Skocz do zawartości

Akwarium czy terrarium?

infidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do przeniesienia swoich tłustoszy meksykańskich i heliamfory midoxy, które obecnie rosną całkiem nieźle w mini szklarence z ikei do czegoś trwalszego, co umożliwi stworzenie fajnej kompozycji bezpośrednio w zbiorniku z pominięciem doniczek, podstawek itd. Wiem jaki jest mi potrzebny wymiar, oświetlenie już zamówiłam takie które będzie pasowało i do obecnej konstrukcji i do planowanej (moc 72W), pozostaje tylko ogarnięcie tematu zbiornika. Po przeszukaniu forum nie znalazłam opinii na ten temat, z tego co widzę to większość zagospodarowała posiadane już zbiorniki.

I tu powstaje pytanie: czy lepsze będzie akwarium, czy terrarium?

Nie mam ani zbędnego akwarium, ani terrarium, więc tak czy inaczej czeka mnie inwestycja. Prawdopodobnie będę chciała dokupić do kompozycji jeszcze jedną lub dwie helki innych, trochę trudniejszych odmian.

Zrobiłam prowizoryczne zestawienie wad i zalet obu rozwiązań:

Akwarium:

+ przód bez żadnych załamań szkła, wentylacji itd lepiej się prezentuje

+ oświetlenie będzie bezpośrednie, nie będzie musiało przechodzić przez szkło

+ może obyłoby się bez montowania wentylatorka?..

+ wydaje mi się że łatwiej będzie posadzić rośliny z góry

- muszę je zamówić i poczekać na sklejenie, bo potrzebuje dna o nietypowych wymiarach 45x30, ewentualnie 40x30

- wydaje mi się że będzie ciężej podlewać rośliny

- byłoby bez pokrywy, więc będzie pewnie niższa niż w terrarium wilgotność, i świetlówki będą narażone na wilgoć

- trzeba by jakoś przymocować lampę żeby przypadkowo nie spadła na rośliny

Terrarium:

+ łatwiejsze podlewanie

+ lampa nie jest narażona na wilgoć

+ kupuję gotowca bez czekania (40x30x30) i będzie tańszy, bo jak znam życie to zamawiając akwarium uprę się na optiwhite :P

+ kładę lampę na wierzchu i się niczym nie przejmuję (no chyba że się przez to przegrzeje)

+ pewnie będzie łatwiej utrzymać wyższą wilgotność

- chyba ciężej będzie ułożyć kompozycję/sadzić rośliny w takim maluchu otwieranym tylko z przodu

- wydaje mi się że wentylatorek może być konieczny (a bez niego będzie bardziej estetycznie)

- zostanie mi wolne 5 cm półki pod nim i 4,5 cm lampy nad nim (ale to drobiazg)

- światło będzie filtrowane przez szkło

Którą z opcji doradzacie? Może pominęłam jakieś istotne cechy któregoś z rozwiązań?

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej wielkości jak Twoje akwarium na pewno jest łatwiejsze, ale przy moich max 45 cm obawiam się że zostaje lanie wody na jakąś kupkę kamieni albo ręczny spryskiwacz, bo inaczej zrobią mi się tam torfowe tatry :P

A jak Twoja helka? Daje radę? Obawiam się że w akwarium może nie mieć wystarczającej wilgotności.

Edytowane przez infidelity
Odnośnik do odpowiedzi

Jak ja będę coś robić w szkle to wybiorę akwarium. Raz, że mam już gotowca :P a dwa, że wydaje mi się jednak praktyczniejsze i zgrabniejsze. Oczywiście jeśli chodzi o kompozycję bez doniczek podstawek itp, bo jeśli to miałoby być coś do przechowywania roślin w doniczkach, to wtedy na pewno łatwiej podlewać je w terrarium otwieranym z przodu.

Co do podlewania takiej kompozycji to i tak trzeba wygospodarować jakiś kącik na koszyczek czy kamyczki żeby w to lać wodę. Nie musi to być duże, tylko coś takiego, żeby wlana woda mogła się spokojnie przesączać, a nie rozlewać.

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam już widzieć to w akwarium... Może faktycznie będzie łatwiej?.. Przed wszystkim łatwiej będzie utrzymać w czystości szyby od środka jak coś na nie chlapnie.

Może ktoś ma jeszcze jakieś argumenty za lub przeciw? :)

Odnośnik do odpowiedzi

Zaczynam już widzieć to w akwarium... Może faktycznie będzie łatwiej?.. Przed wszystkim łatwiej będzie utrzymać w czystości szyby od środka jak coś na nie chlapnie.

Może ktoś ma jeszcze jakieś argumenty za lub przeciw? :)

Jeśli ma to być zbiornik typowo dekoracyjny, to barak "całej" przedniej szyby (tak jak w przypadku terra) będzie zdecydowanie psuł efekt nawet najładniejszego zbiornika.

Jeśli chodzi o podlewanie (tzn. "dopodlewanie) to ja przykleiłam na tylnej ścianie wężyk silikonowy, który jest ukryty pod matą "ratanową".

Zakładając terra podlałam obficie torf, więc jest ciągle wilgotny. co 2 dni wprowadzam tym wężykiem 0.5l destylki i jest gitara.

Ładnie się rozchodzi po całym terra, wszędzie wilgotno, a roboty niewiele. :)

Jeśli chodzi o montowanie świetlówek (też jeszcze na nie czekam <_< ).

To ja będę je przyklejać do "sufitu, który jest zrobiony z lustra o wym. 20*90 (wym. alwa: 30*90).

Dzięki czemu światło będzie zwiększone, a powierzchnia sufitu "nieszczelna", dzięki czemu będzie wentylacja.

Prócz tego na jednej z bocznych szyb będą 2 małe wiatraczki (które sprytnie wymontowałam z podstawki do chłodzenia laptopa za 14.99 :P ).

Na razie nie wstawiam fotek, bo ciągle jeszcze coś tam dorabiam. <_<

Szczególnie jestem zła na brak oświetlenia, bo w sklepie, w którym zamawiałam mają urlop.

Dopiero jutro będą wysyłać, a moje roślinki widać, że potrzebują duużo światła, bo zaczynają im się robić przeźroczyste listki. :(

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem sobie terra z akwarium 80x 45x45

Górną szybę dorobiłem u znajomego na wymiar i kupiłem 2 zawiasy do szkła, mogę otwierać i zamykać bez żadnego problemu.

2 lampy od góry przyklejone żeby nie spadały przy otwieraniu.

Wszystko fajnie i estetycznie wygląda.

Aha i tylna szyba obklejona folią termiczna, taką jak stosuje się podczas wypadków. Moim zdanie lepsza od folii aluminiowej bo w jednym kawałku i bez większych nierówności.

Edytowane przez Brenas
Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, przekonaliście mnie ;) a tak serio to dzięki za rady.

Ja też czekam na mocniejsze światło, ale dalej nie przeszło mi zdziwienie po tym jak wczoraj zobaczyłam że moja helka pod zwykłą, energooszczędną żarówką 23w 6500k wypuszcza 3 albo i 4 nowe liście!.. I po co mi te 72w? ;)

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.