Skocz do zawartości

Torfowisko - dzony1991

Rekomendowane odpowiedzi

Torfowisko założone w październiku 2012 roku, z konieczności przezimowania kapturnicy i muchołówki, z planem zaludnienia innymi roślinami. Do torfowiska sprowadzałem małe rośliny i nasiona aby móc zaobserwować ich rozwój od małych do dorosłych form :)

Aktualnie zamieszkują:

- rosiczka okrągłolistna, kilka większych sadzonek i sporo wykiełkowanych po stratyfikacji przez zimę z nasion,

- rosiczka pośrednia, też po stratyfikacji w zimie na torfowisku (choć jeszcze nie wiem które to które :D )

- muchołówka Regular, przezimowana i podzielona na 3 rośliny

- od kilkunastu godzin muchołówki Dingles Giant i Red Green

- kapturnice odżywające trudy podróży Pocztą Polską, S. oreophilla, S. catesbaei 'Red robust'

- na wakacje wpadła D. capensis

I najważniejsze czyli zdjęcia:

post-5920-1371723895_thumb.jpg

Błąd nr 1 zbyt mały drenaż ;)

post-5920-1371723906_thumb.jpg

Ekipa zimująca, kapturnica zapleśniała pod agrowłókniną na wiosnę i padła niestety.

post-5920-1371723924_thumb.jpg

Mała rosiczka

post-5920-1371723937_thumb.jpg

S. oreophilla <- ma być S. castabei

post-5920-1371723952_thumb.jpg

Małe rosiczki

post-5920-1371723966_thumb.jpg

Kącik muchołówek

post-5920-1371724073_thumb.jpg

Całe torfowisko

W planach dokupienie kapturnic :)

Sugestie, pytania, mile widziane ;)

Edytowane przez dzony1991
Odnośnik do odpowiedzi

Będzie Ci mocno wysychać, dlatego, że zbiornik wodny, jest mikroskopijny. Te 5 doniczek odwróconych do góry dnem nic nie da. Taki zbiornik robi się po to, żeby był magazynem wody. Nasyp sobie do kubka/szklanki, czego tam chcesz, torfu, ubij go, bo on się na torfowisku z czasem ubije, a następnie nalej wody, do jego wierzchu. Potem odsącz wodę i zobacz jak generalnie niewiele jej tam będzie. Podczas gdybyś miał zbiornik wodny, czyli pustą przestrzeń na wodę, to byłoby jej tam znacznie więcej. Warunki na torfowisku znacznie stabilniejsze i roślinom lepiej tym samym.

No, ale to chyba już trochę późno na zmiany... Mi by się chyba już nie chciało tego rozgrzebywać.

Odnośnik do odpowiedzi

Będzie Ci mocno wysychać, dlatego, że zbiornik wodny, jest mikroskopijny. Te 5 doniczek odwróconych do góry dnem nic nie da. Taki zbiornik robi się po to, żeby był magazynem wody. Nasyp sobie do kubka/szklanki, czego tam chcesz, torfu, ubij go, bo on się na torfowisku z czasem ubije, a następnie nalej wody, do jego wierzchu. Potem odsącz wodę i zobacz jak generalnie niewiele jej tam będzie. Podczas gdybyś miał zbiornik wodny, czyli pustą przestrzeń na wodę, to byłoby jej tam znacznie więcej. Warunki na torfowisku znacznie stabilniejsze i roślinom lepiej tym samym.

No, ale to chyba już trochę późno na zmiany... Mi by się chyba już nie chciało tego rozgrzebywać.

Masz racje :P To spory mankament i będę musiał rozgrzebać ale na razie torf trzyma jakoś wodę ale te pięć doniczek to baaardzo mało. Sezon jakoś przeżyją mam nadzieję wtedy coś zadziałam lub w jakiś chłodniejszy weekend w lecie...

Odnośnik do odpowiedzi

Torfowisko naprawdę ładne i z potencjałem :)

Przy tej robocie ze zbiornikiem można by też podwyższyć część torfowiska na kamieniach i utworzyć miejsce dla tłustoszy, tylko folią podłoża rozgraniczyć, żeby pH i skład się nie mieszało.

A tak poza tym, jesteś pewien, że to jest S. oreophila? Mi ta kapturnica za Chiny Ludowe jej nie przypomina.

Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...
  • 1 month later...

Małe podsumowanie, zakopałem doniczki już pod całym torfowiskiem tak jak należało zrobić na początku <_< .

Na zakończenie sezonu prezentuje się tak:

post-5920-1379770262_thumb.jpg

post-5920-1379770364_thumb.jpg

W następnym sezonie planuje dodać jakieś muchołówki ciekawsze i rosiczki (obvate, binate, anglice). Skład na dziś:

Dionea muscipula "Regular"

Dionea muscipula "Dingles Giant"

Dionea muscipula "Red Dragon"

Sarracenia oreophilla 'Red robust'

Sarracenia flava

Sarracenia catesbaei

Sarracenia leucophylla x 'Mitchelliana'

Sarracenia oreophila

Sarracenia rubra ssp. gulfensis

Sarracenia purpurea

Sarracenia x chelsonii

Drosera intermedia

Drosera rotundifolia

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.