barbus Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Witam wszystkich forumowiczów. Od jakiegoś czasu mam fazę na coś takiego: Tylko że w części z roślinami będą owadożery. Rozglądam się teraz za jakimś terrarium i tu pojawia się problem. Większość producentów oferuje terraria „klasyczne”, które nie nadają się do zakładania takiego paludarium. Mnie interesuje takie o wymiarach 50x50 i 100 wysokości albo 50x40 i 100 wysokości, no i szynę musi mieć zamontowaną w połowie wysokości bo planuję 50cm przeznaczyć na akwarium, a resztę na wiwarium (czy tam paludarium – jak kto woli). Czy ktoś może polecić jakiegoś producenta który oferuje takie terraria albo robi je na zamówienie za rozsądną cenę? Jeśli takie pytanie łamie regulamin forum to proszę o informację to je usunę albo proszę moderatora o usunięcie. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez Kosa1984 Wszystko w porządku. Prośba o doradztwo w zakresie wyboru sprawdzonego producenta jest jak najbardziej dopuszczalna. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 25 Czerwca 2013 Share Napisano 25 Czerwca 2013 z tego co wiem i ostatnio pytałem u szklarza ile by kosztowało robione na zamówienie terrarium 100x50x50 uslyszalem cene 700zl ze szkła nowego, 400 używanego Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Czy ktoś może polecić jakiegoś producenta który oferuje takie terraria albo robi je na zamówienie za rozsądną cenę? O ceny musisz sam pytać szklarzy w twoim otoczeniu, bo wątpię, że znajdzie się ktoś chętny zrealizowania i wysłania. Generalnie musisz pamiętać, że na cenę składa się materiał (m.in. litraż, rodzaj szkła, grubość szkła, kolor silikonu) + robocizna. Jedno wiem na pewno, to nie będzie tanie przedsięwzięcie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbus Napisano 26 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2013 Jedno wiem na pewno, to nie będzie tanie przedsięwzięcie. Zdaję sobie z tego sprawę, no ale na coś trzeba pieniądze wydawać Bardziej martwi mnie to, że stracę zapał przy wykonywaniu wystroju terrarium, zwłaszcza że zdolności artystyczne marne..... Jedna z firm za terrarium 50x40x100 zaproponowała cenę 240 zł i przesyłka 70 zł. Nie ma się co decydować od razu. Będę słał maile do firm specjalizujących się w tej branży i wybiorę najkorzystniejszą ofertę. Po szklarzach też popytam, tylko obawiam się że ktoś kto nie ma doświadczenia w tego typu konstrukcjach może miec problemy z ich wykonaniem......... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 26 Czerwca 2013 Share Napisano 26 Czerwca 2013 Sam nacisk wody na ściany będzie dużo mniejszy niż przy standardowym akwarium, więc jeśli szklarz dobrze położy silikon i zrobi test z wodą to szanse że się rozszczelni są małe - o ile oczywiście odczekał odpowiedni czas przed zalaniem. Raczej nie ma powodów do obaw, ale fakt, można mieć pecha i wpaść na partacza który albo sklei nieodpowiednio, albo nie pożałuje silikonu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi