Elżbieta Napisano 7 Lipca 2013 Share Napisano 7 Lipca 2013 Utricularia alpina kończąc kwitnienie zachowała się inaczej,niż w ubiegłym roku.Nie opadły jej całe kwiaty,jak poprzednio,ale zostały "płatki zewnętrzne".Na początku nie zwracałam na to uwagi,ale że nie odpadają nadal,więc zajrzałam.I oto co ujrzałam. Czy to nie zapylony kwiatek? Nie wszystkie mają coś takiego,ale i lepiej nie dotykać,bo płatki brązowieją.Może tak ma być - nie mam pojęcia.Może nasionka dojrzewają.A czy ktoś wie jak je wysiać? Kapturnicę wysiałam,może i to się uda.Warto spróbować,to piękna roślina. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 9 Lipca 2013 Autor Share Napisano 9 Lipca 2013 Nawet nie zdążyłam się Was zapytać jak się wysiewa coś takiego. Stanęłam przed faktem dokonanym i trzeba było.Otóż zobaczyłam,że płatki i nasiennik zbrązowiały.Nasiennik pękł ,ale nasiona się nie wysypały.Są nieco większe od nasionek capensisów. Nasiona Utricularia alpina Nie mam pojęcia,czy dobrze wysiałam,albowiem postąpiłam podobnie jak przy wysiewie z rosiczkami,tylko podłoże dałam dla storczyków,ale drobne ,a na wierch warstwę torfu z piaskiem. Co z tego wyjdzie - czas pokaże. Czekam na dalsze rady. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 W przypadku U. longifolia oraz U. calycifida przy wysiewie sprawdza się sphagnum jako podłoże. Poza tym zapewniałem im warunki parapetowe jak przy rosiczkach. Z wysiewem U. alpina niestety nie miałem do czynienia i pisać mogę jedynie na temat dwóch wspomnianych pływaczy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 10 Lipca 2013 Autor Share Napisano 10 Lipca 2013 Dziękuję Ci ,tych kuleczek jeszcze kilka zostało,więc następne spróbuję na sphagnum.To w końcu epifit. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 10 Lipca 2013 Autor Share Napisano 10 Lipca 2013 Zapomniałam jeszcze zapytać,że gdybym się miała spodziewać kiełkowania,to po jakim czasie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wormeater Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Mi dwa wspomniane pływacze wykiełkowały po około miesiącu. Były to moje pierwsze pływacze w ogóle, których nasiona kupiłem na allegro u użytkownika forum (Marka z obecnie istniejącego Heldrosu). Chyba nawet dostałem od niego fajnie napisaną instrukcję wysiewu, ale już nie pamiętam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 12 Lipca 2013 Autor Share Napisano 12 Lipca 2013 Więc ja dziś wzięłam trochę żywego polskiego torfowca z podłożem [ torfem] z bagienka włożyłam do doniczki tak,aby było dość gęsto,postawiłam w wodzie,a na wierzchu rozsypałam nasionka z następnego nasiennika.Czy to czymś przykryć?Chronić przed słońcem chyba trzeba.A czy okryć? Mech torfowiec jest żywy to i wilgotny. A jak się przykryje to może tej wilgoci będzie za dużo? To czekamy miesiąc co z tego będzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 12 Lipca 2013 Share Napisano 12 Lipca 2013 Nie lepiej było wysiać na martwy? Żywy nie zarośnie ci nasion? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 13 Lipca 2013 Autor Share Napisano 13 Lipca 2013 Ty wiesz,że nie pomyślałam . Jak będzie następna,to dam na martwy. Na razie to wygląda tak. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Dziś pierwszy sierpnia.Zauważyłam,że wysiany 6 czy 7 VII pływacz alpejski na pierwszym torfowym podłożu wschodzi,ale jeszcze za mały na fotki.Ma może 1mm.Postawiłam go tak,aby nie padało na niego słońce,bo wyschnie.Ale się cieszę. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 9 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2013 No i ciąg dalszy tej bajki. Na żywym mchu nic nie widzę,natomiast wschodzi na martwym torfowcu.Tutaj też po 3 tygodniach,ale nasiona były w obu przypadkach świeże. Ciekawe jaki procent z tego dorośnie... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi