Bartex.eu Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Który łatwo dostępny gatunek rosiczki będzie rósł najszybciej? Proszę o podpowiedzi i ewentualne linki do stron sprzedających nasionka, lub własne propozycje sprzedaży Próbowałem znaleźć D. indice, ale nigdzie jej nie ma Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaskowe Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Może na dobry początek drosera capensis? Nasionka możesz kupić na Allegro, z tego co widziałam nie były jakieś szczególnie drogie, ale sama nigdy stamtąd nie kupowałam więc nie wiem czy mogę polecić i z tego co zdążyłam zauważyć dość często tutaj hodowcy zamieszczają swoje oferty sprzedaży Pozdrawiam! PS radziłabym zacząć swoją przygodę z rosiczkami raczej od sadzonki niż od nasionek Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danny8_1991 Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Wyhodowanie D.capensis z nasionek nie jest jakimś dużym wyzwaniem, to gatunek który łatwo się adaptuje do każdych warunków. Lepszym rozwiązaniem jest robienie zakupów tutaj, niż na allegro. Po pierwsze ze względu na cenę, po drugie na doświadczenie hodowców i to że zawsze można liczyć na ich rady i wskazówki co do hodowli. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaskowe Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Zgadzam się z przedmówcą. Ale zawsze pewniej zacząć hodowlę od sadzonki niż od nasionek Chociaż d. capensis jest naprawdę bezproblemowa i nie ma większego znaczenia w jakiej formie zaczniesz hodowlę. Ponadto polecam d. spatulata. Również bezproblemowa i ładna rosiczka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartex.eu Napisano 27 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2013 Już hodowałem D. spatulate z nasion, więc jakieś tam doświadczenie mam Chodzi mi o taki gatunek który szybko urośnie do rozmiarów gdzie będzie można porównywać wzrost różnych roślinek (robię doświadczenia na olimpiadę). I mogę prowadzić obserwacje do końca września. Lepiej byłoby gatunek jednoroczny, ale jak rozumiem go nie dostane i nie wyhoduje z moim doświadczeniem. Więc lepiej będzie kupić D. capensis? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 D. indica chyba rzadko kto sprzedaje, bo jeżeli mnie pamięć nie myli, to jest to roślina jednoroczna, więc trudno ją sprzedawać. Ale nasiona są dostępne, na CPUK popytaj, na pewno ktoś się odezwie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 27 Czerwca 2013 Share Napisano 27 Czerwca 2013 Mi nidiformis szybko wyrosły, ale do września trudno będzie coś większego wyhodować. To tylko trzy miesiące. Capensis kiełkuje w ok. dwa tygodnie, rośnie w miarę szybko, ale chyba nie na tyle, żeby w trzy miesiące coś tam oceniać. Ja swoje capensisy siałam w połowie kwietnia, teraz największe mają niecały 1cm. Możesz próbować porównywać kiełkowanie nasion czy coś, z samym wzrostem tych roślin będzie trudno. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi