Skocz do zawartości

Pierwszy dzbanecznik - Nepenthes Ventrata.

barjab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym się przywitać i jednocześnie pochwalić pierwszym dzbanecznikiem (zdjęcia poniżej prezentują mój okaz). Wszelkie uwagi na temat zgodności gatunku z deklaracją sprzedawcy (Nepenthes Ventrata), a także jego kondycji mile widziane.

Na razie stoi na zachodnim oknie (mam jeszcze do dyspozycji wschodnie - czy, któreś będzie zdecydowanie lepsze?), zaś żwirek z podstawki w miarę możliwości postaram się wymienić na keramzyt. Mini szklarnia jest tymczasowa i ma ułatwić aklimatyzację w nowym miejscu.

Dodatkowo w doniczce trafiło się troszeczkę mchu - wygląda na żywy. Czy jest szansa, że się rozrośnie?

Pozdrawiam.

mjtt.th.jpg gnd5.th.jpg oa55.th.jpg yj9c.th.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czemu ma służyć ta większa doniczka? Dzbanecznik nie powinien stać w wodzie, więc mniejszy podstawek na żwirek żeby odizolować doniczkę od wody wystarczy i pozwoli kontrolować sytuację :) Żwirek nie chłonie wody (a więc i nie oddaje) jak keramzyt. No i plastik do usunięcia jak wyżej, szybciej zacznie ładnie rosnąć. Co do mchu - u mnie się systematycznie rozrasta :)

Odnośnik do odpowiedzi

Większa doniczka służyć ma estetyce (póki nie kupię czegoś lepszego, a i przesadzać teraz nie chcę). A wypełniona jest żwirkiem aby mniejsza doniczka do niej "wpadła". Co więcej mam w bonusie warstwę drenażu, dzięki któremu właściwa doniczka nie stoi w wodzie z podstawką.

Edytowane przez Kosa1984
Proszę polszczyzny nie gwałcić!
Odnośnik do odpowiedzi

To w ramach czegoś lepszego polecam plastikowe doniczki dla storczyków i wysokie ceramiczne osłonki ;) Co do ekspozycji to jeden dzbanecznik stoi u mnie na pn-wsch i rośnie zdecydowanie słabiej niż cała reszta na bardzo słonecznym, pd-zach parapecie.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.