Brenas Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Moje dzbaneczniki stoją w terrarium pod lampami, wilgotność około 80%, pytanie jest takie czy je spryskiwać wodą czy nie? jak często i co im to daje?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Przy takiej wilgotności nie widzę potrzeby spryskiwania ich wodą. Jest ono raczej wykorzystywane przy hodowli dzbaneczników "parapetowych", żeby jakby sztucznie i na chwilę podnieść im wilgotność, z tym że na dłuższą metę to bardzo uciążliwe dla hodowcy. Lepszym rozwiązaniem będzie zastanowienie się nad zakupem (zamontowaniem) foggera w terrarium, niż ciągłe spryskiwanie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2013 Czyli jak mam koło 80% to nie ma za bardzo sensu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Moim zdaniem nie, bo to stosunkowo wysoka wilgotność. Zależy to jeszcze od tego jakie dzbaneczniki oczywiście hodujesz w tym terrarium. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2013 Hookeriana, ventrata, ampullaria 'red speckled', i chyba trochę więcej w tym tygodniu dojdzie. Odrazu piszę, że wiem że hookeriana i ventrata powinna stać na parapecie i jej to wystarczy ale chce żeby miały cały rok dzbanki dlatego stoją w terra. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 To że powinny nie znaczy, że muszą. Ja swojego Hookeriana też trzymam w terra i ma się bardzo dobrze. Jedynie ampullaria 'red speckled' wymaga takiej wysokiej wilgotności. Ale jest tutaj na forum wielu doświadczonych hodowców dzbaneczników, więc myślę, że poczekajmy na ich opinie w tym temacie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Ja czytałem, że ventrata w terra nie będzie dzbankować, bo potrzebuje różnic temperatur. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 To coś źle przeczytałeś albo czytałeś nie tam gdzie trzeba. Ventrata świetnie rośnie na parapecie, do dzbankowania potrzeba jej tylko niezbyt ostrego światła przez dużą część dnia. Różnice temperatur nie są jej do niczego potrzebne. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 Jednak przy zapewnieniu różnic temperatur dzień-noc tworzy dużo większe dzbanki oraz lepiej wybarwione. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) A co tu zapewniać? Różnica temperatur dzień-noc nie jest czymś normalnym? Żeby dzbanek ładnie rósł to przede wszystkim nie może stać w przeciągu, czy tam nie może mieć chwiejnych warunków (np częste otwieranie okna). Edytowane 25 Czerwca 2013 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2013 hhhmmm a ja mam w terra 2 wiatraki 1 co wieje do środka a 2 co wyciaga, wlaczaja sie czasowo na 15min co 3h, nie zaszkodzi to dzbanka? widzialem ze większość ludzi w terra ma wiatraki bo przewiew musi być zeby nie bylo pleśni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 hhhmmm a ja mam w terra 2 wiatraki 1 co wieje do środka a 2 co wyciaga, wlaczaja sie czasowo na 15min co 3h, nie zaszkodzi to dzbanka? widzialem ze większość ludzi w terra ma wiatraki bo przewiew musi być zeby nie bylo pleśni Czym innym jest (wymuszenie) cyrkulacji powietrza, a przeciąg. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 25 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2013 czyli moze byc i opryskiwac tez nie musze?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Dokładnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2013 jakie dzbanki sa efektowne i moich warunkach ładnie by rosły?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi