Skocz do zawartości

Torf a mech torfowiec.

chomikxd3

Rekomendowane odpowiedzi

Jest pod ochroną = jego zniszczenie / zabranie jest karalne.

Jeżeli to, ze jest pod ochroną Cię nie zniechęca dodam, że razem z nim przyniesiesz szkodniki, a także różnego rodzaju grzyby, również te wywołujące choroby u roślin.

Edytowane przez Kosa1984
Proszę nie pomagać szabrownikom.
Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie robią gorsze rzeczy, a to, że zerwę parę ,,gałązek" roslinki nie zepsuje ekosystemu itp..itd.

Szkodników się wyzbędę poprzez np.: namaczanie i wususzanie.. a grzybów i pleśni poprzez spryskiwanie grzybobójczymi spreyami.

Jeszcze jakieś pytania?

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie znam ani jednej osoby, która w jakikolwiek sposób ten mech zabiera/ niszczy.

Skoro rośnie na terenach bagnistych/podmokłych.. to w mojej okolicy powinno być go pełno.

Sevillo -prawda.

Po za tym nie sadzę bym znalazł jakiegoś grzyba czy pleśń w zdrowym mchu.

A szkodniki łatwo.. namoczyć.. i na pół h. na słonko.. albo na 15 minut chociaz.. i tak np.: ze 2 razy.

Odnośnik do odpowiedzi

Grzyba nie, ale zarodniki owszem.

Sevillo - oglądałem wykład w internecie profesora, który badał torfowiska. Grzyby również atakują rosiczki, jednak można tego nie zauważyć.

To, co my widzimy jako ładne rośliny, to są "zwycięzcy" rywalizacji. 'Przetrwają najsilniejsi' - tych "gorszych" (z gorszym materiałem genetycznym) zwalczą np. grzyby. Wystarczy, że roślina w naszej hodowli będzie osłabiona i możemy się z nią pożegnać.

Skoro chcesz "tylko kilka gałązek", to nie lepiej zaplacić 6-7 zł za litr i mieć pewność, ze jest czysty?

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.