CRISTAL2242 Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Witam po przejściu całego miasta w końcu dostałem kwaśną ziemie ale czy taka się nadaje do owadożernych roślinek? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brenas Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 PH trochę za duże, powinno być 3-4pH. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Te "nawozy mineralne + mikroelementy" raczej tą ziemię dyskwalifikują...chyba, że masz same capensisy, to od biedy ujdzie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Nawet na capensisy to jest zły pomysł, kiedyś zastosowałem ziemie 4,5-5,5ph i mi nawet capensisy nie przeżyły. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez Rysiek955 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CRISTAL2242 Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 No właśnie trochę nie pasowało mi te nawozy,,, trudno jutro polatam jeszcze poszukam,albo kupie torf bo akurat mieli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 To jak był torf to bierz torf. Nie ma nic lepszego dla większości owadożerów niż zwykły torf. Inne gotowe mieszanki, poza tymi specjalnie przygotowanymi dla owadożernych, mają niepożądane domieszki. Wszystko nazwane ziemią torfową, podłożem torfowym itp odpada. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 trudno jutro polatam jeszcze poszukam,albo kupie torf bo akurat mieli. Zamiast latać po prostu zapytaj się, czy jest szansa by sprowadzili Tobie paczkę 5l z hurtowni. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CRISTAL2242 Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 Zamiast latać po prostu zapytaj się, czy jest szansa by sprowadzili Tobie paczkę 5l z hurtowni. Chyba tak będzie najlepiej bo torf który mieli co był to duży worek ;-] Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Kup kwaśny torf,może być ten w żółtych workach - sprawdza się.Dodaj rzecznego lub źródlanego piasku i masz podłoże! Ziemia to ziemia,a torf to torf. Jak zaczęłam przygodę z owadożernymi,to właściwie musiałam sobie zawsze radzić sama,bo u nas na z... naprawdę nic nie można dostać.Na początku używałam tylko zwykłego kwaśnego torfu,jechałam rowerem do źródła i przywoziłam piasek.Ale przecież wystarczy czysta rzeczka. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1w0na Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Kup kwaśny torf,może być ten w żółtych workach - sprawdza się.Dodaj rzecznego lub źródlanego piasku i masz podłoże! Ziemia to ziemia,a torf to torf. Jak zaczęłam przygodę z owadożernymi,to właściwie musiałam sobie zawsze radzić sama,bo u nas na z... naprawdę nic nie można dostać.Na początku używałam tylko zwykłego kwaśnego torfu,jechałam rowerem do źródła i przywoziłam piasek.Ale przecież wystarczy czysta rzeczka. Co masz na myśli "zwykłego kwaśnego torfu"? Źródlany... piasek? Czysta... rzeczka? Edytowane 27 Czerwca 2013 przez 1w0na Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CRISTAL2242 Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 Niestety nievmam nigdzie rzeki a tym bardziej czystej...;-[ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CRISTAL2242 Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 Ale moge wygotowac zwykły przesiany piasek np z jeziora? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 A nie masz jakiegoś sklepu akwarystycznego/zoologicznego, żeby kupić żwirek? Piasek z jeziora będzie bardzo trudno wyczyścić... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CRISTAL2242 Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 Niestety zamknięty na razie a w mieście tylko jeden... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Kup przez neta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi