Helka1234 Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 (edytowane) Witam! Nazywam się Julia i jestem nowa ;-). Jestem pasjonatką muchówek. Ostatnio mojej muchołówce wyrósł kwiat, ale niestety się złamał w połowie . Obcięłam kawałek ale co dalej zrobić? Obciąć jeszcze dalej? Urośnie z tego jeszcze kwiat? Proszę o pomoc! Edytowane 19 Czerwca 2013 przez Kosa1984 Witamy. Dopełniacz od słowa "kwiat" to "kwiatu", nie "kwiata". ;) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gekon Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Zetnij tą zieloną łodyżkę co została... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helka1234 Napisano 19 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2013 Aż do konca tej łodygi? Bo boje sie że ją nie uszkodze ;(. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Tak, możliwie blisko podłoża. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaall Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Jeśli ten pęd jest jeszcze zielony to możesz spróbować zrobić sadzonki z pędu kwiatowego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 19 Czerwca 2013 Share Napisano 19 Czerwca 2013 Żeby nie wzbudzać płonnych nadziei, informuję, że z tak długiego pędu rzadko się udaje. Takie do 4 cm najlepsze. Ale oczywiście, niczym się przecież nie ryzykuje, warto spróbować, nie takie cuda z pędami muchołówek się dzieją. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helka1234 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2013 Jak obetnę ten pęd do końca to urośnie jeszcze kiedyś kwiat? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Obcięcie pędu kwiatowego nie ma żadnego wpływu na kolejne kwitnięcia muchołówki. Co najwyżej bulwa może się podzielić. U niektórych hodowców muchołówka po odcięciu tego pędu zaczyna niemal od razu wypuszczać kolejny, nowy pęd kwiatowy. Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Arturr0 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helka1234 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2013 Dziękuje wszystkim bardzo za pomoc Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi