Skocz do zawartości

Fruczak gołąbek.

allgreen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jako że lato w pełni rośliny i zwierzęta się radują szczególnie te nektarożerne ;) Dziś zawitał do mnie nietuzinkowy gość: Fruczak gołąbek

Zdaje mi się że jest to dość rzadki gatunek w moich okolicach, ale ja tam się nie znam na owadach. Wiem tylko jedno trudno go zobaczyć a jeszcze trudniej uchwycić w obiektywie aparatu :P

Na szczęście szybko zadziałałem i zrobiłem parę fotek i krótki filmik. Zainteresowanych zapraszam do obejrzenia

Miniaturki oczywiście do powiększenia.

680797df6af38ffem.jpg

dc05c3602df60c62m.jpg

6c6783978d0b3666m.jpg

5a6ff733ec4ff5aem.jpg

64e3b96d5eda606dm.jpg

be5de567044687d4m.jpg

aec89965f7665c11m.jpg

d3945bc23c4bebb3m.jpg

Edytowane przez allgreen
Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w północnej Wielkopolsce można go spotkać praktycznie co roku, ale to może być spowodowane specyficznym mikroklimatem i może olbrzymią ilością pelargonii w ogródkach :P.

Odnośnik do odpowiedzi

• 3 weeks later...

łaaa jaka piękna ćma :D Ja rok temu mialam taką w domu bo jak bylam na spacerze z psem to zauwazylam w trawie jakos tak sie błąkała, mozliwe ze byla zmęczona to wzielam ją na kwiata i do domu ;p, u mnie odpoczela a wieczorem polozylam ją na balkon na kwiata, po godzinie odleciala ;P

http://dd6.photoblog.pl/np3/201208/41/129180685.jpg - taaaka sliczna była :) (wgl. biorąc ją na balkon sama mi weszla na palca ;p)

eoq6.jpg

jacx.jpg

hzb2.jpg

Jeszcze takiej wielkiej cmy nigdy na zywo nie widzialam :) a juz tymbardziej u siebie na osiedlu ;p i to jeszcze w dzien

Odnośnik do odpowiedzi

ja wgl lubie cmy, prawie wszystkie owady biore na rece, jak bylam mala to slimaki normalnie po rece mi lazily ;p (inni sie brzydza, w sumie teraz tez bym nie dala sobie reki by mi oslimaczyl :P) Chrabąszcze tez są fajne, a no i łapalam po ciemku robaki swietojanskie ostatnio ;p

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.