Skocz do zawartości

Rosiczki,biały nalot na torfie-pleśń?

CRISTAL2242

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wykiełkowały mi rosiczki,mają już ok 2 mm,ale pojawił się problem na torfie ale tylko w dwóch pojemnikach pojawił sie biały nalot,czy to jest pleśń?W pozostałych dwóch jest ok,ale tak jakby torf miejscami zrobił się zielonkawy, jak się tego pozbyć? trudno będzie to zebrać ponieważ jest bardzo dużo młodych rośliniek.Korytka stoją w terrarium do połowy w wodzie destylowanej,terrarium jest przykryte może to wina złej wentylacji?Nie chciał bym stracić tych rosiczek...

Odnośnik do odpowiedzi

wyczytałem że mają być w wodzie do połowy i w wilgotnym miejscu,,, mógłbyś poradzić gdzie je umieścić? Stoją na wschodnim parapecie,jeśli ma to znaczenie,gatunki to

Drosera spatulata,Drosera aliciae,Drosera natalensis,Drosera capensis 'albino'.

Odnośnik do odpowiedzi

wyczytałem że mają być w wodzie do połowy i w wilgotnym miejscu,,, mógłbyś poradzić gdzie je umieścić? Stoją na wschodnim parapecie,jeśli ma to znaczenie,gatunki to

Drosera spatulata,Drosera aliciae,Drosera natalensis,Drosera capensis 'albino'.

Gdzie to wyczytałeś(aś)? Doniczka 5-7 cm wysokości - 1-1,5 cm wody w podstawce. Dolewasz wodę gdy będzie mniej, gdy nie będzie wody nie ma tragedii, dolewasz, byle tylko torf był mocno wilgotny. Siewki 2 mm mogą już stać na pełnym słońcu (południowy parapet). Twoje rosiczki nie wymagają szczególnej wilgotności.

Odnośnik do odpowiedzi

• 2 weeks later...

Sorki ze zaniedbałem temat,problem pleśni znikł,winna była zła wentylacja a raczej jej brak,teraz rosiczki rosną bardzo ładnie,tylko pojawił się chyba problem ponieważ już powyrastały są coraz większe i rosną bardzo blisko siebie,czy trzeba je teraz przesadzać czy poczekać aż będą większe?mają po ok 0,5cm.

post-6382-1375550824_thumb.jpg

post-6382-1375550866_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Fragment tekstu ze strony http://www.flytrap.pl/.

[...] gdy siewki mają po trzy do pięciu liści i rosną zbyt blisko siebie, możemy je rozsadzić. Po przeniesieniu do nowego pojemnika powinniśmy przywrócić im wilgotność do 60 - 100%, a po udanej aklimatyzacji stopniowo ją zmniejszać do 60 - 80%
Więc z tego co widać na zdjęciu kilka już możesz przesadzić. Edytowane przez Nieuczesany
Odnośnik do odpowiedzi

Możesz przesadzić, co wiąże sie ze stratą.

Jednak, lepiej zostawic, gdyż ładniej wyglądają w kupie. Też myślałem o rozsadzaniu roślin. Teraz jednak żałuję - lepiej wyglądają razem ...

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.