Elżbieta Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Mam P.gypsicola już jakiś czas.Przeżył u mnie zimę,żyje nadal i jest ok. Nęka mnie jednak podłoże,którym go obdarzyłam,albowiem chcąc go uszczęśliwić dodałam mu do podłoża nieco kredy szkolnej i pumeks ogrodniczy - naturalną skałę wulkaniczną. Poprzednia właścicielka trzymała go w normalnym podłożu. Chciałam kupić na Allegro naturalny gips,ale w książce "Rosliny mięsożerne - zwane też owadożernymi" jest zdjęcie tego tłustosza ma porowatym gipsie.Czy to gips sztuczny? Bo wygląda jak większy okaz skały wulkanicznej. Tamten był szklisty i jakby przeźroczysty. Bardzo lubię tego tłustosza i nie chcialabym go stracić,więc proszę o poradę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fly guy Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Tutaj jest chyba najwięcej przydatnych informacji: http://www.pinguicula.org/pages/plantes/pi...a_gypsicola.htm U mnie ten gatunek nigdy nie rósł dobrze bez względu na podłoże, stosowałem już różne mieszanki. Na linkowanej stronie podane jest - w naturze mokre skały gipsowe - może więc podłoże powinno być stale wilgotne? U mnie ono zawsze szybko przesycha, może tu jest problem? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 28 Czerwca 2013 Share Napisano 28 Czerwca 2013 Owszem P. gypsicola, co zapewne nikogo nie dziwi, rośnie w naturze na gipsie. Różnica miedzy kredą a gipsem to obecność siarczanów w gipsie. Ja niby mam krystaliczny gips, ale go nie dawałem swojej roślinie. Wydaje mi się, że najważniejsza jest obecność jonów wapniowych w podłożu. Rola siarki w przypadku roślin nie jest mi znana, choć jak mówił mi znajomy, mogą one mieć działanie grzybobójcze. Moja roślina ma mieszankę zbliżoną do tej ze strony, którą podał fly guy. Mam skałę wulkaniczną, drobny piasek, perlit, keramzyt, oraz dałem margiel i dolomit jako donory jonów wapniowych o różnej rospuszczalności. Do całości dodałem symboliczną ilość torfu, chyba tylko dla uciszenia sumienia. Doniczkę mam 7 cm, poziom wody max 1 cm, do wyschnięcia i podlewane ponownie. Jak ostatnio go zostawiałem zaczynał właśnie się rozwijać. Wrócę do domu, to zrobię zdjęcie. O ile nie zostały wypłukane przy podlewaniu jak jeden ostatnio. :/ Ten gatunek toleruje spore ilości światła (słońca?), co być może nie bardzo odpowiada większości tłustoszom, ale sprawdzę to sobie. Także Elżbieto, podłoże, które mu zrobiłaś ze składników brzmi dobrze. Mój przyjaciel z Portugalii uprawia go bez problemu na mieszance aqualitu, piasku i z dodatkiem kredy szkolnej. W każdym razie mineralne, luźne i napowietrzone. Właśnie od momentu dodania kredy zaczął mu rosnąć dużo lepiej, co wskazywałoby, że jony wapniowe mają jednak zacznie w przypadku tego gatunku. Możesz napisać proporcje składników w podłożu, które zrobiłaś? Gips w naturze na wolnym powietrzu wietrzeje i się rozpada. Ja mam kawałki z głębi ziemi, krystalicznie śnieżnie białe i piękne. Jak również z powierzchni, szare, porowate, ale to ten sam gips. Nie wiem czy warto się mordować z kruszeniem tej skały, kiedyś to robiłem, ale ta mieszanka leży odłogiem nieużywana. Musiałabyś gips prawie sproszkować, żeby od razu dostarczyć odpowiednich ilości rozpuszczalnych frakcji tej skały, z których mogłaby skorzystać roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 29 Czerwca 2013 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2013 Dziękuję Wam Panowie za te ciekawe porady. Ale mnie podbudowaliście! Ucieszyło mnie, że jednak błędu nie popełniłam. Tłustosz rośnie, nawet nieźle. Powiedziałabym coraz lepiej. Wystarczyło, że ze zbyt mokrego podłoża zgniła mu jedna rozeta, zostały dwie i teraz jestem ostrożniejsza. Zanim wleję mu wodę, podłoże musi przeschnąć. Zimą stał obok helek w chłodzie, czasem go zamgławiam. Kupiłam muszelki dla wapnolubnych sabotków. Dodałam agnacie. Może jemu też dodać? Co do proporcji. Sadząc tego tłustosza nie miałam pojęcia jak i co. Dodałam torf z piaskiem, grubym, źródlanym, a skałę wulkaniczną i kredę w kawałkach do doniczki. Można powiedzieć, że torfem z piaskiem przykryłam skałki i kawałki kredy. Roślina nie jest duża. W 5,5 cm doniczce,ale mam nadzieję, że urośnie,bo rośnie ładnie. Jutro wrzucę zdjęcie. Jemu w sumie jeszcze nawet nie robiłam. Ale z tego co pisze Cephalotus to ten tłustosz to ekstremofilny stworek. Sam fakt, że w naturze rośnie na gipsie. Pozdrawiam. Elżbieta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 12 Lipca 2013 Autor Share Napisano 12 Lipca 2013 Obiecałam zdjęcia. Oto one. Tu zrobiłam mu zdjęcie z zamiarem wysłania na forum. A to zdjęcie sprzed chwili.Jest różnica? widać,że wypuszcza pędzik kwiatowy.No i rośnie jak na drożdżach. Jest przeuroczy. To moje oczko w głowie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 12 Lipca 2013 Share Napisano 12 Lipca 2013 (edytowane) Sam posiadam tego tłustosza od jakiegoś czasu. Nie uważam się za eksperta w dziedzinie tłustoszy ani tym bardziej co do P. gypsicola. Ale posiadam tego tłustosza jakiś czas i rośnie poprawnie. Zrobiłem na jego temat mini artykuł na owadozery.pl w oparciu między innymi o strony wyżej wymienione oraz o zagraniczne fora. Tak więc może się to komuś przyda: http://www.carniforum.pl/topic25.html Edytowane 12 Lipca 2013 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 12 Lipca 2013 Autor Share Napisano 12 Lipca 2013 Dzięki,dobre opracowanie,przeczytałam.Na pewno się przyda. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi