Skocz do zawartości

Gdzie trzymać doniczkę ze świeżym wysiewem rosiczek ?

przemQ

Rekomendowane odpowiedzi

Wysiałem dzisiaj świeże nasionka nidiformis.

Gdzie teraz wystawić doniczkę żeby nasionka miały optymalne warunki ? Mini szklarnia na pełnym słońcu nada się czy raczej dać do cieniu ?

Odnośnik do odpowiedzi

Nasiona rosiczek potrzebują dużo pełnego słońca do wykiełkowania, przynajmniej te typu nidiformis, spatulata itd.

Południowy parapet i ewentualnie możesz przykryć folią, żeby wilgotność zwiększyć, ale konieczne to nie jest.

Odnośnik do odpowiedzi

Nasiona rosiczek potrzebują dużo pełnego słońca do wykiełkowania, przynajmniej te typu nidiformis, spatulata itd.

Południowy parapet i ewentualnie możesz przykryć folią, żeby wilgotność zwiększyć, ale konieczne to nie jest.

Dobrze że moje nasiona tego nie wiedzą i kiełkują na północnym parapecie, pół metra od okna jeszcze z mniejszym poziomem torfu od doniczki ;/

Poza tym siewki nie lubią pełnego słońca.

Odnośnik do odpowiedzi

W naturze nasiona kiełkują gdzieś w mchu, pod dorosłymi roślinami albo w trawie, a nie na gołym torfie, także ja też obstawiam rozproszone światło w dużych ilościach. Moim kiełkującym nasionom jak na razie to bardzo odpowiada.

Odnośnik do odpowiedzi

Pełne słońce + wysoka wilgotność pod folią = świetny przepis na gotowane nasiona :P

Południowy parapet dla nasionek jak najbardziej tak, ale światło nieco rozproszone.

Edytowane przez incluso
Odnośnik do odpowiedzi

Z przykrywaniem folią sam się nie zgadzam, ale wiem, że tak robią niektórzy hodowcy.

Moje nasiona rosiczek zawsze kiełkowały na parapecie południowym w bezpośrednim słońcu i nigdy z tego powodu nie wydawały się być pokrzywdzone.

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie szyba okienna jest wystarczającym filtrem dla światła słonecznego (jeśli chodzi o wschodzące nasiona) i nie ma znaczenia, na którym parapecie kiełkują, jeśli są wewnątrz mieszkania.

Przykrywanie folią zdecydowanie odradzam, bo chwila nieuwagi i łatwo można stracić cały wysiew.

A wilgoć podłoża najlepiej zapewnić poprzez utrzymywanie wody w dość wysokiej podstawce pod doniczką.

Edytowane przez Arturr0
Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... jak dotąd nie miałem takiego przypadku, aby wysiane nasiona rosiczek (bo o takich mowa) zgniły.

Za to już widziałem kiełkujące w samej wodzie w wilgotności 100%.

Ale każdy radzi wg siebie ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Z przykrywaniem folią sam się nie zgadzam, ale wiem, że tak robią niektórzy hodowcy.

Więc... dlaczego nie praktykujący tej metody podsuwa komuś nie sprawdzone przed siebie propozycje? wacko

Za oknem, stale wilgotne podłoże, z odpowiednią cyrkulacją powietrza. Czyli nie szklarnia, nie na zewnątrz i nie wolno doprowadzać podłoża do wysuszenia i stanu bagnistego.

Edytowane przez 1w0na
Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.