Brenas Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2013 a jakie macie inne pomysły na to jak dzbanki wyrosną w górę?? ciąć i robić kolejne?? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 zainwestować w typowe parapetowce Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2013 ale ja mam typowe parapetowce może oprócz jednego, ale mój sens trzymania ich tam jest taki żeby miały dzbanki cały rok nie tylko od wiosny do jesieni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 OK, N. ampullaria i N. x hookeriana możesz w terra trzymać nieco dłużej, w zależności od rozmiaru rok-dwa... Jednak N. ampullaria nawet jeśli nie pójdzie mocno w górę, będzie mieć bardzo długie liście, po 20-30 cm. Ale N. x ventrata jak wejdzie w fazę pnącza to będzie rosła w górę 0,5-1 m rocznie... ani jej nie doświetlisz w terra ani poza terra. Deal with it Nie zabraniamy wstawiać ich do terra, tylko licz się z tym, że to może być krótkotrwałe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) A ja z doświadczenia powiem - zainwestuj w wolno rosnące gatunki. Trzymanie parapetowców w takim terrarium to przerost formy nad treścią, ale jest od groma gatunków, którym to terrarium starczy na bardzo długo. Dużo gatunków górskich rośnie powoli, pomyśl nad nimi, ew. możesz też skombinować jakieś chłodzenie. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez Człowiek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 A ja z doświadczenia powiem - zainwestuj w wolno rosnące gatunki. Trzymanie parapetowców w takim terrarium to przerost formy nad treścią, ale jest od groma gatunków, którym to terrarium starczy na bardzo długo. Dużo gatunków górskich rośnie powoli, pomyśl nad nimi, ew. możesz też skombinować jakieś chłodzenie. W górskie bym nie chciał się bawić... jakie polecasz żeby aż tak nie rosły w góre Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 -argentii -clipeata (te rosły u mnie dobrze nawet bez chłodzenia), a jak zapewnisz spadki temp. to: -lowii -rajah -ephippiata To z takich w miarę przystępnych cenowo górali. Oczywiście będziesz musiał zapewnić im lepsze warunki, ale za to nie musisz się martwić tym, że szybko przerosną terrarium Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) to jakie one musza miec te warunki i ile potem trwa aklimatyzacja przykładowej ventrety, zeby jak urosnie trafila znowu do otwartego akwa na parapet?? Edytowane 27 Czerwca 2013 przez Brenas Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Aklimatyzacja trwa różnie - u bardziej wybrednych gatunków może trwać nawet któryś miesiąc, a dla tych łatwych może jej wogóle nie być. Nie ma na to schematu. A co do tych wymienionych gatunków - takie warunki, jakie stosuje się do dzbanków górskich. Wysoka wilgotność, dość dużo rozproszonego światła, i najlepiej spadki temp. w nocy (chociaż to jest sprawa dyskusyjna, zazwyczaj bez spadków rosliny dłużej się aklimatyzują i rosną wolniej, ale dają radę. Przynajmniej u mnie tak było.). Jeśli nie masz zamiaru zabierać się za najtrudniejsze gatunki, dość łatwo jest przygotować takie warunki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi