Skocz do zawartości

rosiczka

Moniurka

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno dostałam rosiczkę, i się zastanawiam czy z nią jest wszystko dobrze i czy nie trzeba jej rozsadzić ? W tej doniczce znajduje się 6 rosiczek. Nie wiem czy mogą czy w takiej ciasnocie, ale z tego co czytałam to nie jest dobry okres do przesadzenia ich, a jedna wypościła pęd kwiatowy. Proszę o pomoc.

post-6390-1372583357_thumb.jpg

post-6390-1372583349_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Rosiczki to dość delikatne rośliny, więc przyda się pewna ręka przy ich rozsadzaniu. Żyć mogą jak widać, bo żyją :) Tylko po co skoro może im być dobrze osobno. Jeśli zależy Ci na otrzymaniu nasion to pamiętaj że przesadzenie może zaburzyć ten proces w przypadku roślinki z pędem kwiatowym. Temat w nieodpowiednim dziale, do przeniesienia.

Edytowane przez danny8_1991
Odnośnik do odpowiedzi

Trudno będzie to rozsadzić, jeśli dobrze widzę poparzona od słońca? Zostaw u mnie rośnie w tak małej doniczce coś koło 7 dorosłych roślin i żyją:)

Zresztą nie ten dział do tego tematu.

Edytowane przez Bartnik
Odnośnik do odpowiedzi

Moniurka napisał:
... jeśli dalej tak pójdzie to bede musiala ja oddac bo chyba nie nadaję się do hodowania roślin. :(

Nie matura, lecz chęć szczera ... Nie są to rosiczki unikatowe, użyj je do nauki. Przesadzaj, rozsadzaj, siej, pikuj, czytaj ... a zobaczysz, że nadajesz się do hodowania roslin.

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie taka kupa ( rolleyes ) ciekawiej wygląda niż jeden okaz więc ja bym nie rozsadzała. Oczywiście, kto co woli, kwestia estetyki, bo raczej takie warunki im nie przeszkadzają.

Postaw je w słoneczne miejsce, pamiętaj o podlewaniu i będzie piękna. :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.