Skocz do zawartości

pseudo torfowisko

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Głębokość ok 40cm, na dnie są ułożone na całej powierzchni do góry nogami doniczki wysokości 10-12cm i przysypane torfem. W połowie wysokości są nawiercone dziury z każdej strony. Na środku umieszczony jest pojemnik z wodą, z którego korzystają moje koty oraz okoliczne ptactwo. :) W przyszłości obok pojemnika będą zasadzone filiformisy.

Odnośnik do odpowiedzi

Zobaczymy jak to będzie wyglądać, zawsze mogę zrobić drugi pojemnik na rosiczki i kilka kapturnic z podwyższonym odpływem (5-6cm poniżej krawędzi pojemnika). Na razie czekam aż kapturnice i muchołówki się ładnie podzielą. Nawadnianie jest przez rurę z boku, pojemnik jest autonomiczny i codziennie wyjmowany w celu odświeżenia zapasu wody.

Edytowane przez Painkiler1
Odnośnik do odpowiedzi

Ptaki to głównie wróble i przylatują 1-2x dziennie. Do tej pory nie zauważyłem żadnych szkód. Muchołówki będę umieszczał bardziej po obrzeżach, na środku posadzę jakiegoś pływacza i żywy torfowiec.

Edytowane przez Painkiler1
Odnośnik do odpowiedzi

• 1 month later...

Pomysłowo, małym kosztem a efekt zamierzony jest takk

Kurczę. Tak patrzę na te różne "torfowiska" i ciągle coś mi tam chodzi po głowie...

Oczywiście już nie w tym roku, ale może w przyszłym :]

Tylko tak się zastanawiam, czy muchołówki przetrwają zimowanie na zewnątrz...

Z tego, co czytałam, z kapturami nie ma większych kłopotów, ale o muchołówki chyba bym się bała.

Mam dużą skrzynię na balkonie 120*50*60 (murowaną) i na wiosnę bym tam sobie takie "cuś" urządziła,

jednak boję się, że pod agrowłókniną wiele roślin nie przetrwa :(

A Ty, rozumiem, na zimę zabierasz to do piwnicy/strychu/korytarza?

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie ci rosną rośliny w tej kastrze. Też mam taką wystawioną na dwór, ale wyłącznie z polskimi rosiczkami, które w niej rozmnażam. Co do zimowania muchołówek na dworze to ja swoje zimuje okrywając je agrowłókniną, na którą potem nasypuję około 10cm trocin dzięki temu jeszcze żadna mi przez zimę nie padła.

Odnośnik do odpowiedzi