Daedra Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 (edytowane) Tak jak w temacie, ostatnio zdecydowałem się na zakup obu roślin, wraz z nowo podjętą decyzją zaczęły dręczyć mnie różne pytania, a więc w tym celu kieruję się z prośbą o udzielenie pomocy do was Oto moja lista pytań: 1. Czy hodowla obu roślin jest trudna? 2. Gdzie mogę zakupić obie roślinki po dość taniej cenie?(zależy mi aby to była jakaś większa odmiana która bez problemu poradzi sobie z komarami muchami itp.) 3. Co będzie mi potrzebne do hodowli roślinek (mam na myśli jakiej gleby będą potrzebować itp.) 4. Co się stanie gdy jedna z roślinek nie upoluje sobie żadnego żyjątka? Przeżyje gdy będzie regularnie podlewana? To narazie tyle jeśli chodzi o moje pytania, byłbym strasznie wdzięczny za podanie linku do sklepu gdzie kupię w przystępnej cenie obie roślinki wraz z potrzebnymi dodatkami takimi jak odpowiednia ziemia itp. Edytowane 5 Lipca 2013 przez Daedra Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Proponuje przeczytać zawartość podforum Rosiczka oraz Muchołówka - pytania i odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 1. Muchołówka nie jest trudna w hodowli , rosiczka zależy jaka , ja polecam Ci D.Capensis . 2. Carnisana.pl lub nasze Forum. 3. Torf kwaśny 3.5-4.5 ph , woda destylowana , doniczka ( ) i podstawka . 4. Wystarczą jej 3 owady na rok , na pewno sobie coś upoluje . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daedra Napisano 5 Lipca 2013 Autor Share Napisano 5 Lipca 2013 No spoko, mam jeszcze jedno pytanko na chwilę obecną. Czy jest jakaś wyjątkowa roślinka? Lubiąca wyjątkowo często i dużo zjadać robaczki(najlepiej komary)? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RadoCMG Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 No spoko, mam jeszcze jedno pytanko na chwilę obecną. Czy jest jakaś wyjątkowa roślinka? Lubiąca wyjątkowo często i dużo zjadać robaczki(najlepiej komary)? Ehh zachęcam lekturę forum, a nie czekanie na gotowe odpowiedzi do najprostszych spraw. Każda roślinka "zje" z chęcią komara o ile ten na nią wlezie jeśli mowa o rosiczkach Polecam Ci zacząć od D. Capensis "Typical" czy D. Spatulata. Na pewno co będą mogły skonsumują Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daedra Napisano 5 Lipca 2013 Autor Share Napisano 5 Lipca 2013 No dobra, dzięki wielkie za udzieloną pomoc, w razie kolejnych pytań (na które nie znajdę tym razem odpowiedzi) wpadnę do was jeszcze. Wybaczcie że lecę na łatwiznę zakładając temat dla swoich pytań, postaram się być bardziej samodzielny Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 5 Lipca 2013 Share Napisano 5 Lipca 2013 Drosera regia - z racji swoich wymiarów i ilości rosy, raczej dla bardziej doświadczonych. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Moim zdaniem komary nie garną się do owadożerów. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Nie muszą. Wystarczy że przypadkowo usiądą na roślinach. U mnie aktualnie wiele rosiczek ma właśnie złapane komary. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Tak, rosiczki najczęściej łapią komary. Bywa też, że tłustosz, muchołówka, choć oczywiście nie są to najczęściej spotykane ofiary. W ramach ciekawostki, przepis na pułapkę przeciw komarom - wystarczy umieścić jakiekolwiek źródło światła (np. latareczka od zapalniczki, fluorescencyjny plastik czy pojedynczy led) w środku gęstej rosiczki, capensisa na przykład. Komary w nocy będą się kręciły wkoło tego i będą wyłapywane (oczywiście pod warunkiem braku mocniejszych źródeł światła w pobliżu). Skuteczność całkiem niezła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Dobrze wiedzieć Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Sprytne Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daedra Napisano 6 Lipca 2013 Autor Share Napisano 6 Lipca 2013 Roślinki zamówione, przyznam że nigdy nie interesowałem się tak roślinami jak interesuję się teraz Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi