barjab Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Witam. Chciałbym się przywitać i jednocześnie pochwalić pierwszym dzbanecznikiem (zdjęcia poniżej prezentują mój okaz). Wszelkie uwagi na temat zgodności gatunku z deklaracją sprzedawcy (Nepenthes Ventrata), a także jego kondycji mile widziane. Na razie stoi na zachodnim oknie (mam jeszcze do dyspozycji wschodnie - czy, któreś będzie zdecydowanie lepsze?), zaś żwirek z podstawki w miarę możliwości postaram się wymienić na keramzyt. Mini szklarnia jest tymczasowa i ma ułatwić aklimatyzację w nowym miejscu. Dodatkowo w doniczce trafiło się troszeczkę mchu - wygląda na żywy. Czy jest szansa, że się rozrośnie? Pozdrawiam. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radek627 Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Wg. mnie jest w dobrym stanie i to Ventrata, tylko ta druga doniczka wypełniona żwirkiem i mini szklarnia są niepotrzebne, podstawka z keramzytem i zraszanie powinny wystarczyć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Tą szklarnię zabierz, wcale nie pomoże jej to w adaptacji do parapetowych warunków, a wręcz jak się przyzwyczai do szklarni to po zabraniu butli będzie musiała przejść kolejną aklimatyzację. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infidelity Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 Zastanawiam się czemu ma służyć ta większa doniczka? Dzbanecznik nie powinien stać w wodzie, więc mniejszy podstawek na żwirek żeby odizolować doniczkę od wody wystarczy i pozwoli kontrolować sytuację Żwirek nie chłonie wody (a więc i nie oddaje) jak keramzyt. No i plastik do usunięcia jak wyżej, szybciej zacznie ładnie rosnąć. Co do mchu - u mnie się systematycznie rozrasta Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barjab Napisano 10 Lipca 2013 Autor Share Napisano 10 Lipca 2013 (edytowane) Większa doniczka służyć ma estetyce (póki nie kupię czegoś lepszego, a i przesadzać teraz nie chcę). A wypełniona jest żwirkiem aby mniejsza doniczka do niej "wpadła". Co więcej mam w bonusie warstwę drenażu, dzięki któremu właściwa doniczka nie stoi w wodzie z podstawką. Edytowane 10 Lipca 2013 przez Kosa1984 Proszę polszczyzny nie gwałcić! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infidelity Napisano 10 Lipca 2013 Share Napisano 10 Lipca 2013 To w ramach czegoś lepszego polecam plastikowe doniczki dla storczyków i wysokie ceramiczne osłonki Co do ekspozycji to jeden dzbanecznik stoi u mnie na pn-wsch i rośnie zdecydowanie słabiej niż cała reszta na bardzo słonecznym, pd-zach parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi