kaskowe Napisano 13 Lipca 2013 Share Napisano 13 Lipca 2013 Witam, ostatnio zauważyłam na swoim torfie w rosiczkach (jednak najwięcej przy siewkach madagaskarskich i capensisach) pełno muszek (jak na zdjęciu). Na liściach jest ich pełno, dosłownie liście są oblepione tymi muszkami i nie wydaje mi się, że to jest normalne. Muszki wzięły się "znikąd" bo wcześniej na torfie i wewnątrz nie było żadnych larw... pomóżcie w identyfikacji co to jest. Z góry dziękuję. Poniżej zdjęcie "zwlok" jednej z takich muszek http://www.tinypic.pl/jk2mkokaeipv Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 13 Lipca 2013 Share Napisano 13 Lipca 2013 Ziemiórki, jakbyś trochę poszukała w google z pewnością temat byłby nie potrzebny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaskowe Napisano 13 Lipca 2013 Autor Share Napisano 13 Lipca 2013 Szukałam, szukałam, jednak myślałam, że są to larwy, które żyją w torfie i niszczą korzenie. A na moim torfie i w nim nie było żadnych larw, dlatego też nie byłam pewna co to. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 13 Lipca 2013 Share Napisano 13 Lipca 2013 Google nie gryzie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaskowe Napisano 13 Lipca 2013 Autor Share Napisano 13 Lipca 2013 Roślinki przesadziłam, torf przegrzebałam dokładnie, żadnych jajek, a tym bardzoej larw nie bylo. Torf czysty. Mam nadzieję, że teraz to zniknie. Dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 13 Lipca 2013 Share Napisano 13 Lipca 2013 Poczekaj aż te latające muszki złożą jaja, to może będziesz miała okazję zobaczyć larwy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaskowe Napisano 13 Lipca 2013 Autor Share Napisano 13 Lipca 2013 Z racji tego, że dostałam tutaj tylko potwierdzenie, że są to ziemiórki, mam nadzieję, że do tej pory uda mi się je wytępić. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi