Skocz do zawartości

Ulubiona roslina?

chomikxd3

Rekomendowane odpowiedzi

Kosa1984 napisał:
Od razu widać, że nie ugryzła Cię nigdy 'Red Piranha', albo 'Microdent'. Jasna sprawa, 'Cudo' czy 'Founde' to już dziwadła.

FOUNDE?

Wtf?

Wygląda jakby urosła gdzieś koło elektrowni w Czarnobylu D:

Podobnie ma taka jedna..co ma wciśnięte i posklejane do siebie ząbki (nie przy końcach..tylko ta inna).

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ...IeRFCeJxcEk-7ae

O te mi chodzi ^.

Edytowane przez chomikxd3
Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie te "Wacky Traps" i inne dziwadła to upośledzone mutanty, które wg mnie tylko robią zamęt w rodzaju. Nie wnikam w czyjeś gusta - podoba mu się, to niech sobie hoduje. Ale dla mnie taka roślina (która de facto w niektórych przypadkach utraciła zdolność łapania zdobyczy) jest po prostu błędem genetycznym, którego nie powinno się powielać :P. Szczególnie, jeśli jest to błąd sztucznie i celowo wywołany przez człowieka. Ale niektóre kultywary są przepiękne i ciekawe ;)

Odnośnik do odpowiedzi

To co jest w linku od chomika to jest coś strasznego xD Te 'cudo' i 'founde' to też jakieś koszmarki. I głownie o tych myślę pisząc o upośledzonych muchołówkach. Inne piranie i redy nie są takie złe, ale po prostu mnie jakoś nie porywają.

Odnośnik do odpowiedzi

natalia.t napisał:
To co jest w linku od chomika to jest coś strasznego xD Te 'cudo' i 'founde' to też jakieś koszmarki. I głownie o tych myślę pisząc o upośledzonych muchołówkach. Inne piranie i redy nie są takie złe, ale po prostu mnie jakoś nie porywają.

Pf... cudo to tam pryszcz.. a 'founde' to nie kultywar..ktoś posadzić muchołówkę obok elektrowni w Czarnobylu no i.. wiesz :D

Odnośnik do odpowiedzi

1.Miejsce dzbaneczniki (nizinne są łatwiejsze w hodowli i ładnie wyglądają np. N.alata, górskie są też ładne ale trudniejsze w hodowli.)

2.Miejsce rosiczki najbardziej madagascarcenis ,bo bo rośnie do góry.

3..Muchołówki ciekawy system polowania.

4 Kaptury najbardziej S.flava

5.Rosolistnik Portugalski ciekawią mnie jego bardzo żrące enzymy trawienne.

6.Pływacz dlatego że to ciekawa roślina owadożerna która ładnie kwitnie i rośnie pod wodą.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbaneczniki, dzbaneczniki, dzbaneczniki...

A potem na równi muchołówki z rosiczkami - nie umiałabym wybrać. Jedne mają wspaniały, dynamiczny system "polowania", drugie zachwycają delikatnymi kropelkami.

Następny na liście jest (znów ex aequo) cefalotus i chyba mało kochana darlingtonia, która zauroczyła mnie "wężowatym" wyglądem.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uwielbiam heliamfory z ich odmienność,darlingtonię,chociaż aby przetrwał rybi ogn i ona cała trzeba się nalatać z kostkami lodu itd,ale jest tego warta,tłustosze,za ich czarującą prostotę,cefalotusa za to,że jest jak nie z tego świata i tak łatwy w uprawie,kapturnice i muchołówki też są fajne,mogą okazać się dochodowe lol2 ,regulary i purpuree za to,że świetnie udają się na bagienku,z rosiczek cenię sobie rotundifolię i filiformis.

Baaardzo lubię pływacza alpejskiego choćby za jego piękne kwiaty.Również udaje się na parapecie.Nawet mi wschodzi,bo wysiałam.Generalnie wolę te epifityczne.A ostatnio wpadłam w żenlisee i mam 5.

Dzbanków nie chcę,bo nie mam warunków. <_<

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Ach, Nepenthesy wszelakie najpiękniejsze i kropka!

Nabardziej podobają mi się Ventraty i Alaty, oraz wszystkie z tego typu smukłymi dzbankami np. bajeczna Tobaica :D

Najbardziej intrygująca/najdziwniejsza forma dzbana?

- Aristolochioidesa nic nie przebije. :)

480px-Nepenthes_aristolochioides5.jpg

Dzbaneczniki zawsze mi się podobały... Inne owadożery mogłyby nawet nie istnieć (z całym szacunkiem dla tych, którzy je hodują! Oj, chyba sobię grób kopię :rotfl: ).

A poza dzbanami to myślę, że Sarracenki.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.