ania :) Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Witajcie. jestem nowa, a na forum trafiłam po tym, jak kupiłam rosiczkę w opłakanym stanie, chcąc polepszyć jej żywot . Przejrzałam kilka wątków i wypowiedzi i trafiłam na "tłustoszowe terrarium" Mikołaja. Zainspirowana jego kompozycją postanowiłam sprawić sobie podobny micro klimat. Jestem w trakcie urządzania terrarium. Wszystko po kolei "obfacam", a jak zakończę moje "dzieło" (hi, hi) to wam wszystko pokarzę. Mam pytanko- czy ma ktoś na zbyciu rosiczki, które mogą żyć cały czas z tłustoszami meksykańskimi? Tłustoszki będę miała od Mikołaja, ale bardzo podobają mi się też rosiczki, i chociaż kilka bym tam chciała umieścić. Będę wdzięczna za wszystkie uwagi i sugestie! Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rysiek955 Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Jeśli chcesz mieć rosiczki w terrarium, wraz z oświetleniem dla tłustoszy to podam Ci jedno hasło: Queensland. Resztę sobie sama poszukaj Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 22 Lipca 2013 Autor Share Napisano 22 Lipca 2013 Adelkę będę miała, ale jeszcze podoba mi się prolifera, bo schizandra już mniej, a widzę, że ją ciężko dostać. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 24 Lipca 2013 Autor Share Napisano 24 Lipca 2013 Roślinki już do mnie jadą. Mam jednak do was pytanie: Co sądzicie o żywym mchu jako zwieńczenie obsady w terra z tłustoszami? Widziałam, że sporo osób obsadza mchem, ale czytałam też w kilku wypowiedziach, że może on zdominować tłuścioszki i je "wytępić". Co o tym sądzicie? Ryzykować, bo nie ukrywam, że mi się podoba. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Wejdz sobie w forum -> technika -> fotografie gotowych dzieł. Znajdź tematy CFHs - Terrarium z tłustoszami i Fly Guy'a - Pinguicularium... Tam znajdziesz wiele przydatnych rozwiązań i odpowiedzi na Twoje pytania Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 25 Lipca 2013 Autor Share Napisano 25 Lipca 2013 Widziałam ich terra, le też czytałam, że zdania na temat mchu w przypadku tłusoszy są podzielone. Np, na foto fly guy-a , z tego, co widzę, mech, jakiego użył, to nie torfowiec. Czy ten (nie znam nazwy) jest lepszy/bezpieczniejszy? Będę wdzięczna za info. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosa1984 Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Miałem przyjemność być u Flyguya jakieś dwa tygodnie temu. Z tego, co pamiętam, mech o którym piszesz pełni wyłącznie funkcję estetyczną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 25 Lipca 2013 Autor Share Napisano 25 Lipca 2013 moje roślinki dziś dotarły posadziłam je w nowym mieszkanku. mam nadzieję, że szybko się zaaklimatyzują i będą szyyybko rosły, bo na razie prawie ich nie widać wstawiam fotki "na szybko". lepsze, gdy w pokoju będę miała ciemno, a terra podświetlone, aby nie było odbić, zrobię wieczorem. na razie tylko takie poglądowe Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 25 Lipca 2013 Autor Share Napisano 25 Lipca 2013 Miałem przyjemność być u Flyguya jakieś dwa tygodnie temu. Z tego, co pamiętam, mech o którym piszesz pełni wyłącznie funkcję estetyczną. Mi też chodziło o estetykę. Bo z torfowcem warto ryzykować, jak myślisz? Na pewno i tak bym musiała chwilę poczekać, aż moje maluch się zaaklimatyzują. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaKtuseK Napisano 25 Lipca 2013 Share Napisano 25 Lipca 2013 Terrarium fajne tylko trochę płaskie.Nasyp więcej podłoża z tyłu Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 28 Lipca 2013 Autor Share Napisano 28 Lipca 2013 Nadsypałam troszkę z lewej strony, ale przez to, że korzeń tam stoi efekt nie jest jakiś porażający. Na razie fotek nie wstawiam, bo oświetlenie marne. Mam już zamówione świetlóweczki, ale będą najszybciej we wtorek. Jak wszystko podłączę i ogarnę na 100% to wstawię fotki. Roślinki mają się całkiem dobrze. mimo, iż większość "odrzuciła" po 1-2 listki (najstarszych- od spodu, zaczęły robić się przeźroczyste i obumierać). To praktycznie każda z nich ma już przynajmniej jeden nowiutki listek, więc mam nadzieję, że idzie ku dobremu. Myślę, że jak już będą miały światełko na wypasie, to dopiera ruszą do boju. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 31 Lipca 2013 Autor Share Napisano 31 Lipca 2013 ... a ja ciągle czekam na oświetlenie. Dostałam maila z potwierdzeniem nadania, więc mam nadzieję, że jutro już będzie. Wiem, że moje terra nie jest specjalnie szałowe, ale dziś włożyłam ogródkowy mech, który wcześniej przepłukałam i trzymałam kilka dni w "odgrzybiaczu". w ciągu chwili terra nabrało innego wyglądu. Zaczęło żyć i wyglądać jak prawdziwy "wycinek natury". Jak już wszystko będzie zrobione to wkleję aktualne fotki. pozdrawiam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Hura, ! Oświetlenie w końcu dojechało i terrarium rozbłysło. Mam nadzieję, że roślinki teraz pokażą na co je stać i wezmą się ostro do roboty . Dane techniczne: akwarium:90*30*40, oświetlenie 2* sylvania grolux 39w+ lustro jako sufit. Do lustrzanej pokrywy przymocowane 2 wiatraczki pc. Za matą ratanową wklejony wężyk silikonowy, przez który po szybie ścieka woda do terra. Po lewej stronie tłustosze, po prawej (za glinianym korzeniem) rosiczki (na razie mój capensis jako eksperyment) micro "adelki", których prawie nie widać i miejsce dla helki, i na innych rosiczek. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Noliena Napisano 1 Sierpnia 2013 Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Fajnie to wszystko wygląda. I coraz bardziej zielono na fotkach. Gratki. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 1 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2013 Fajnie to wszystko wygląda. I coraz bardziej zielono na fotkach. Gratki. Dzięki. jednak najwięcej "życia" daje mech. Tłuścioszki na razie takie małe, że terrarium wyglądało tak, jak bym w nim samą ziemię uprawiała. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi