposrednio na wilgotnym torfie? prosze o odpowiedz pozdrawiam [/code] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 28 Maja 2006 Share Napisano 28 Maja 2006 poprostu mucha byla za duza i mucholowka wolala pozbyc sie jej i zrobic nowa niz tracic energie na jej otwarcie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laskowik Napisano 28 Maja 2006 Autor Share Napisano 28 Maja 2006 czyli pulapka zrobi sie czarna i odpadnie tak? a lisc? tez odpadnie? a poza tym ta mucha siedzi tam prawie 13 dni.. wiec mozliwe ze skonczyla ja trawic? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 28 Maja 2006 Share Napisano 28 Maja 2006 tak napewno skonczyla ja trawic ... i pewnie sie juz nie otworzy ale tez nie odpadnie ... mozesz ja narazie zostawic ale tez mozesz ja juz oderwac jak najblizej od bulwy ... (czarny lisc wyglada nie estetycznie) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laskowik Napisano 28 Maja 2006 Autor Share Napisano 28 Maja 2006 ni no poki co ja zostawie.. czarny jest doslownie kawaleczek... z gory jeszcze nie widac.. a czy zbyt duza ilos wod spowoduje ze ona zginie? tzn jedna juz chyba zalalem i teraz staram sie ograniczac.. ale ta poprzednia zrobila sie cala czarna i musialem poodrywac wszystkie liscie... podlewam ja co 3 4 dni (najpierw sprawdzam torf czy jest dostatecznie wilgotyny...) dziekuje za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 28 Maja 2006 Share Napisano 28 Maja 2006 hmm zalanie mucholwki moze spowodowac zgnicie bulwy ... wiec uwazaj ile lejesz i pamieaj ze leje sie do podstawki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laskowik Napisano 28 Maja 2006 Autor Share Napisano 28 Maja 2006 a widzisz ta poprzednia mucholowka bulwe miala cala.. po prostu odcialem wszystkie liscie przy bulwie i przestalem tak mocno podlewac... i wyrastaja nowe male listki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 28 Maja 2006 Share Napisano 28 Maja 2006 widocznie miales szcescie Ty i twoja roslinka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laskowik Napisano 28 Maja 2006 Autor Share Napisano 28 Maja 2006 dzieki za pomoc.. zobaczymy jak to sie dalej potoczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mendelmax Napisano 28 Maja 2006 Share Napisano 28 Maja 2006 Ja tego nie kumam- moja stoi cały czas w bagnie i nie narzeka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laskowik Napisano 28 Maja 2006 Autor Share Napisano 28 Maja 2006 no widzisz to zalezy od muchołówki chyba... jedna kupilem w nepenti.. miała bagno codziennie podlewana.. jak sie dotykało torf to było wręcz mokro.. i co? wszystkie liscie zrobily sie czarne i musialem poobcinać a że bulwa byla cala i zdrowa to zostawilem i podlewalem mniej - rosną nowe drugą muchołowke kupilem w zwyklej kwiaciarni, byla naprawde piekna, ma duże pulapki i ciagle rosną nowe - w kwiaciarni babka mi mowi ze podlewa ja poznańską kranówą a ja podlewam mineralną z aro i rośnie jak gupia... widać co mucholowka to inne potrzeby:P pozdro all! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiler_89 Napisano 28 Maja 2006 Share Napisano 28 Maja 2006 kolo mineralną !!! chcesz ją zabić :shock: WODA DESTYLOWANA TYLKO I WYŁĄCZNIE Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4L!3n Napisano 28 Maja 2006 Share Napisano 28 Maja 2006 hmm jezeli mowi ze podlewa aro i super rosnie to widocznie nic jej sie nie dzieje .... a nawet lepiej na nia działa ... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prezes_90 Napisano 28 Maja 2006 Share Napisano 28 Maja 2006 osobiście bym nie ryzykował ale to wkońcu nie moja muchołowka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Laskowik Napisano 28 Maja 2006 Autor Share Napisano 28 Maja 2006 no a kranówa? to dopiero pomysł... babka w sklepie sie na pewno nie znała na rzeczy bo zrobila szerokie oczy jak jej powiedzialem ze destylowana powinna podlewac... stwierdzila ze w destylowanej przeciez nic nie ma to jak ta roslinka miala by zyc? hehe no ale nic kontynujuje to dzielo i leje mineralna... poki co jest git Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi