Skocz do zawartości

Ulubiona roslina?

chomikxd3

Rekomendowane odpowiedzi

Od razu widać, że nie ugryzła Cię nigdy 'Red Piranha', albo 'Microdent'. Jasna sprawa, 'Cudo' czy 'Founde' to już dziwadła.

FOUNDE?

Wtf?

Wygląda jakby urosła gdzieś koło elektrowni w Czarnobylu D:

Podobnie ma taka jedna..co ma wciśnięte i posklejane do siebie ząbki (nie przy końcach..tylko ta inna).

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ...IeRFCeJxcEk-7ae

O te mi chodzi ^.

Edytowane przez chomikxd3
Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie te "Wacky Traps" i inne dziwadła to upośledzone mutanty, które wg mnie tylko robią zamęt w rodzaju. Nie wnikam w czyjeś gusta - podoba mu się, to niech sobie hoduje. Ale dla mnie taka roślina (która de facto w niektórych przypadkach utraciła zdolność łapania zdobyczy) jest po prostu błędem genetycznym, którego nie powinno się powielać :P. Szczególnie, jeśli jest to błąd sztucznie i celowo wywołany przez człowieka. Ale niektóre kultywary są przepiękne i ciekawe ;)

Odnośnik do odpowiedzi

To co jest w linku od chomika to jest coś strasznego xD Te 'cudo' i 'founde' to też jakieś koszmarki. I głownie o tych myślę pisząc o upośledzonych muchołówkach. Inne piranie i redy nie są takie złe, ale po prostu mnie jakoś nie porywają.

Odnośnik do odpowiedzi

To co jest w linku od chomika to jest coś strasznego xD Te 'cudo' i 'founde' to też jakieś koszmarki. I głownie o tych myślę pisząc o upośledzonych muchołówkach. Inne piranie i redy nie są takie złe, ale po prostu mnie jakoś nie porywają.

Pf... cudo to tam pryszcz.. a 'founde' to nie kultywar..ktoś posadzić muchołówkę obok elektrowni w Czarnobylu no i.. wiesz :D

Odnośnik do odpowiedzi

1.Miejsce dzbaneczniki (nizinne są łatwiejsze w hodowli i ładnie wyglądają np. N.alata, górskie są też ładne ale trudniejsze w hodowli.)

2.Miejsce rosiczki najbardziej madagascarcenis ,bo bo rośnie do góry.

3..Muchołówki ciekawy system polowania.

4 Kaptury najbardziej S.flava

5.Rosolistnik Portugalski ciekawią mnie jego bardzo żrące enzymy trawienne.

6.Pływacz dlatego że to ciekawa roślina owadożerna która ładnie kwitnie i rośnie pod wodą.

Odnośnik do odpowiedzi

Dzbaneczniki, dzbaneczniki, dzbaneczniki...

A potem na równi muchołówki z rosiczkami - nie umiałabym wybrać. Jedne mają wspaniały, dynamiczny system "polowania", drugie zachwycają delikatnymi kropelkami.

Następny na liście jest (znów ex aequo) cefalotus i chyba mało kochana darlingtonia, która zauroczyła mnie "wężowatym" wyglądem.

Odnośnik do odpowiedzi

A ja uwielbiam heliamfory z ich odmienność,darlingtonię,chociaż aby przetrwał rybi ogn i ona cała trzeba się nalatać z kostkami lodu itd,ale jest tego warta,tłustosze,za ich czarującą prostotę,cefalotusa za to,że jest jak nie z tego świata i tak łatwy w uprawie,kapturnice i muchołówki też są fajne,mogą okazać się dochodowe lol2 ,regulary i purpuree za to,że świetnie udają się na bagienku,z rosiczek cenię sobie rotundifolię i filiformis.

Baaardzo lubię pływacza alpejskiego choćby za jego piękne kwiaty.Również udaje się na parapecie.Nawet mi wschodzi,bo wysiałam.Generalnie wolę te epifityczne.A ostatnio wpadłam w żenlisee i mam 5.

Dzbanków nie chcę,bo nie mam warunków. <_<

Odnośnik do odpowiedzi

• 4 weeks later...

Ach, Nepenthesy wszelakie najpiękniejsze i kropka!

Nabardziej podobają mi się Ventraty i Alaty, oraz wszystkie z tego typu smukłymi dzbankami np. bajeczna Tobaica :D

Najbardziej intrygująca/najdziwniejsza forma dzbana?

- Aristolochioidesa nic nie przebije. :)

480px-Nepenthes_aristolochioides5.jpg

Dzbaneczniki zawsze mi się podobały... Inne owadożery mogłyby nawet nie istnieć (z całym szacunkiem dla tych, którzy je hodują! Oj, chyba sobię grób kopię :rotfl: ).

A poza dzbanami to myślę, że Sarracenki.

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.