Skocz do zawartości

Co to za dziwoląg ?

przemQ

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, wątrobowiec. Skoro pojawiają Ci się wątrobowce na torfie, to znaczy, że jest żyzny. Ponieważ te stworki raczej nie pojawiają się na mocno kwaśnym i ubogim torfie. Przynajmniej prze trzynaście lat uprawy nigdy go u siebie nie miałem.

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie potwierdzam, nieodpowiedni torf tzn. złej jakości.

Edit: glony też są wyznacznikiem niskiej jakości torfu i zbyt zasobnego w sole (podobne zjawisko w przypadku wody nazywa się zwyczajowo eutrofizacją, działa to na podobnej zasadzie)

Edytowane przez roslina1991
Odnośnik do odpowiedzi

Zależy, jakie to rosiczki. Jak jakieś proste (capensisy, spatulaty), to powinny wykiełkować. Na razie nie wyrzucaj tego, jakby coś wyrosło to po czasie po prostu przesadzisz do lepszego torfu ;)

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie capensisy wykiełkowały i rosną w zwykłej ziemi ogrodniczej i jakoś ogromnej różnicy nie widzę, wysiane na kwaśny torf w tym samym czasie inne capensisy mają średnio o jednego liścia więcej.

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie potwierdzam, nieodpowiedni torf tzn. złej jakości.

A to nie będę mówił od kogo go kupiłem .Powiem tylko że na "starszym" torfie od tego samego użytkownika rosiczki rosną jak szalone(znaczy się kiełkują) ;)

Mam nadzieję że na tym torfie chociaż muchołówki przetrwają <_<

post-5997-1374163799_thumb.jpg

Edytowane przez przemQ
Odnośnik do odpowiedzi