Skocz do zawartości

[CZERNIEJĄCA PUŁAPKA] - trawienie zbyt dużego owada.

Laskowik

Rekomendowane odpowiedzi

prosze o pomoc... Muchołowka chwycila sobie muche.. trawi ja od kilku dni i zauwazylem ze dolny brzeg pulapki robi sie czarny.. co moze byc przyczyna? czy na przyklad to ze pulapka lezy besposrednio na wilgotnym torfie?

prosze o odpowiedz

pozdrawiam

[/code]

Odnośnik do odpowiedzi

tak napewno skonczyla ja trawic ... i pewnie sie juz nie otworzy ale tez nie odpadnie ... mozesz ja narazie zostawic ale tez mozesz ja juz oderwac jak najblizej od bulwy ... (czarny lisc wyglada nie estetycznie)

Odnośnik do odpowiedzi

ni no poki co ja zostawie.. czarny jest doslownie kawaleczek... z gory jeszcze nie widac..

a czy zbyt duza ilos wod spowoduje ze ona zginie? tzn jedna juz chyba zalalem i teraz staram sie ograniczac.. ale ta poprzednia zrobila sie cala czarna i musialem poodrywac wszystkie liscie... podlewam ja co 3 4 dni (najpierw sprawdzam torf czy jest dostatecznie wilgotyny...)

dziekuje za pomoc

Odnośnik do odpowiedzi

no widzisz to zalezy od muchołówki chyba... jedna kupilem w nepenti.. miała bagno codziennie podlewana.. jak sie dotykało torf to było wręcz mokro.. i co?

wszystkie liscie zrobily sie czarne i musialem poobcinać a że bulwa byla cala i zdrowa to zostawilem i podlewalem mniej - rosną nowe :P

drugą muchołowke kupilem w zwyklej kwiaciarni, byla naprawde piekna, ma duże pulapki

i ciagle rosną nowe - w kwiaciarni babka mi mowi ze podlewa ja poznańską kranówą

a ja podlewam mineralną z aro i rośnie jak gupia... widać co mucholowka to inne potrzeby:P

pozdro all!

Odnośnik do odpowiedzi

no a kranówa? to dopiero pomysł... babka w sklepie sie na pewno nie znała na rzeczy bo zrobila szerokie oczy jak jej powiedzialem ze destylowana powinna podlewac... stwierdzila ze w destylowanej przeciez nic nie ma to jak ta roslinka miala by zyc? hehe no ale nic kontynujuje to dzielo i leje mineralna... poki co jest git

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.