Skocz do zawartości

Heliamfora schnięcie pojedynczych dzbanów

Janker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kupiłem roślinkę 2 miesiące temu,od tamtej pory wypuściła 4 dzbanki ale małe zaczynają schnąć.Jeden z największych dzbanów też zaczyna schnąć od góry ale reszta rośliny wygląda zdrowo.W czym tkwi przyczyna?

myas.jpg

yznp.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

nie wydaje mi się ze jest to przyczyna starości,a w doniczce jest jeszcze miejsce.Przesadzę do większej jak zrobię klony w razie czego jak by matka nie przetrwała przesadzenia.

Odnośnik do odpowiedzi

nie wydaje mi się ze jest to przyczyna starości,a w doniczce jest jeszcze miejsce.Przesadzę do większej jak zrobię klony w razie czego jak by matka nie przetrwała przesadzenia.

na jakiej podstawie twierdzisz że to nie jest przyczyna starości ? Mi też się wydaję ze te kielichy ze starości schną już ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Może i nie najgorszym rozwiązaniem byłoby przesadzenie jej do nowego podłoża i nieco większej doniczki. To często pomaga moim roślinom. Skoro kupiłeś ją jakieś 2 miesiące temu, to aklimatyzacje ma już za sobą, więc przyczyna na pewno jest inna.

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedzi :)

to mam pozwolić uschnąć dzbanowi do końca czy go usunąć żeby nie inne nie poszły jego śladami?

a jak usunąć to jak to kielich zaczyna się w samym środku kępki i mogę naruszyć pozostałe odgałęzienia.

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję pozwolić mu uschnąć w całości i dopiero ewentualnie usunąć, bo roślina ciągle pobiera energie słoneczną z zielonych części tego kielicha, więc nie ma potrzeby jej dodatkowo osłabiać.

Edytowane przez danny8_1991
Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj,a czy Ty wpryskujesz jej wodę do dzbanów? Bo może i to być przyczyną.Ona ma mieć rezerwę wodną,do tego lubi wysoką wilgotność,więc trzeba popryskać bardzo często.Wygląda mi na heterodoxa x minor - mam taką samą i dzbanki wcale mi nie usychały.Prędzej albo kot podgryzł,albo grad,albo przypadkowo dotknęłam i złamałam,bo liście heliamfory są cholernie kruche.Ale raczej nie usychały.Przesadzałam ją nawet,bo się rozrosła i rozsadziłam, i dzbanki nie uschły.Jeżeli już usycha to gdy jest złamany,albo baaardzo stary.

Odnośnik do odpowiedzi

Z helką nie dzieje się nic złego, po prostu traci stare liście. Każda helka tak ma. Fakt faktem, helki powinny mieć cały czas trochę wody w dzbankach, ale akurat nie ma to tutaj nic do rzeczy ;) Przydałoby się jej troszkę więcej światła :)

Odnośnik do odpowiedzi

Od czasu do czasu dolewam wody jak nie ma w dzbanach. Wilgotność ma wysoką trzymam w akwa i jak spada to włączam generator mgły i myślę,że oświetlenie mam dobre świetlówki 2xT5 45w sylvania grolux i aquastar.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.