infidelity Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Przeczytałam większość forumowych wątków o oświetleniu ale nie znalazłam jasnej odpowiedzi. Mam małe "terrarium" w którym stoją tłustosze meksykańskie i od niedawna heliamphora x midoxa. Dotychczas było doświetlane lampką terrarystyczyną z odbłyśnikiem i gwintem e27, z najmocniejszą żarówką 6500k jaką znalazłam w castoramie (około 25W), miało to być tymczasowe rozwiązanie póki nie znajdę czegoś mocniejszego i bardziej estetycznego. Wiem że ze względu na helkę powinnam pilnie zwiększyć moc "Terrarium" ma tylko 45 cm szerokości więc t5 odpada, podobnie jak świetlówki niezintegrowane (czy jakoś tak?) bo w najbliższym czasie nie ma kto mi tego złozyć do kupy (a ja z założenia za żadną elektrykę się nie zabieram). Ze względu na to że posiadam już lampkę która ogarnia moce do 100W, pierwsza myśl padła na mocniejszą e27. I tu pojawia się problem, bo 6500K mocniejszych niż te 25W nie mogę znaleźć, a lampka jest jedna i więcej się nie zmieści. Buszując po internecie trafiłam na świetlówki kompaktowe używane w fotografii: mają barwę 5500K i kosmiczne moce, m. in. 65W które wymiarowo powinno się zmieścić w mojej konstrukcji, do tego dobrą cenę. Wiem już że oprócz 6500K niezłe dla roślin jest również 4000K, ale czy 5500K to dobre rozwiązanie? Tutaj przykładowy link do takiej świetlówki. A może jest jakiś inny sposób na skuteczne zwiększenie mocy oświetlenia? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Polecam diody power LED. Sam teraz buduję kilka takich lamp. Jeśli nie znasz się na elektryce, a nie zależy Ci mocno na czasie, mógłbym zbudować Ci taką od podstaw na wymiar (mam dostęp do warsztatu z różnymi maszynami i aluminium, także jestem w stanie zrealizować różne projekty). Można też kupić gotowe, ale nie polecam - są okropnie drogie i mało wydajne (diody w nich zastosowane są zazwyczaj beznadziejnej jakości). Można się dogadać jak co. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartnik Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Zrób przelicznik 0,7 wata na litr pojemności terrarium i kup hqi myślę, że 70 wat ci wystarczy Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infidelity Napisano 19 Lipca 2013 Autor Share Napisano 19 Lipca 2013 (edytowane) LED byłoby dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o estetykę i bardzo ograniczone możliwości montażowe przy mojej konstrukcji, ale obawiam się dwóch rzeczy: w kwestii oddziaływania na rośliny zdania są podzielone, dodatkowo całość stoi w okolicy biurka i łóżka więc światło musiałoby być nie mięczące i skierowane bezpośrednio na rośliny (ale to raczej nie problem). HQI nie jest przypadkiem głośne?.. (to może być głupie pytanie ale nie miałam z tym styczności) Edytowane 19 Lipca 2013 przez infidelity Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiatrak Napisano 19 Lipca 2013 Share Napisano 19 Lipca 2013 Ja potwory czy mam na parapecie wschodnim (ok.60cm) i używam do doświetlania ten zestaw ENERGOOSZCZĘDNY ZESTAW OŚWIETLENIOWY TNEON 2x36w -wymiary: 215mm x 445mm x 80mm ,-barwa 6500K -wydajność: 4800 Lm. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infidelity Napisano 20 Lipca 2013 Autor Share Napisano 20 Lipca 2013 (edytowane) Wiatrak: dzięki za podpowiedź, to akurat wymiar i moc których poszukuję // po kilku dniach: Przemyślałam sprawę, sprawdziłam ceny i ze względu na prawie idealne rozmiary i optymalną moc zamówiłam lampę o której napisał Wiatrak. Dziękuję! Edytowane 25 Lipca 2013 przez infidelity Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infidelity Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 Nie edytuję poprzedniego posta bo pojawiły się nowe informacje. A mianowicie zaprzestano produkcji tych świetlówek tneon o mocy 36w, jedyne co można dostać to samą oprawę, w każdym razie w Polsce. Na ebay jest o tyle drożej że nawet nie próbowałam. Także sprawa oświetlenia jest nadal otwarta... Zaskakująco moja helka przy obecnym oświetleniu (23w 6500k w lampce terrarystycznej z odbłyśnikiem bezpośrednio nad nią) wypuszcza 3-4 nowe liście!.. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi