1w0na Napisano 2 Lipca 2013 Share Napisano 2 Lipca 2013 Ok już wiem jaki piasek a torf? Torf kwaśny - pH 3,5-4,5. 'Marka' sprawą drugorzędną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CRISTAL2242 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 Kupiłem torf 3,5-4,5 80L zapas chyba na całe życie zmieszałem ze żwirkiem do rybek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 chce przesadzać swoje owadożery i mam pytanie czy kupie odpowiednie składniki . do kapturnic torf sphangun, mech torfowiec suszony i perlit to samo do muchołówki do dzbanecznika torf sphangun, mech torfowiec suszony i włókno kokosowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) czy coś mam jeszcze szukać Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez jakub Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kropka Napisano 26 Kwietnia 2014 Share Napisano 26 Kwietnia 2014 http://roslinyowadozerne.eu/art/hodowla/po...a-i-dodatki.php http://roslinyowadozerne.eu/art/hodowla/po...zbanecznika.php Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Witam, dwa tygodnie temu przesadziłem swoje rośliny do tego torfu. Czy jest on ok? W tym temacie jest zdjęcie d. regii w tym torfie http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...t&p=1013478 Chyba nie wygląda to najlepiej, a myślałem, że jak Athena, to torf będzie dobry. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 Tak to z tą firmą jest, że to zależy od partii... Raz trafi się dobry, a raz beznadziejny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comandos21 Napisano 29 Sierpnia 2014 Share Napisano 29 Sierpnia 2014 (edytowane) Spokojnie, torf tej firmy jest jednym z lepszych. Sam mam w takim posadzone odchorowały i rosną aż miło. A jeśli chcesz muchołówki i kapturnice w nim sadzić to jak najbardziej bd ok taka mieszanka jaką zaproponowałeś. Sam mam muchołówki i kaptury w torfie z perlitem lub torfie ze żwirkiem akwarystycznym. Edytowane 29 Sierpnia 2014 przez comandos21 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 (edytowane) Póki co, rośliny w tym podłożu, o którym pisałem trzy posty wyżej, radzą sobie dobrze. Wypuszczają nowe liście, rosną, ale pojawił się inny problem: wykwity soli :/ u wszystkich w tym samym momencie, czyli wczoraj. Podlewam tylko i wyłącznie wodą demineralizowaną do podstawki. Jedynie dzbanecznika podlewam od góry, ale u niego też pojawiły wykwity soli. Wychodzi na to, że to podłoże faktycznie jest złe i prawdopodobnie zawiera jakieś dodatki, minerały. Czy w takiej sytuacji poszukać lepszego torfu i jak najszybciej przesadzić rośliny, czy już w tym obecnym wytrzymają do wiosny? Nie popali im korzeni? Pewnie regia, muchołówki, dzbanecznik dadzą radę, ale najbardziej boję się o cephalotusa. Edytowane 11 Września 2014 przez Marcin Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spid2755 Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 Ja właśnie posadziłem w tym torfie siewki z rosiczkami ale zmieszałem z perlitem Zobaczymy co z tego będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sphagnum Napisano 11 Września 2014 Share Napisano 11 Września 2014 @Marcin Możesz dać jakieś zdjęcia? Aż dziw, że w Athenie takie rzeczy się dzieją... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Bardzo często do przygotowania podłoża używam perlitu, jak pewnie wielu z was. Ja stosuję go także do niektórych rosiczek, które występują na bardziej mineralnym podłożu albo potrzebują bardziej przewietrzonego, i zauważyłem że w niektórych przypadkach źle to znoszą rosiczki, a niektóre togo nie zniosły. Wszędzie podawane jest że perlit nie zmienia właściwości podłoża do którego jest dodawany ani jego pH, jednak moją uwagę zwrócił jakiś fragment w The savage garden, gdzie Peter D'Amato napisał, że bardzo ostrożnie stosuje perlit ze względu na jego zasadowy odczyn. Skłoniło mnie to do przeprowadzenia małego eksperymentu i sprawdziłem pH i od razu przewodnictwo kilku substratów do przygotowania podłoża (w innym temacie pisałem już kiedyś o pomiarach keramzytu). Starałem się zrobić to w miarę dokładnie, ale nie ważyłem i mierzyłem stosowanych ilości podłoża, zbliżone ilości podłoży zalałem taką samą ilością wody demineralizowanej o przewodnictwie ok. 1 mikrS/cm, jaką mam w systemie. Pozostawiłem po przykryciem i po 24 godzinach dokonałem pomiarów (sprzęt był świeżo skalibrowany), dla porównania zostawiłem również samą wodę. Oto wyniki: woda pH 7,03; przewodnictwo 9,0 mikroS/cm torf pH 3,76; przewodnictwo 105,9 mikroS/cm torf + perlit (1:1) pH 4,13; przewodnictwo 61,7 mikroS/cm torf + perlit (3:1) pH 3,79; przewodnictwo 129,1 mikroS/cm perlit pH 9,73; przewodnictwo 21,8 mikroS/cm piasek kwarcowy (akwarystyczny) pH 8,54; przewodnictwo 33,9 mikroS/cm torf + piasek (1:1) pH 4,01; przewodnictwo 136,2 mikroS/cm torfowiec martwy pH 4,06; przewodnictwo 189,1 mikroS/cm torfowiec żywy pH 4,05; przewodnictwo 15,4 mikroS/cm keramzyt (2-4mm) nie płukany pH 7,68; przewodnictwo 1105 mikroS/cm pH perlitu mnie zaskoczyło, ale jako mieszanka z torfem nie jest źle, jednak u mnie w wielu doniczkach perlitu jest więcej niż 1:1 z torfem więc muszę zrobić taką bogatszą mieszankę, poza tym w doniczkach często torf się wypłukuje w głębsze rejony doniczki a na powierzchni dominuje perlit - co może mieć znaczenie dla pH . Nie jest dla mnie zaskoczeniem, że najuboższe jest podłoże z żywych torfowców, choć nie wiedziałem że aż tak bardzo (chyba muszę więcej dokarmiać rośliny, bo większość dzbanków rośnie właśnie na żywym torfowcu), ale zaskoczył mnie wysoki odczyn piasku kwarcowego - może jakiś zanieczyszczony. Pozostawiłem jeszcze butelki i zmierzę po weekendzie - zobaczymy czy coś się zmieni, ale co miało być kwaśne to jest - ale pomierzę jeszcze osady po przepłukaniu wodą (zwłaszcza perlit, keramzyt i piasek) i zobaczę czy ma to wpływ na odczyn. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 12 Września 2014 Share Napisano 12 Września 2014 Przy perlicie spodziewałem się nieco mniej, koło 7. Ciekaw jestem czy perlit sam z siebie ma w miarę stabilne pH czy np. waha się od 7 do 9 w zależności od źródła pochodzenia. D'Amato podaje pH 8. Niemniej w porównaniu z piaskiem nie jest tak źle, a w mieszankach wypada już zupełnie OK. Chyba że piasek był zanieczyszczony. Tym bardziej jestem ciekaw poweekendowych pomiarów. Jeśli stosuję perlit to góra 30%, czyli mieszanka torf:perlit 2:1. Przy proporcji 1:1 mam wizualnie wrażenie że to już perlit z domieszką torfu Wynika to oczywiście z różnicy w strukturze obu materiałów. D'Amato dla mocno kwasolubnych roślin zaleca 20% perlitu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin Napisano 14 Września 2014 Share Napisano 14 Września 2014 @Marcin Możesz dać jakieś zdjęcia? Aż dziw, że w Athenie takie rzeczy się dzieją... W przypadku cefalka będzie ciężko zidentyfikować, bo jest dużo żwirku na powierzchni, ale u innych roślin już wyraźnie widać wykwity. Woda, którą używam do podlewania to woda demineralizowana ze sklepu Real. Nigdy nie zdarzyło się, abym podlał inną wodą. Podłoże to ten torf od Atheny + żwirek akwarystyczny płukany. Dzbanecznik ma jeszcze dodatkowo perlit, a cefal perlit i na dnie troszkę keramzytu. Myślicie, że dadzą radę te rośliny do wiosny w tym torfie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biedronkaoo7 Napisano 14 Września 2014 Share Napisano 14 Września 2014 A te wykwity soli to czasami nie ze żwirku źle wypłukanego ?? Koszmarnie zbity masz ten torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi