Skocz do zawartości

Terrarium na paludarium

barbus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Od jakiegoś czasu mam fazę na coś takiego:

Tylko że w części z roślinami będą owadożery. Rozglądam się teraz za jakimś terrarium i tu pojawia się problem. Większość producentów oferuje terraria „klasyczne”, które nie nadają się do zakładania takiego paludarium. Mnie interesuje takie o wymiarach 50x50 i 100 wysokości albo 50x40 i 100 wysokości, no i szynę musi mieć zamontowaną w połowie wysokości bo planuję 50cm przeznaczyć na akwarium, a resztę na wiwarium (czy tam paludarium – jak kto woli). Czy ktoś może polecić jakiegoś producenta który oferuje takie terraria albo robi je na zamówienie za rozsądną cenę? Jeśli takie pytanie łamie regulamin forum to proszę o informację to je usunę albo proszę moderatora o usunięcie.

Edytowane przez Kosa1984
Wszystko w porządku. Prośba o doradztwo w zakresie wyboru sprawdzonego producenta jest jak najbardziej dopuszczalna.
Odnośnik do odpowiedzi

barbus napisał:
Czy ktoś może polecić jakiegoś producenta który oferuje takie terraria albo robi je na zamówienie za rozsądną cenę?

O ceny musisz sam pytać szklarzy w twoim otoczeniu, bo wątpię, że znajdzie się ktoś chętny zrealizowania i wysłania. Generalnie musisz pamiętać, że na cenę składa się materiał (m.in. litraż, rodzaj szkła, grubość szkła, kolor silikonu) + robocizna. Jedno wiem na pewno, to nie będzie tanie przedsięwzięcie.

Odnośnik do odpowiedzi

1w0na napisał:
Jedno wiem na pewno, to nie będzie tanie przedsięwzięcie.

Zdaję sobie z tego sprawę, no ale na coś trzeba pieniądze wydawać :)

Bardziej martwi mnie to, że stracę zapał przy wykonywaniu wystroju terrarium, zwłaszcza że zdolności artystyczne marne..... :(

Jedna z firm za terrarium 50x40x100 zaproponowała cenę 240 zł i przesyłka 70 zł. Nie ma się co decydować od razu. Będę słał maile do firm specjalizujących się w tej branży i wybiorę najkorzystniejszą ofertę. Po szklarzach też popytam, tylko obawiam się że ktoś kto nie ma doświadczenia w tego typu konstrukcjach może miec problemy z ich wykonaniem.........

Odnośnik do odpowiedzi

Sam nacisk wody na ściany będzie dużo mniejszy niż przy standardowym akwarium, więc jeśli szklarz dobrze położy silikon i zrobi test z wodą to szanse że się rozszczelni są małe - o ile oczywiście odczekał odpowiedni czas przed zalaniem. ^_^

Raczej nie ma powodów do obaw, ale fakt, można mieć pecha i wpaść na partacza który albo sklei nieodpowiednio, albo nie pożałuje silikonu. wacko

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.