Skocz do zawartości

Spryskiwanie dzbaneczników hhhmmm?

Brenas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 38
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

OK, N. ampullaria i N. x hookeriana możesz w terra trzymać nieco dłużej, w zależności od rozmiaru rok-dwa... Jednak N. ampullaria nawet jeśli nie pójdzie mocno w górę, będzie mieć bardzo długie liście, po 20-30 cm. Ale N. x ventrata jak wejdzie w fazę pnącza to będzie rosła w górę 0,5-1 m rocznie... ani jej nie doświetlisz w terra ani poza terra. Deal with it ;)

Nie zabraniamy wstawiać ich do terra, tylko licz się z tym, że to może być krótkotrwałe :)

Odnośnik do odpowiedzi

A ja z doświadczenia powiem - zainwestuj w wolno rosnące gatunki. Trzymanie parapetowców w takim terrarium to przerost formy nad treścią, ale jest od groma gatunków, którym to terrarium starczy na bardzo długo. Dużo gatunków górskich rośnie powoli, pomyśl nad nimi, ew. możesz też skombinować jakieś chłodzenie.

Edytowane przez Człowiek
Odnośnik do odpowiedzi

A ja z doświadczenia powiem - zainwestuj w wolno rosnące gatunki. Trzymanie parapetowców w takim terrarium to przerost formy nad treścią, ale jest od groma gatunków, którym to terrarium starczy na bardzo długo. Dużo gatunków górskich rośnie powoli, pomyśl nad nimi, ew. możesz też skombinować jakieś chłodzenie.

W górskie bym nie chciał się bawić... jakie polecasz żeby aż tak nie rosły w góre

Odnośnik do odpowiedzi

-argentii

-clipeata

(te rosły u mnie dobrze nawet bez chłodzenia), a jak zapewnisz spadki temp. to:

-lowii

-rajah

-ephippiata

To z takich w miarę przystępnych cenowo górali. Oczywiście będziesz musiał zapewnić im lepsze warunki, ale za to nie musisz się martwić tym, że szybko przerosną terrarium

Odnośnik do odpowiedzi

to jakie one musza miec te warunki

i ile potem trwa aklimatyzacja przykładowej ventrety, zeby jak urosnie trafila znowu do otwartego akwa na parapet??

Edytowane przez Brenas
Odnośnik do odpowiedzi

Aklimatyzacja trwa różnie - u bardziej wybrednych gatunków może trwać nawet któryś miesiąc, a dla tych łatwych może jej wogóle nie być. Nie ma na to schematu. A co do tych wymienionych gatunków - takie warunki, jakie stosuje się do dzbanków górskich. Wysoka wilgotność, dość dużo rozproszonego światła, i najlepiej spadki temp. w nocy (chociaż to jest sprawa dyskusyjna, zazwyczaj bez spadków rosliny dłużej się aklimatyzują i rosną wolniej, ale dają radę. Przynajmniej u mnie tak było.). Jeśli nie masz zamiaru zabierać się za najtrudniejsze gatunki, dość łatwo jest przygotować takie warunki.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.