Rosiczkoholik Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 Witam jestem tu nowy mam pytanie Które z tych rosiczek potrzebują do prawidłowego rozwoju terraruim a które mogą rosnąć na parapecie Drosera ascendens Drosera burmannii Drosera capensis all red Drosera coccicaulis Drosera filiformis Drosera glanguligera Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hddk Napisano 18 Lipca 2013 Share Napisano 18 Lipca 2013 D. ascendens (D. villosa var. ascendens) - wilgotne lasy południowoamerykańskie, więc lubi podwyższoną wilgotność. Pozostałe nie wymagają. D. burmanii - jednoroczna. D. filiformis - zimująca. D. glanduligera - poczytaj tu: http://www.carnivorousplants.org/howto/Gro...landuligera.php D. capensis / D. coccicaulis - wieloletnie popularne parapetowce. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Drosera ascendens z powodzeniem można hodować w parapetowych warunkach. Mówię z własnego doświadczenia. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosiczkoholik Napisano 27 Lipca 2013 Autor Share Napisano 27 Lipca 2013 Czy te rosiczki, o których mówiłem mogą rosnąć w terraruim Warunki Wilgotność 80-100% Temperatura dzień 27 noc 22 st. Oświetlenie 1x 18w (nie wiem jaka marka) Pytam czy nie zgniją terra wietrze raz na dwa dni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 Czy te rosiczki, o których mówiłem mogą rosnąć w terraruim Warunki Wilgotność 80-100% Temperatura dzień 27 noc 22 st. Oświetlenie 1x 18w (nie wiem jaka marka) Pytam czy nie zgniją terra wietrze raz na dwa dni do takiego terra wg mnie tylko siostry z queensland Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
allgreen Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 Czy te rosiczki, o których mówiłem mogą rosnąć w terraruim Warunki Wilgotność 80-100% Temperatura dzień 27 noc 22 st. Oświetlenie 1x 18w (nie wiem jaka marka) Pytam czy nie zgniją terra wietrze raz na dwa dni Przy takiej wilgotności musowo wiatraczek sterowany programatorem. Gdy u mnie się zresetował przez 2 dni nie było wentylacji łatwo powstał pleśń. Oświetlenie za za słabe. Nawet słabe na siostry z Quuensland. Ogólnie to te rośliny nie nadają się na terra lepiej dać na jakikolwiek parapet z wyłączeniem północnego. Ascendens też lepiej trzyma się na parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi