ania :) Napisano 4 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Widzę, że zainteresowanie moim przedsięwzięciem marne. Ale napiszę dla kolejnych "nowych", może się przyda. Z zastosowanych 3-ch bliżej nieokreślonych gatunków mchów "ogródkowych. 2 gatunki uznaję za względnie możliwe do hodowli (jak na razie nie widać, by coś było z nimi nie tak). Natomiast jeden zdecydowanie nie wykazywał woli walki i cały ściemniał. Za to znalazłam nowy gatunek mchu, który zidentyfikowałam jako "żurawiec falisty". Wygląda bardzo efektownie. z opisów wynika że lubi kwaśną, zasobną glebę, więc może da radę. Przepłukałam, zalałam, odgrzybiłam i do terra... Pozostaje czekać i obserwować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elżbieta Napisano 4 Sierpnia 2013 Share Napisano 4 Sierpnia 2013 Wszystko ciekawie wygląda,a to duże to nie Phalaenopsis? Ja też uwielbiam tłustoszki . A mech jak się rozrośnie to pięknie wygląda i odnosi wilgotność. Można dodać kilka miniaturowych storczyków.Ale nie chodzi mi tu o falenopsisy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 5 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 5 Sierpnia 2013 Tak, to storczyk miniaturowy. Na razie sobie radzi. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 18 Sierpnia 2013 Share Napisano 18 Sierpnia 2013 Wrzuć nowe fotki Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 19 Sierpnia 2013 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2013 Wrzuć nowe fotki A, proszę : Ostatnio doszły 4 tiny z obiego Z roślinek, które kupiłam od Ciebie odpadła jedna, a 2 są takie "pół na pół"- te z tych takich malutkich gatunkowo. (Mam gdzieś spisane nazwy, ale nie chce mi się szukać ) Trzymam kciuki, żeby doszły do siebie. Reszta czuje się całkiem ok. Jednak nie wiem, co z tym oświetleniem... Czy 2*39w sylvania grolux + lustro nad nimi, to nie za mało? Posadzona tam na próbę d. capensis stała się z klasycznej- albino. To chyba oznacza zbyt małe oświetlenie ? link do tematu: http://www.rosliny-owadozerne.pl/index.php...p;#entry1003917 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 2 Września 2013 Autor Share Napisano 2 Września 2013 Nie jestem pewna, czy kogoś interesuje "życie" mojego terra, ale wrzucę fotki. Jakość może nie jest najlepsza, ale ogólny stan widać Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 3 Września 2013 Share Napisano 3 Września 2013 Nie jestem pewna, czy kogoś interesuje "życie" mojego terra ... Interesuje, chyba nie tylko mnie , chociażby dlatego, że nie przekroczyłem jeszcze etapu parapetowego i z powodu miniaturowego falka. Foć i wrzucaj. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 4 Września 2013 Autor Share Napisano 4 Września 2013 Interesuje, chyba nie tylko mnie , chociażby dlatego, że nie przekroczyłem jeszcze etapu parapetowego i z powodu miniaturowego falka. Foć i wrzucaj. Heh, myślę, że nie tyle chodzi o "przekraczanie" etapów, co wiedzę i doświadczenie w danym temacie, a ja tych jeszcze niestety wiele nie nabyłam Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Masiol Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 Jaki jest sens trzymania muchołówki w takim terrarium? Zdecydowanie lepiej będzie rosła na zewnątrz, ew. na południowym parapecie. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 4 Września 2013 Autor Share Napisano 4 Września 2013 Jaki jest sens trzymania muchołówki w takim terrarium? Zdecydowanie lepiej będzie rosła na zewnątrz, ew. na południowym parapecie. Teoretycznie żaden Ale praktycznie- jest ona w doniczce, więc zawsze mogę ją przestawić. Stoi tam dla zwiększenia różnorodności, ale również po to, by zobaczyć jak będzie reagowała na te warunki, bo jej "mama" (roślina od której ją oddzieliłam) rośnie właśnie na balkonie. Szczerze mówiąc kondycja małej jest o wiele lepsza niż tej żyjącej na zewnątrz. Jej soczysta zieleń, jędrność liści i ogólny wygląd są dużo lepsze, niż dużej. To takie moje małe doświadczenie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 Powiem Ci, że fajnie to wszystko wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 4 Września 2013 Autor Share Napisano 4 Września 2013 Powiem Ci, że fajnie to wszystko wygląda to się cieszę. Najbardziej cieszy, jak po jakimś czasie widać wzrost poszczególnych roślinek Na tą chwilę mogę potwierdzić, że "nie przyjął się" tylko jeden tłuścioch. A nawet mam już kilka nowych sadzonek liściowych (które mniej lub bardziej przypadkowo odpadły ). Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaKtuseK Napisano 4 Września 2013 Share Napisano 4 Września 2013 Jedyną rzeczą do jakiej mogę się przyczepić jest tło.Takie troche nienaturalne.Fajnie by wyglądało gdybyś wzbogaciła je o mech Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 5 Września 2013 Autor Share Napisano 5 Września 2013 Jedyną rzeczą do jakiej mogę się przyczepić jest tło.Takie troche nienaturalne.Fajnie by wyglądało gdybyś wzbogaciła je o mech Zgodzę się, że mało naturalne, ale ma wiele zalet: *nie pleśnieje *można czyścić/szorować *nie zużywa się *łatwo się montuje/wkleja *pasuje do wystroju, bo mam takie same ciemne meble Jeśli chodzi o mech, to jedynie bym mogła go zaszczepić na tym wybrzuszeniu, gdzie są tłustosze, bo tylko tam jest torf. Reszta tła przyklejona jest bezpośrednio do szyby, więc nijak go tam nie posadzę Mam jednak nadzieję, że jak roślinki odrosną, to trochę to zakryją i nie będzie tak źle. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ania :) Napisano 17 Września 2013 Autor Share Napisano 17 Września 2013 Nie wiem czemu, ale fotki wychodzą jakieś takie mdłe Rośliny jak "z piwnicy", a torf na zdjęciach wygląda na suchy... Na żywo wygląda to dużo estetyczniej Wszystko rośnie i ma się całkiem nieźle. Teraz widać, że wszystkie roślinki mocno wzięły się za siebie, a tłustosz, którego kupiłam na giełdzie jako "no name", ze wskazaniem na "agnato-cośtam" dostaje już normalne listki, i wyglądem zaczyna przypominać po prostu agnatę dołożyłam też małą helkę. Początkowo "nagrzałam się" na jakąś większą, ale ze względu na bądź, co bądź nie za wysoką wilgotność panującą w moim terra postanowiłam zaryzykować z mniejszym okazem, który mam nadzieję, będzie miał większe możliwości aklimatyzacji w nie do końca idealnych warunkach. Ps. uprzedzając ewentualne pytania- tak, to na liściach, to ziemiórki Było ich sporo, ale już wyłapuję larwy "na marchewkę" i mam nadzieję, że populacja latających i pełzających "obiadów" niedługo znacznie spadnie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi