chomikxd3 Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 No więc... Mam 3 rośliny owadozerne posadzone jak raczej każdy wie w torfie. jest jakakolwiek szansa aby z torfu wyrósł mi torfowiec? Taki jak np.: na zdjęciu: http://i.roslinyowadozerne.eu/albums/nepen...10/DSCF5311.jpg Dałem przykład. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Raczej nie. Często hodowcy dają na sam wierzch mech sphagnum, głównie ze względów estetycznych. Na tym przykładzie roślina najprawdopodobniej jest posadzona w czystym (samym) mchu torfowcu. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 22 Lipca 2013 Autor Share Napisano 22 Lipca 2013 A mozna wiedzieć skąd go wziąć?? ( nie chodzi mi o allegro itp) Jego siedliska naturalne. Tak..wiem, że jest pod ochroną. Tereny podmokłe i bagniste... . Tam szukać? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 (edytowane) Jest pod ochroną = jego zniszczenie / zabranie jest karalne. Jeżeli to, ze jest pod ochroną Cię nie zniechęca dodam, że razem z nim przyniesiesz szkodniki, a także różnego rodzaju grzyby, również te wywołujące choroby u roślin. Edytowane 23 Lipca 2013 przez Kosa1984 Proszę nie pomagać szabrownikom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 (edytowane) . Edytowane 23 Lipca 2013 przez Kosa1984 Proszę nie pomagać szabrownikom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 (edytowane) . Edytowane 23 Lipca 2013 przez Kosa1984 Proszę nie pomagać szabrownikom. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 22 Lipca 2013 Autor Share Napisano 22 Lipca 2013 Ludzie robią gorsze rzeczy, a to, że zerwę parę ,,gałązek" roslinki nie zepsuje ekosystemu itp..itd. Szkodników się wyzbędę poprzez np.: namaczanie i wususzanie.. a grzybów i pleśni poprzez spryskiwanie grzybobójczymi spreyami. Jeszcze jakieś pytania? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Każdy może tak powiedzieć. Nie bez powodu te mech jest pod ochroną. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Szkodniki, owszem, ale grzyby to raczej nie, bo polskie rosiczki jakoś sobie w nim radzą lub to się zdarza bardzo rzadko . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 22 Lipca 2013 Autor Share Napisano 22 Lipca 2013 Ja nie znam ani jednej osoby, która w jakikolwiek sposób ten mech zabiera/ niszczy. Skoro rośnie na terenach bagnistych/podmokłych.. to w mojej okolicy powinno być go pełno. Sevillo -prawda. Po za tym nie sadzę bym znalazł jakiegoś grzyba czy pleśń w zdrowym mchu. A szkodniki łatwo.. namoczyć.. i na pół h. na słonko.. albo na 15 minut chociaz.. i tak np.: ze 2 razy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Nie lepiej po prostu wydać kilka zł i mieć kupiony z pewnego źródła, legalnie? Nie wiem po co tak kombinować... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Grzyba nie, ale zarodniki owszem. Sevillo - oglądałem wykład w internecie profesora, który badał torfowiska. Grzyby również atakują rosiczki, jednak można tego nie zauważyć. To, co my widzimy jako ładne rośliny, to są "zwycięzcy" rywalizacji. 'Przetrwają najsilniejsi' - tych "gorszych" (z gorszym materiałem genetycznym) zwalczą np. grzyby. Wystarczy, że roślina w naszej hodowli będzie osłabiona i możemy się z nią pożegnać. Skoro chcesz "tylko kilka gałązek", to nie lepiej zaplacić 6-7 zł za litr i mieć pewność, ze jest czysty? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 22 Lipca 2013 Autor Share Napisano 22 Lipca 2013 Jedyny mech torfowiec jaki widze na allegro jest po 11,50 + opłaty za np.: wpłatę. Kombinowanie? Idę, zrywam. Mam. Kombinowania nie ma. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomason Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Jest jeszcze forum... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 22 Lipca 2013 Share Napisano 22 Lipca 2013 Mogę Ci pomóc bez kradzieży. Masz Pw ode mnie w tej sprawie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi