Skocz do zawartości

BIS- tłustoszowe terrarium ;)

ania :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

jestem nowa, a na forum trafiłam po tym, jak kupiłam rosiczkę w opłakanym stanie, chcąc polepszyć jej żywot rolleyes .

Przejrzałam kilka wątków i wypowiedzi i trafiłam na "tłustoszowe terrarium" Mikołaja. :)

Zainspirowana jego kompozycją postanowiłam sprawić sobie podobny micro klimat. :)

Jestem w trakcie urządzania terrarium.

Wszystko po kolei "obfacam", a jak zakończę moje "dzieło" (hi, hi) to wam wszystko pokarzę. ^_^

Mam pytanko- czy ma ktoś na zbyciu rosiczki, które mogą żyć cały czas z tłustoszami meksykańskimi?

Tłustoszki będę miała od Mikołaja, ale bardzo podobają mi się też rosiczki, i chociaż kilka bym tam chciała umieścić. :)

Będę wdzięczna za wszystkie uwagi i sugestie!

Odnośnik do odpowiedzi

Roślinki już do mnie jadą. :)

Mam jednak do was pytanie:

Co sądzicie o żywym mchu jako zwieńczenie obsady w terra z tłustoszami?

Widziałam, że sporo osób obsadza mchem, ale czytałam też w kilku wypowiedziach, że może on zdominować tłuścioszki i je "wytępić".

Co o tym sądzicie? Ryzykować, bo nie ukrywam, że mi się podoba. ^_^

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałam ich terra, le też czytałam, że zdania na temat mchu w przypadku tłusoszy są podzielone.

Np, na foto fly guy-a , z tego, co widzę, mech, jakiego użył, to nie torfowiec.

Czy ten (nie znam nazwy) jest lepszy/bezpieczniejszy?

Będę wdzięczna za info.:)

Odnośnik do odpowiedzi

moje roślinki dziś dotarły :)

posadziłam je w nowym mieszkanku.

mam nadzieję, że szybko się zaaklimatyzują i będą szyyybko rosły, bo na razie prawie ich nie widać :P

wstawiam fotki "na szybko".

lepsze, gdy w pokoju będę miała ciemno, a terra podświetlone, aby nie było odbić, zrobię wieczorem.

na razie tylko takie poglądowe unsure

post-6429-1374749475_thumb.jpg

post-6429-1374749688_thumb.jpg

post-6429-1374749715_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem przyjemność być u Flyguya jakieś dwa tygodnie temu. Z tego, co pamiętam, mech o którym piszesz pełni wyłącznie funkcję estetyczną.

Mi też chodziło o estetykę. :)

Bo z torfowcem warto ryzykować, jak myślisz?

Na pewno i tak bym musiała chwilę poczekać, aż moje maluch się zaaklimatyzują. rolleyes

Odnośnik do odpowiedzi

Nadsypałam troszkę z lewej strony, ale przez to, że korzeń tam stoi efekt nie jest jakiś porażający. <_<

Na razie fotek nie wstawiam, bo oświetlenie marne. :(

Mam już zamówione świetlóweczki, ale będą najszybciej we wtorek.

Jak wszystko podłączę i ogarnę na 100% to wstawię fotki.

Roślinki mają się całkiem dobrze. mimo, iż większość "odrzuciła" po 1-2 listki (najstarszych- od spodu, zaczęły robić się przeźroczyste i obumierać).

To praktycznie każda z nich ma już przynajmniej jeden nowiutki listek, więc mam nadzieję, że idzie ku dobremu. okej

Myślę, że jak już będą miały światełko na wypasie, to dopiera ruszą do boju. :D

Odnośnik do odpowiedzi

... a ja ciągle czekam na oświetlenie. :(

Dostałam maila z potwierdzeniem nadania, więc mam nadzieję, że jutro już będzie. :)

Wiem, że moje terra nie jest specjalnie szałowe, ale dziś włożyłam ogródkowy mech, który wcześniej przepłukałam i trzymałam kilka dni w "odgrzybiaczu".

w ciągu chwili terra nabrało innego wyglądu. Zaczęło żyć i wyglądać jak prawdziwy "wycinek natury".

Jak już wszystko będzie zrobione to wkleję aktualne fotki.

pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi

Hura, yeah!

Oświetlenie w końcu dojechało i terrarium rozbłysło. okej

Mam nadzieję, że roślinki teraz pokażą na co je stać i wezmą się ostro do roboty takk.

Dane techniczne:

akwarium:90*30*40,

oświetlenie 2* sylvania grolux 39w+ lustro jako sufit.

Do lustrzanej pokrywy przymocowane 2 wiatraczki pc.

Za matą ratanową wklejony wężyk silikonowy, przez który po szybie ścieka woda do terra.

Po lewej stronie tłustosze, po prawej (za glinianym korzeniem) rosiczki (na razie mój capensis jako eksperyment) micro "adelki", których prawie nie widać i miejsce dla helki, i na innych rosiczek.

post-6429-1375356875_thumb.jpg

post-6429-1375356896_thumb.jpg

post-6429-1375356926_thumb.jpg

post-6429-1375356945_thumb.jpg

post-6429-1375356964_thumb.jpg

post-6429-1375357019_thumb.jpg

post-6429-1375357031_thumb.jpg

post-6429-1375357045_thumb.jpg

post-6429-1375357065_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie to wszystko wygląda. I coraz bardziej zielono na fotkach. Gratki. :)

Dzięki. jednak najwięcej "życia" daje mech. ^_^

Tłuścioszki na razie takie małe, że terrarium wyglądało tak, jak bym w nim samą ziemię uprawiała. :P

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.