dzony1991 Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Torfowisko założone w październiku 2012 roku, z konieczności przezimowania kapturnicy i muchołówki, z planem zaludnienia innymi roślinami. Do torfowiska sprowadzałem małe rośliny i nasiona aby móc zaobserwować ich rozwój od małych do dorosłych form Aktualnie zamieszkują: - rosiczka okrągłolistna, kilka większych sadzonek i sporo wykiełkowanych po stratyfikacji przez zimę z nasion, - rosiczka pośrednia, też po stratyfikacji w zimie na torfowisku (choć jeszcze nie wiem które to które ) - muchołówka Regular, przezimowana i podzielona na 3 rośliny - od kilkunastu godzin muchołówki Dingles Giant i Red Green - kapturnice odżywające trudy podróży Pocztą Polską, S. oreophilla, S. catesbaei 'Red robust' - na wakacje wpadła D. capensis I najważniejsze czyli zdjęcia: Błąd nr 1 zbyt mały drenaż Ekipa zimująca, kapturnica zapleśniała pod agrowłókniną na wiosnę i padła niestety. Mała rosiczka S. oreophilla <- ma być S. castabei Małe rosiczki Kącik muchołówek Całe torfowisko W planach dokupienie kapturnic Sugestie, pytania, mile widziane Edytowane 22 Czerwca 2013 przez dzony1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Na razie bardzo biednie .Będą tam też jakieś Polskie rosiczki ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2013 Jest pośrednia i okrągłolistna na pierwszy rzut oka biednie ale jest sporo małych rosiczek które widać jak się dobrze przyjrzy (na miejscu ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Czerwca 2013 Share Napisano 20 Czerwca 2013 Będzie Ci mocno wysychać, dlatego, że zbiornik wodny, jest mikroskopijny. Te 5 doniczek odwróconych do góry dnem nic nie da. Taki zbiornik robi się po to, żeby był magazynem wody. Nasyp sobie do kubka/szklanki, czego tam chcesz, torfu, ubij go, bo on się na torfowisku z czasem ubije, a następnie nalej wody, do jego wierzchu. Potem odsącz wodę i zobacz jak generalnie niewiele jej tam będzie. Podczas gdybyś miał zbiornik wodny, czyli pustą przestrzeń na wodę, to byłoby jej tam znacznie więcej. Warunki na torfowisku znacznie stabilniejsze i roślinom lepiej tym samym. No, ale to chyba już trochę późno na zmiany... Mi by się chyba już nie chciało tego rozgrzebywać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 20 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2013 Będzie Ci mocno wysychać, dlatego, że zbiornik wodny, jest mikroskopijny. Te 5 doniczek odwróconych do góry dnem nic nie da. Taki zbiornik robi się po to, żeby był magazynem wody. Nasyp sobie do kubka/szklanki, czego tam chcesz, torfu, ubij go, bo on się na torfowisku z czasem ubije, a następnie nalej wody, do jego wierzchu. Potem odsącz wodę i zobacz jak generalnie niewiele jej tam będzie. Podczas gdybyś miał zbiornik wodny, czyli pustą przestrzeń na wodę, to byłoby jej tam znacznie więcej. Warunki na torfowisku znacznie stabilniejsze i roślinom lepiej tym samym. No, ale to chyba już trochę późno na zmiany... Mi by się chyba już nie chciało tego rozgrzebywać. Masz racje To spory mankament i będę musiał rozgrzebać ale na razie torf trzyma jakoś wodę ale te pięć doniczek to baaardzo mało. Sezon jakoś przeżyją mam nadzieję wtedy coś zadziałam lub w jakiś chłodniejszy weekend w lecie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manys Napisano 22 Czerwca 2013 Share Napisano 22 Czerwca 2013 Torfowisko naprawdę ładne i z potencjałem Przy tej robocie ze zbiornikiem można by też podwyższyć część torfowiska na kamieniach i utworzyć miejsce dla tłustoszy, tylko folią podłoża rozgraniczyć, żeby pH i skład się nie mieszało. A tak poza tym, jesteś pewien, że to jest S. oreophila? Mi ta kapturnica za Chiny Ludowe jej nie przypomina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 22 Czerwca 2013 Share Napisano 22 Czerwca 2013 To na bank nie jest oreophila Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 22 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2013 To na bank nie jest oreophila Aj, faktycznie to S. castabei! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 9 Sierpnia 2013 Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Torfowisko spore a jak wygląda teraz? Podoba mi się ten pomysł, szkoda, że nie mogę go u siebie zrealizować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2013 Dosyć duże fakt, trochę się zmieniło zakopałem ok. 20 doniczek, doszło kilka kapturów, rosiczki podrosły i muchołówki sie podzieliły niedługo postaram się wrzucić jakieś obrazki z terenu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Mały update Na torfowisko doszło kilka kapturnic, rosiczki już podrosły. Pod połową torfowiska z rosiczkami i muchołówkami już są doniczki niedługo pod częścią z kapturnicami też się pojawią Powoli do przodu! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
capensi Napisano 12 Sierpnia 2013 Share Napisano 12 Sierpnia 2013 Roślin widzę, że coraz więcej na torfowisku, ale ja bym dodał jeszcze mech torfowiec, jakieś korzenie, ewentualnie żurawinę, wtedy torfowisko będzie bardziej naturalnie wyglądało. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzony1991 Napisano 21 Września 2013 Autor Share Napisano 21 Września 2013 Małe podsumowanie, zakopałem doniczki już pod całym torfowiskiem tak jak należało zrobić na początku . Na zakończenie sezonu prezentuje się tak: W następnym sezonie planuje dodać jakieś muchołówki ciekawsze i rosiczki (obvate, binate, anglice). Skład na dziś: Dionea muscipula "Regular" Dionea muscipula "Dingles Giant" Dionea muscipula "Red Dragon" Sarracenia oreophilla 'Red robust' Sarracenia flava Sarracenia catesbaei Sarracenia leucophylla x 'Mitchelliana' Sarracenia oreophila Sarracenia rubra ssp. gulfensis Sarracenia purpurea Sarracenia x chelsonii Drosera intermedia Drosera rotundifolia Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukash Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 Twoje muchołówki to jakieś giganty! Prezentują się rewelacyjnie jak całe torfowisko. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 21 Września 2013 Share Napisano 21 Września 2013 Bardzo ładne torfowisko, ale brakuje mi troszkę zielonego . Nie planujesz dać tam torfowca ? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi