Cephalotus Napisano 1 Lipca 2013 Share Napisano 1 Lipca 2013 Witam wszystkich, chciałem pokazać i napisać jak uprawiam swojego U. dichotoma. Mianowicie, tyle słońca latem ile się da, zimą jest w piwnicy z muchołówkami, chłodno (2-12*C), suszej (minimalna wilgoć) i trochę doświetlany, ale niewiele. Nie jest mu to niezbędnie koniczne, choć też przez te wszystkie zimowe miesiące nie może mieć czarno. Wystawiam kiedy mrozów już nie ma, chowam jak się pojawiają. Poza tym zawsze ma odpowiednio dużo wilgoci. Taki cykl i odpowiednio duża doniczka daje odpowiednio efektowny rezultat. Ale w mniejszej też można uzyskać trochę kwiatków, choć to będzie z 5-6 kwiatostanów, raczej nie więcej. Kwitnie długo, bo nawet ze 2 miesiące, produkując jeszcze jeden poziom kwiatków na tym samym pędzie, więc jest co oglądać. Kilka fotek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 Bardzo ładny,chociaż myślałam,ze kwiaty ma większe.Tak sobie myślę,że miałby u mnie warunki,tylko skąd go wziąć? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 Na allegro ostatnio widziałem parę pływaczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 20 Lipca 2013 Autor Share Napisano 20 Lipca 2013 Tak sobie myślę, że miałby u mnie warunki, tylko skąd go wziąć? No właśnie... skąd go wziąć?? Ja mam jedynie 42 cm średnicy donicę, pełną tego pływacza. No skąd by go wziąć... Hmmm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 20 Lipca 2013 Share Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) U mnie w pojemniku po lodach 5x5 pięknie rośnie i stale obficie kwitnie Mam tylko problem woda po nawilżaniu terrarium, osadza się na pędach kwiatowych często je łamiąc. Edytowane 20 Lipca 2013 przez Bartnik Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 21 Lipca 2013 Share Napisano 21 Lipca 2013 Patrzyłam na Allegro.U.dichotomy tam nie ma . A może Krzysztof by sprzedał małe co nieco? .Przecież tam jest tylko... ponad 40 cm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2013 Witam, ostatnio udało mi się wreszcie dorpowadzić do kwitnienia pływacza, którego otrzymałem kiedyś z Australii. Nie miał on nazwy, a jedynie lokalizację. Wyłącznie ja go nazwałem U. dichotoma Cheshunt. Zdecydowanie przepiękna roślina, ale i nie taka chętna do kwitnienia. Wychodzi na to, że ceni sobie albo lekki półcień i podwyższoną wilgotność powietrza. Posiadam go od lat, ale rósł bardzo różnie w tym czasie. Potrafiłem mieć zarośniętą nim całą doniczkę, jednak nigdy nie zakwitł, aż do teraz. Podsyłam zdjęcia porównawcze z typowym U. dichotoma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi