chomikxd3 Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Chciałbym wiedzieć ile miesięcznie wody zużywacie na swoje owadożerne pupile . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Zależy od pory roku Na moją skromną kolekcje to wychodzi tak: Zimą, kiedy połowa roślin zimuje i prawie ich nie podlewam, na niezimujące schodzi trochę ponad 5 litrów (około półtora bukłaczka wody, jakieś 7 albo 8 litrów) Latem połowa roślin stoi na działce, więc w większości podlewa je deszcz, poza tym zbieram deszczówkę, ale i tak miesięcznie kupuję do 10litrów wody. Trudno powiedzieć, ile idzie deszczówki. Najgorzej jest wiosną i jesienią, kiedy zimujące już/jeszcze nie zimują, a jest zbyt zimno, żeby te rośliny stały na zewnątrz. Wtedy wychodzi ponad 15 litrów wody ze sklepu. Pomijam takie rzeczy jak przesadzanie/rozsadzanie, sianie i inne takie zabiegi, gdzie na samo namoczenie suchego torfu woda leje się litrami. Jednak jeszcze nigdy nie przekroczyłam 20 litrów na miesiąc. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Coś koło pół baniaka 5l dziennie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 26 Lipca 2013 Autor Share Napisano 26 Lipca 2013 Sevillo- 5 l. dziennie? natalia.t nie przekracza 20 na miesiąc!! A ty chyba masz mniajszą hodowlę od niej (tak myslę.. ale nie mam w stu proc. pewności) Niniejszym 5 l. na dzień..to..łał ; o Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 26 Lipca 2013 Autor Share Napisano 26 Lipca 2013 Zależy od pory roku Na moją skromną kolekcje to wychodzi tak: Zimą, kiedy połowa roślin zimuje i prawie ich nie podlewam, na niezimujące schodzi trochę ponad 5 litrów (około półtora bukłaczka wody, jakieś 7 albo 8 litrów) Latem połowa roślin stoi na działce, więc w większości podlewa je deszcz, poza tym zbieram deszczówkę, ale i tak miesięcznie kupuję do 10litrów wody. Trudno powiedzieć, ile idzie deszczówki. Najgorzej jest wiosną i jesienią, kiedy zimujące już/jeszcze nie zimują, a jest zbyt zimno, żeby te rośliny stały na zewnątrz. Wtedy wychodzi ponad 15 litrów wody ze sklepu. Pomijam takie rzeczy jak przesadzanie/rozsadzanie, sianie i inne takie zabiegi, gdzie na samo namoczenie suchego torfu woda leje się litrami. Jednak jeszcze nigdy nie przekroczyłam 20 litrów na miesiąc. Ale jesienią przeważnie jest tak, że jest dużo deszczu... więc wtedy deszczówkę tez zbierasz, czy nie? Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Sevillo na pewno ma większą hodowlę od mojej "hodowli" Jesienią czasami się zdarzy, że zbiorę jakieś 5-10 litrów, ale rzadko. Deszcz zbieram jak jestem poza miastem, na działce, a jesienią raczej rzadko tam zaglądam, a jak już tam jestem to nie zawsze pada deszcz. Edytowane 26 Lipca 2013 przez natalia.t Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sevillo Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 Pół baniaka czyli 2,5l dziennie , no może czasem się zdarzy, że cały baniak pójdzie:) . Troche roślin mam , te na dworze dużo 'palą' , szczególnie polskie . Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 26 Lipca 2013 Autor Share Napisano 26 Lipca 2013 1. Tak to jest, gdy komus nie chce się używać interpunkcji (np.: przecinków). 2. Btw. nie mogłeś napisać, że ,,2,5 l", a nie ,, pół pięciolitrowego baniaka" - chyba o to ci chodziło, bo nie ma przecinków i można to róznie interpretować. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
natalia.t Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 A jakby były przecinki to jak byś interpretował? "Pół baniaka" to pół baniaka, a nie "pół, baniaka" czy coś tam... Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karaluch Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 U mnie latem wygląda to tak: 5litrów tygodniowo do terrarium - 20 litrów miesięcznie 15litrów tygodniowa na zewnątrz - 60 litrów miesięcznie Razem 80 litrów miesięcznie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 26 Lipca 2013 Autor Share Napisano 26 Lipca 2013 A jakby były przecinki to jak byś interpretował? "Pół baniaka" to pół baniaka, a nie "pół, baniaka" czy coś tam... Mogło być : ,,Pół baniaka,5 litrów" <-- na to wychodzi, ze baniak am 10 litrów.. a on zużywa 5. Mogło być :,, Pół baniaka pięciolitrowego" Dziękuję ,dobranoc C: Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wrazik Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 2 do 3 baniaków 5l destylki na tydzień. Nie jest tragicznie Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chomikxd3 Napisano 26 Lipca 2013 Autor Share Napisano 26 Lipca 2013 U mnie latem wygląda to tak: 5litrów tygodniowo do terrarium - 20 litrów miesięcznie 15litrów tygodniowa na zewnątrz - 60 litrów miesięcznie Razem 80 litrów miesięcznie : o Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek:) Napisano 26 Lipca 2013 Share Napisano 26 Lipca 2013 (edytowane) Ja zużywam podobnie, myślę, że 3-4l deszczówki dziennie lekką ręką w te upały. Zwłaszcza rośliny na balkonie południowym jak ktoś wspomniał, wymagają dużo wody. Edytowane 27 Lipca 2013 przez Radek:) Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kuba989898 Napisano 27 Lipca 2013 Share Napisano 27 Lipca 2013 W zimie ~ 5 l wody na tydzień. W lecie ~ 3-5 l wody na dzień - rośliny stoją na tarasie od strony południowej, w ekstremalnych upałach potrafią wypić więcej. W lecie używam deszczówki więc koszt praktycznie zerowy. W zimie używam wody z osmozy. Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi