CFHs Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 rok sobie u mnie rosną i mają sie dobrze to dlaczego mam nagle zmieniac wodę na destylowaną Po czym stwierdzasz, że mają się dobrze? Po tym, że jeszcze nie padły...?;/ A może powiedziały Ci o tym Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 no pewnie ze powiedzialy, ja je kupilam za 10 zl na allegro 2 szutki i 1 gratis wiec byly maluskie, na probe wtedy wzielam bo myslalam ze padna zaraz, na zime zmarnialy i suche byly, myslalam ze juz po nich, ale wydobrzaly na wiosne wiec sobie rosna.. I nic im zmieniac nie bede poki co Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CFHs Napisano 23 Lipca 2013 Share Napisano 23 Lipca 2013 no pewnie ze powiedzialy, ja je kupilam za 10 zl na allegro 2 szutki i 1 gratis wiec byly maluskie, na probe wtedy wzielam bo myslalam ze padna zaraz, na zime zmarnialy i suche byly, myslalam ze juz po nich, ale wydobrzaly na wiosne wiec sobie rosna.. I nic im zmieniac nie bede poki co Mam małą prośbę. Zacznij używać polskich znaków, chyba, że wymaga to od Ciebie ogromnego wysiłku to lepiej się nie przemęczaj To, że teraz dobrze rosną nie znaczy, że im taka woda nie szkodzi. Więc nie zmieniaj, ale później nie żal się na forum, że zaczynają Ci rośliny marnieć. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Mi albo kolega z pracy przynosi deszczówkę (teraz jest na urlopie), albo kupuję destylowaną za 6 zeta baniak Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 W Głogowie masz wodę średniotwardą, nienadającą się do podlewania owadożernych. http://pwik.glogow.pl/index.php?id=130&id2=103 Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 (edytowane) Mam małą prośbę. Zacznij używać polskich znaków, chyba, że wymaga to od Ciebie ogromnego wysiłku to lepiej się nie przemęczaj To, że teraz dobrze rosną nie znaczy, że im taka woda nie szkodzi. Więc nie zmieniaj, ale później nie żal się na forum, że zaczynają Ci rośliny marnieć. Nie moja wina ze nie umiesz czytać bez polskich znaków.. Nie bede sie na pewno zalic, jak zmarnieją to trudno, a sie zarejstrowalam tu by sie dowiedziec czy jak zakwitnie to wyciac czy zostawic, przez takie osoby jak Ty (wielki znawca) chyba dlugo tu nie posiedze Edytowane 25 Lipca 2013 przez Kosa1984 Przyłączam się do prośby o polskie znaki... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Weszłaś na forum, żeby zapytać, czy trzeba obcinać pęd, a nie będziesz się żalić, jak twoje rośliny zaczną marnieć? Jakoś trudno mi w to uwierzyć Gdyby ktoś nie przetestował twardej wody na tych roślinach, to nikt by nie krzyczał, że trzeba używać destylowanej albo deszczówki. Na wodzie z kranu te rośliny też trochę pożyją, ale na dłuższą metę nie da rady. Co roku trzeba wymieniać podłoże na nowe, inaczej zbyt mocno się zasoli i zacznie szkodzić. Najbezpieczniej i najwygodniej jednak zainwestować 3zł za pięciolitrowy baniak wody. CFHs - to rośliny northerki, niech uprawia je jak sobie chce. Nie chce jej się kupować wody to niech nie kupuje, przecież jej nie zmusisz. Dobrze rosną to dobrze rosną, zaczną źle rosnąć to albo padną albo northerka zmieni coś w uprawie na lepsze i tyle. Najlepiej jak człowiek sam przetestuje dobre i złe rozwiązania i sam dojdzie do wniosku "tak dobrze, tak źle". Takim paplaniem tylko ją zniechęcasz do nas wszystkich, a my przecież jesteśmy bardzo fajni Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Nie moja wina ze nie umiesz czytać bez polskich znaków.. Nie bede sie na pewno zalic, jak zmarnieją to trudno, a sie zarejstrowalam tu by sie dowiedziec czy jak zakwitnie to wyciac czy zostawic, przez takie osoby jak Ty (wielki znawca) chyba dlugo tu nie posiedze Z polskimi znakami czyta się lepiej, a wciśnięcie od czasu do czasu klawisza "Alt" nie wymaga dużo pracy. Nie narzekaj teraz na CFHs'a. Nie wiesz jeszcze na co go stać ( żarcik ) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 no właśnie, zmarnieją mi to im zmienie wodę ... nie płaciłam za nie 30 zł tylko 10 (15 z wysyłką) Pewnie nie wiesz jeszcze, że na tym forum są ludzie którzy mają szczególny stosunek do roślin. Niezależnie od tego ile kosztowały, starają się zapewnić im najlepsze warunki do wegetacji (podłoże, woda, swiatło ...). Świadome pogarszanie warunków np. kranówka zamiast wody miekkiej traktowane jest jako męczenie rośliny. Gdy zmarnieją, będzie prawdopodobnie za późno, zabijesz rośliny. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Painkiler1 Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 no właśnie, zmarnieją mi to im zmienie wodę, przesadzane juz miałam jak sie rozrosły, no jak mi zmarnieją to trudno, nie płaciłam za nie 30 zł tylko 10 (15 z wysyłką) Były tam: 1 muchołówka, 1 rosiczka i gratis rosiczka, ale jakos kilka miesięcy temu uschła, bo ogólnie marniejsza była, te pozostałe się ładnie trzymają. No na forum o swinkach tez mi marudziły wielkie znawczynie ;p ale zostałam tam, nowa osoba sie zarejstrowala to pozniej jej ciągle cos pisali, ze zla karma, ze cos tam Ignoranctwo przede wszystkim, a jakby inaczej. Przecież jak ktoś pisze, że do takich roślin będzie lepsza woda miękka to mam go w nosie bo wiem lepiej że kranówka też jest dobra. Co z tego ze na forum jest ponad 20 tematów gdzie ludzie piszą jak im rośliny padają od kranówy... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
northerka Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 (edytowane) no wlasnie, tym swoim pisaniem sami sprawiają ze najchętniej to całkowicie dałabym sobie spokój z tymi roslinami.. Narazie maja sie dobrze bo rosną i nie marnieja i nawet mi niedlugo zakwitnie rosiczka bo ma juz duże pączki Czy wygląda jakby jej było źle?? - to zdjęcie zaraz po dostaniu jej a te nizej to juz nowsze Edytowane 24 Lipca 2013 przez northerka Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Zrobisz oczywiście jak uważasz. Nie ma co się zrażać do ludzi, bo chcą Ci pomóc, nawet jeśli nie całkiem tak to wygląda Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serbia Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 A wracając do meritum Czy ktoś z Was ma/miał doświaczenia z deszczówką w dużym mieście? Np. w Warszawie, gdzie mieszkam, ale miasta typu Wrocław, Poznań, Szczecin czy Trójmiasto są zapewne w podobnym stopniu zanieczyszczone? Przyznam, że zaczyna być dla mnie uciążliwe bieganie z dwoma 5-litrowymi baniakami z pobliskiego supermarketu (który wcale nie jest taki pobliski;)) i rozważam możliwość zbierania deszczówki. Boję się tylko, żeby warszawska deszczówka nie zaszkodziła roślinom. Co o tym sądzicie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro7979 Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Ja sądzę, że się nie nadaje. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niekumaty Burak Napisano 24 Lipca 2013 Share Napisano 24 Lipca 2013 Odpowiedzi na takie pytanie jest pływaniem w temacie. Jeśli jest to opad konwekcyjny- nie nadaje się. W deszczu jest wszystko to co wyprodukowało miasto. Jeśli zaś opad frontowy - musisz wiedzieć z jakiego kierunku nadciągają chmury i wykazać się znajomością geografii ekonomicznej by określić jakie zanieczyszczenia przemysłowe chmury po drodze wchłonęły. Ostateczną weryfikacją byłyby badania laboratoryjne deszczówki. Jak widzisz jest to proste. Dlatego od kilku miesięcy mam akwarystyczny filtr odwróconej osmozy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi