matsta19 Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 (edytowane) Witam! Kupiłem w sklepie Nepenthes alata i mam pokój od wschodniej strony. Mogę postawić na parapecie blisko okna, lub tak żeby zwisała metr pod sufitem i metr od okna. Czytałem że woli raczej rozpeoszone światło. I chcę przesadzic do mchu zmieszanego z ziemią, gąbką i perlitem. czy będzie to dobre rozwiazanie? Edytowane 8 Lipca 2013 przez matsta19 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaall Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Witam! Kupiłem w sklepie Nepenthes alata i mam pokój od wschodniej strony. Mogę postawić na parapecie blisko okna, lub tak żeby zwisała metr pod sufitem i metr od okna. Czytałem że woli raczej rozpeoszone światło. I chcę przesadzic do mchu zmieszanego z ziemią, gąbką i perlitem. czy będzie to dobre rozwiazanie? Jeśli kupiłeś w sklepie to zapewne N. x ventrata nie alata. Ja bym postawił na oknie bo pod sufitem metr od okna może mieć mało światła. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matsta19 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 Pisze na doniczce że jest to Alata Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebek1393 Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Co nie zmienia faktu, że to na 90% i tak N. x ventrata, zwłaszcza jeśli to jakiś market Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matsta19 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 Czyli że ma być blisko okna? A jeśli mam mech, ziemie uniwersalną i kerazmyt to mam to zmieszać przy przesadzaniu czy mech ma być jakoś na wierzch? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Jak przesadzisz go do ziemi uniwersalnej, to mam wielką prośbę, żebyś potem nie pytał na forum, czemu roślina umiera :) Ma być czysty kwaśny torf, o pH rzędu 3-4,5. Jeśli masz mech torfowiec (sphagnum), to możesz go domieszać do podłoża, ale N. ventrata będzie również dobrze rósł bez dodatku mchu. Jak masz jakiś inny mech to nie dodawaj. Żywy torfowiec i tak ma małą szansę utrzymania się na powierzchni doniczki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matsta19 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 No to wybiorę się do sklepu po jakąś kwaśną ziemię czy torf skoro tak... Mech mam taki zwykły z lasu, to musi być koniecznie torfowiec? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Skup się Nie jakaś kwaśna ziemia, nie podłoże dla roślin kwasolubnych, itp. itd. Kwaśny torf. Sam torf. Czysty torf. Jeśli mech ma pełnić w podłożu swoją funkcję nawadniającą to musi być torfowiec. Inny sobie daruj. Zresztą torfowiec dla ventraty też sobie daruj Dorzuć do torfu drobnego keramzytu albo perlitu i jak Ci się chce ciąć gąbkę w kosteczkę to też możesz dodać, ale nie musisz. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matsta19 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 Gąbeczke już mam przyszykowaną, ale co jeśli w sklepie nie bedzie torfu? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Idź do drugiego sklepu. Uprzedzę pytanie; jeśli w drugim też nie będzie, idź do trzeciego. I tak do skutku. Generalnie spożywcze, monopolowe, meblowe odpadają. Raczej celowałbym w ogrodnicze i markety budowlane typu Obi czy Castorama. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matsta19 Napisano 8 Lipca 2013 Autor Share Napisano 8 Lipca 2013 Właśnie byłem w takich i kwiaciarni lecz niestety nie ma torfu... Nie można go niczym zastąpić? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Wiesz, możesz nawet pokruszonym twarogiem, albo paprochami z odkurzacza. Tylko nie pytaj wówczas dlaczego Twoja roślina marnieje. Hddk Cię nie oszukał, pisząc, że torf jest niezastępowalny w tym przypadku. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 8 Lipca 2013 Share Napisano 8 Lipca 2013 Niektórzy do ventraty używają podłoża dla storczyków i podobno się sprawdza (ja nie próbowałam, więc nie potwierdzam), a taką gotową mieszankę do storczyków znajdziesz w każdej kwiaciarni. Jednak najlepiej zaopatrzyć się w torf. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaKtuseK Napisano 9 Lipca 2013 Share Napisano 9 Lipca 2013 Torf jest najbardziej uniwersalny.W kwiaciarni raczej go nie dostaciesz.Lepiej poszukaj w ogrodniczym. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi