allgreen Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 (edytowane) Witam, jako że lato w pełni rośliny i zwierzęta się radują szczególnie te nektarożerne Dziś zawitał do mnie nietuzinkowy gość: Fruczak gołąbek Zdaje mi się że jest to dość rzadki gatunek w moich okolicach, ale ja tam się nie znam na owadach. Wiem tylko jedno trudno go zobaczyć a jeszcze trudniej uchwycić w obiektywie aparatu Na szczęście szybko zadziałałem i zrobiłem parę fotek i krótki filmik. Zainteresowanych zapraszam do obejrzenia Miniaturki oczywiście do powiększenia. Edytowane 8 Lipca 2013 przez allgreen Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam69691 Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 Też ostatnio miałem za gościa tego owada. Uważam że piękny i rzadki gatunek. Na balkon do moich roślin podleciał a drugi raz jak byłem również w tym samym miejscu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagielon Napisano 6 Lipca 2013 Share Napisano 6 Lipca 2013 To taki nasz polski odpowiednik kolibra Faktycznie rzadki i ciągnie go do pelargonii, zresztą widać na zdjęciach... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 3 zdjecie od końca świetne Najbardziej lubią chyba lawendę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Skoro zawitał aż do Gniezna, to znak, że ciepłe lato w tym roku. Chociaż parę lat temu widziałem tego magicznego stwora jeszcze dalej na północ - w okolicach południowej granicy Borów Tucholskich. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 U mnie w północnej Wielkopolsce można go spotkać praktycznie co roku, ale to może być spowodowane specyficznym mikroklimatem i może olbrzymią ilością pelargonii w ogródkach . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 (edytowane) Moja koleżanka twierdzi, że widziała kolibra w Chorwacji. Teraz już mam dowód i na to, że kolibrów w Europie nie ma, i na to, że mam normalną koleżankę Edytowane 8 Lipca 2013 przez natalia.t Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 Wiem tylko że przylatują do Polski z południa. Po tym jak założyłem temat są one u mnie codziennie. Ciekawe czy to jeden ten sam czy różne. Ale wiem jedno są to fajne stworzonka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Bardzo często w świętokrzyskim oblatują one bielunie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 A to ćpuny psychodeliczne! Ogólnie na południu chyba dość liczne. Na północy kraju raczej nie są częstym widokiem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 łaaa jaka piękna ćma Ja rok temu mialam taką w domu bo jak bylam na spacerze z psem to zauwazylam w trawie jakos tak sie błąkała, mozliwe ze byla zmęczona to wzielam ją na kwiata i do domu ;p, u mnie odpoczela a wieczorem polozylam ją na balkon na kwiata, po godzinie odleciala ;P http://dd6.photoblog.pl/np3/201208/41/129180685.jpg - taaaka sliczna była (wgl. biorąc ją na balkon sama mi weszla na palca ;p) Jeszcze takiej wielkiej cmy nigdy na zywo nie widzialam a juz tymbardziej u siebie na osiedlu ;p i to jeszcze w dzien Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amaterasu Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 (edytowane) Na prawdę ładna ćma. Zdjęcia też całkiem dobre. Łał mamy zaklinaczkę Fruczaków na forum XD , same na palce wchodzą. Edytowane 24 Lipca 2013 przez Amaterasu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arturr0 Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Motyl na foto od Northerki to prawdopodobnie samica Nastrosza topolowca. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 ja wgl lubie cmy, prawie wszystkie owady biore na rece, jak bylam mala to slimaki normalnie po rece mi lazily ;p (inni sie brzydza, w sumie teraz tez bym nie dala sobie reki by mi oslimaczyl ) Chrabąszcze tez są fajne, a no i łapalam po ciemku robaki swietojanskie ostatnio ;p Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi