Skocz do zawartości

Drosera regia

Janocix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od czasu kiedy zaczęły się upały mojej rosiczce zaczęły błyskawicznie czernieć liście od końca, sczerniał też nierozwinięty liść, od środka. Rosiczka spowolniła swój wzrost, a zdrowe liście sczerniały na krawędzi od strony okna. Uważam, że może to być wina zbyt wysokiej temperatury, suchego powietrza lub zbyt mocnego słońca. Macie jakieś pomysły co to może być i jak temu zaradzić? Ja myślałem żeby ją przesadzić do wyższej doniczki (mieszanka: torf, perlit, piasek) i postawić trochę dalej od okna, rosiczka obecnie stoi na wschodnim parapecie i czasami jest doświetlana świetlówkami 2x 39w (nie zawsze po ok 2 godziny).

post-6138-1371896467_thumb.jpg

post-6138-1371896488_thumb.jpg

post-6138-1371896509_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Moja D. regia stoi na południowym parapecie przez cały rok i ani upał, ani mocne słońce jej nie szkodzą, a pięknie rośnie.

Może ją przesuszyłeś?

Niektóre z tych liści są po prostu stare i to normalne, że schną.

Wątpię, żeby to przez upał, może coś je uszkodziło.

Jak wysoko jest świetlówka?

Może była za gorąca i to ona przypaliła.

Odnośnik do odpowiedzi

Ten nowy liść trochę niepokoi, obetnij to co czarne lub żółtawe, zostaw to co zielone. Jak stożek wzrostu ?

Stare liście mogą obumierać, to normalne, jak powiedziała osoba wyżej.

Z tego co widzę to roślina chyba od nas z Carnisany i pewnie była kupowana w zeszłe lato-jesień, bo wtedy mieliśmy ich najwięcej i rosiczki inne się przy okazji wysiewały same, co widać też na zdjęciu.

Przydała by się regii już wyższa doniczka, korzenie mogą potrzebować więcej miejsca i dlatego roślina może tak reagować.. Więc radziłbym przesadzić , nie otrzepuj korzeni ze starego podłoża, przesadź z tym co jest, nie naruszając bryły - żeby nie było szoku.

Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Świetlówka jest ok. 15 cm nad rośliną, dziwi mnie to, że niektóre liście zaczęły przysychać na krawędzi od strony okna.

Co czarne obciąłem, stożek wzrostu jest zdrowy. Roślina była kupiona na zoo-botanice. Przesadzę ją do wyższej doniczki z całą bryłą jak mówisz. :)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.