przemQ Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) W doniczce były wysiane rosiczki a wyrosło takie coś . Przypomina trochę tłustosza ... Edytowane 17 Lipca 2013 przez przemQ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Wątrobowiec, chyba, tak mi się wydaje . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cephalotus Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 Tak, wątrobowiec. Skoro pojawiają Ci się wątrobowce na torfie, to znaczy, że jest żyzny. Ponieważ te stworki raczej nie pojawiają się na mocno kwaśnym i ubogim torfie. Przynajmniej prze trzynaście lat uprawy nigdy go u siebie nie miałem. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roslina1991 Napisano 17 Lipca 2013 Share Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) Zdecydowanie potwierdzam, nieodpowiedni torf tzn. złej jakości. Edit: glony też są wyznacznikiem niskiej jakości torfu i zbyt zasobnego w sole (podobne zjawisko w przypadku wody nazywa się zwyczajowo eutrofizacją, działa to na podobnej zasadzie) Edytowane 17 Lipca 2013 przez roslina1991 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 Na pewno rosiczki tam już nie wykiełkują... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 Zależy, jakie to rosiczki. Jak jakieś proste (capensisy, spatulaty), to powinny wykiełkować. Na razie nie wyrzucaj tego, jakby coś wyrosło to po czasie po prostu przesadzisz do lepszego torfu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 u mnie capensisy wykiełkowały i rosną w zwykłej ziemi ogrodniczej i jakoś ogromnej różnicy nie widzę, wysiane na kwaśny torf w tym samym czasie inne capensisy mają średnio o jednego liścia więcej. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemQ Napisano 18 Lipca 2013 Autor Share Napisano 18 Lipca 2013 (edytowane) Zdecydowanie potwierdzam, nieodpowiedni torf tzn. złej jakości. A to nie będę mówił od kogo go kupiłem .Powiem tylko że na "starszym" torfie od tego samego użytkownika rosiczki rosną jak szalone(znaczy się kiełkują) Mam nadzieję że na tym torfie chociaż muchołówki przetrwają Edytowane 18 Lipca 2013 przez przemQ Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi