Redgreen Napisano 15 Września 2014 Share Napisano 15 Września 2014 W przypadku cefalka będzie ciężko zidentyfikować, bo jest dużo żwirku na powierzchni, ale u innych roślin już wyraźnie widać wykwity. Woda, którą używam do podlewania to woda demineralizowana ze sklepu Real. Nigdy nie zdarzyło się, abym podlał inną wodą. Podłoże to ten torf od Atheny + żwirek akwarystyczny płukany. Dzbanecznik ma jeszcze dodatkowo perlit, a cefal perlit i na dnie troszkę keramzytu. Myślicie, że dadzą radę te rośliny do wiosny w tym torfie? Nie masz żadnej pewności że woda którą kupiłeś akurat z tej partii jest dobra. Tak samo żwirek może być przyczyną wykwitów. Ale ostatnio padły mi dwie muchołówki i zastanawiam się nad przyczyną bo stosuję ten sam torf. Używana była nowa woda i żwirek , tradycyjnie muchole w opiece były przez jakiś czas w innych rękach więc też nie wiem co się z nimi działo. Athene kupiłem w dwóch różnych workach osobno i w innym przedziale czasowym. I teraz nie wiem czy któraś partia podłoża nie jest po prostu gorsza bo pojawiły się chwilowo wykwity mineralne. Nie były tak duże jak u Ciebie i nie wszędzie a muchołówki jedne rosną lepiej a drugie gorzej. Być może przyczyną była demineralizowana , przelanie lub ten torf tylko wszystko się pomieszało i nie jestem w stanie powiedzieć co , gdzie i w jakim okresie było używane. Teraz używam deszczówkę a nowe rośliny posadzę profilaktycznie w innym podłożu. Stare przesadzę na wiosnę też do innego. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Kolejna porcja pomiarów, które są kontynuacją postu 42 Ponowiłem pomiary po 4 dobach Oto wyniki: woda 24h/ pH 7,03; przewodnictwo 9,0 mikroS/cm 96h/ pH 5,75; przewodnictwo 14,5 mikroS/cm torf 24h/pH 3,76; przewodnictwo 105,9 mikroS/cm 96h/ pH 3,79; przewodnictwo 216 mikroS/cm torf + perlit (1:1) 24h/pH 4,13; przewodnictwo 61,7 mikroS/cm 96h/ pH 4,13; przewodnictwo 80,9 mikroS/cm torf + perlit (3:1) 24h/pH 3,79; przewodnictwo 129,1 mikroS/cm 96h/ pH 3,92; przewodnictwo 147,8 mikroS/cm perlit 24h/pH 9,73; przewodnictwo 21,8 mikroS/cm 96h/ pH 8,33; przewodnictwo 48,5 mikroS/cm perlit dobrze wypłukany 24h/pH 7,27; przewodnictwo 5,5 mikroS/cm - pewnie efekt wypłukania tego miału piasek kwarcowy (akwarystyczny) 24h/pH 8,54; przewodnictwo 33,9 mikroS/cm 96h/ pH 7,02; przewodnictwo 51,5 mikroS/cm piasek kwarcowy (akwarystyczny) dobrze wypłukany 24h/pH 6,87; przewodnictwo 17,1 mikroS/cm inny piasek kwarcowy biały 24h/pH 8,27; przewodnictwo 9,7 mikroS/cm - więc chyba wszystkie piaski mają zasadowy odczyn, co widać przy płukaniu bo woda się trochę pieni torf + piasek (1:1) 24h/pH 4,01; przewodnictwo 136,2 mikroS/cm 96h/ pH 3,84; przewodnictwo 194,3 mikroS/cm torfowiec martwy 24h/pH 4,06; przewodnictwo 189,1 mikroS/cm 96h/ pH 3,96; przewodnictwo 220 mikroS/cm torfowiec żywy 24h/pH 4,05; przewodnictwo 15,4 mikroS/cm 96h/ pH 3,68; przewodnictwo 272 mikroS/cm - torfowce w wodzie padły i się rozkładają stąd taki wzrost przewodnictwa keramzyt (2-4mm) nie płukany 24h/pH 7,68; przewodnictwo 1105 mikroS/cm 96h/ pH 7,39; przewodnictwo 1745 mikroS/cm Nowe substraty chipsy kokosowe nie płukane - kupione w sklepie ogrodniczym, podobno bez nawozów 24h/pH 6,27; przewodnictwo 2780 mikroS/cm te same chipsy kokosowe wielokrotnie płukane 24h/pH 6,55; przewodnictwo 95 mikroS/cm kora sosny śródziemnomorskiej - sklep ogrodniczy - do storczyków 24h/pH 3,70; przewodnictwo 483 mikroS/cm - chyba też warto obficie przepłukać, może to być po prostu efekt mineralizacji (utleniania) w końcu to materia organiczna, która wolno ale się rozkłada. pumeks - sklep ogrodniczy - do storczyków 24h/pH 7,51; przewodnictwo 365 mikroS/cm pumeks wypłukany 24h/pH 7,40; przewodnictwo 78,3 mikroS/cm lawa - sklep zologiczny 24h/pH 8,50; przewodnictwo 105,9 mikroS/cm lawa wypłukana 24h/pH 8,58; przewodnictwo 57,5 mikroS/cm wermikulit - sklep ogrodniczy 24h/pH 8,39; przewodnictwo 39 mikroS/cm włókno kokosowe z trichodermą 24h/pH 5,19; przewodnictwo 576 mikroS/cm - być może to z powodu obecności grzyba, ale wszystkie produkty z kokosów są znacznie zasolone, choć kiedyś kupiłem w sklepie zoologicznym włókno i chipsy kokosowe do terrarium i były bardzo dobrej jakości (przewodnictwo ok. 50 mikroS/cm) kokos sprasowany z Castoramy 24h/pH 8,15; przewodnictwo 5230 mikroS/cm - nic bardziej zanieczyszczonego jeszcze nie spotkałem, to właśnie takim podłożem załatwiłem trzy lata temu helki, przy takim zasoleniu podłoża uschły, chociaż stały w wodzie (tzw. susza fizjologiczna), podobne właściwości mają podłoża kokosowe sprzedawane w postaci sprasowanych mat. Ponieważ hddk zwrócił mi uwagę, że są sugestie iż perlit jest niekorzystny w podłoży w wyniku starzenia się i rozkładu, więc postanowiłem zbadać jego właściwości po rozkładzie, czego dokonałem w moździerzu. perlit utarty na proszek 24h/pH 9,28; przewodnictwo 38,1 mikroS/cm torf + perlit utarty na proszek(2:1) 24h/pH 4,08; przewodnictwo 80,7 mikroS/cm - raczej zagrożeniem pod względem chemicznym nie jest, sprawdzałem także czy zawiera wapń i są tylko śladowe ilości, natomiast po rozpadzie zmienia strukturę i właściwości, po utarciu na pył opada na dno wody (perlit się unosi na wodzie) i na pewno nie poprawia w takim stanie drenażu podłoża, czyli traci swoje właściwości dla których jest stosowany w podłożach roślin. Ale jaka jest jego trwałość w podłożu nie wiem, może na tyle duża że też nie ma co się martwić. Oczywiście wszystkie substraty im dłuższy mają kontakt z wodą tym więcej do niej wprowadzają, ale na ogół tak uwodnionego podłoża nie stosuje się przy owadożerach, więc proces tego rozpuszczania jest wolniejszy i długotrwały. Może być problem z gromadzeniem się wypłukanych soli w podstawkach, zwłaszcza gdy podlewamy rośliny od góry, wtedy korzystnie będzie wymieniać od czasu do czasu wodę w podstawce, bo te sole są dobrą pożywką dla glonów. Z powyższych pomiarów wynika, że najbardziej niebezpieczne są dodatki z kokosa, choć trafiają się produkty wysokiej jakości. Trzeba także zwrócić uwagę na składniki otrzymywane przez wypalanie czy to naturalne (lawa, pumeks) czy podczas obróbki (zwłaszcza keramzyt) wysoka temperatura szybko mineralizuje materiał, którego najdrobniejsze frakcje pyliste łatwo ulega rozpuszczeniu, ale już jednorazowe wypłukanie usuwa większość tego materiału, jednak poza keramzytem który raczej trzeba wielokrotnie i obficie przepłukać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 I teraz pytanie co robić jak mam sprasowane włókno nieznanego pochodzenia ze sklepu zoologicznego. Czy będzie równie zasolone jak castoramowe? I czy do dzbanków najpierw je płukać, czy nie ma to znaczenia, czy może w ogóle nie używać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Dokkrb, ta wiedza jest szalenie ciekawa, dlatego postanowiłem ją utrwalić w temacie, który przypiąłem, żeby nie zaginęła. Jednak dobrze by było, gdyby do tej wiedzy hodowcy nie podchodzili w taki sposób, że nagle się gubią co z nią zrobić. Bo mnie np. zdziwiło, że płukana lawa wulkaniczna ma wyższe pH od niepłukanej. Czyli co... nabrała na pH skąd? Albo woda, którą była płukana jest o pH mocno zasadowym, albo wiele minerałów zawartych w lawie dopiero z czasem się rozpuszcza i uwalnia stosowne jony do otoczenia. Chyba aż tak szczegółowa wiedza nie jest konieczna w stworzeniu poprawnej mieszanki np. dla tłustoszy wapieniolubnych. Warto ją posiadać, ale np. wiele to w mojej hodowli nie zmieni. Mamy już od dawna wypraktykowane wiele mieszanej, jest już sprawdzona wiedza co dla czego warto dodawać. Ale oczywiście, nie umniejszam ciekawości tego badania, jest bardzo zastanawiający. Tylko osobiście np. nie wiem co zrobić z tym przewodnictwem... Jak mam strawić i użyć tą informację. Np. żywy i martwy torfowiec różnią się przede wszystkim przewodnictwem. W użyciu obu nie widzę różnicy, poza tym, że żywy potrafi przerosnąć roślinę w nim posadzoną, a martwy porośnie z czasem innymi gatunkami mchów, które stworzą pewną warstwę na jego powierzchni i ekosystem inny od żywego torfowca. Jak ma się przewodnictwo do sukcesu w hodowli konkretnego gatunku w jednym z tych "podłoży"? Totalnie nie mam pojęcia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dokkrb Napisano 21 Września 2014 Share Napisano 21 Września 2014 I teraz pytanie co robić jak mam sprasowane włókno nieznanego pochodzenia ze sklepu zoologicznego. Czy będzie równie zasolone jak castoramowe? I czy do dzbanków najpierw je płukać, czy nie ma to znaczenia, czy może w ogóle nie używać Materiały z kokosa, które ja kupowałem w sklepach zoologicznych do stosowania w terrariach były dobrej jakości, problem jest z tymi które są sprzedawane w sklepach ogrodniczych (są znacznie tańsze), mimo że wszędzie jest podane że jest to podłoże jałowe, bez nawozów (i trzeba nawozić od pierwszego dnia aby coś na nich rosło) to przewodnictwo ich wodnych roztworów jest bardzo wysokie i raczej wskazuje na zasolenie (kiedyś sprawdzę zawartość chlorków), bo często na etapie produkcji jest kokos moczony, a nie podejrzewam aby go moczyli w wodzie słodkiej. Produkty z kokosa są bardzo dobre zwłaszcza do dzbanków, ja na ogół używam chipsy kokosowe, bo są bardzo trwałe i zapewniają optymalne warunki dla epifitów. Zawsze można coś taniego zakupić do kontroli przewodności, są tanie urządzenia już za 60 zł, to nie pieniądze za spokojny sen, a są także specjalne mierniki konduktancji do gleby http://allegro.pl/wyprzedaz-konduktometr-e...4571444969.html Być może przy jakimś przetestowaniu sprawdził by się miernik do kontroli elektrolitu w akumulatorach, który kosztuje ok, 10 zł, ale trzeba by porównać z jakimś konduktometrem Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi