Skocz do zawartości

torfowiec

chomikxd3

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie otrzymałem mech od pewnego forumowicza, za co mu bardzo dziękuję..

A me pytanie brzmi : Mam go od razu zanurzyć w wodzie? Wszystko? W destylce?

Jesli chciałbym go posadzić na torf razem z rosiczką i muchołówką, to mam go po prostu położyć na ten torf???

Odnośnik do odpowiedzi

Też dzisiaj dostałam mech od pewnego forumowicza :P i też jestem ciekawa jak to zrobić? Jest dużo tematów o tym, czytałam, ale jak zawsze - wszystko wygląda inaczej niż to sobie wyobrażałam. Zrobiłam wszystko według wskazówek z forum, a mimo to nie wygląda to u mnie jak hodowla mchu torfowca, a bardziej jak rozmnażanie rosiczki z pędu, czyli błoto, błoto, trochę błota i gdzieniegdzie zielone badyle... I z tego ma coś wyrosnąć? Trochę zostawiłam na torfowisko, ale jak posadzić to na torfowisku? Tak samo poukładać łodyżki mchu na torfie dookoła roślin?

Odnośnik do odpowiedzi

A może lekko przysypać gdzieniegdzie torfem??

A jak sadzić dzbanecznika w ŻYWYM SAMYM torfowcu?

Naładowac do doniczki torfowca i w środek wsadzić dzbanka?

o.e

Już sam nie wiem... .

A jesli będę trzymał reszte torfowca w folii, zamkniętego..i w cieniu??

Odnośnik do odpowiedzi

Okna są myte często, moje okno znajduje się przy drodze, która jest pokryta kurzami, piachem i jest często używana ( dużo samochodów tędy jeździ) więc mycie okien w lato w moim wypadku nie wiele daje.

Umyję i zaraz znowu będą takie.

W każdym razie nie dowiedziałem się czy zrobiłem to dobrze ;_; .

Edytowane przez chomikxd3
Odnośnik do odpowiedzi

chomikxd3 napisał:
mycie okien w lato w moim wypadku nie wiele daje.

Mycie okien w każdym przypadku daje efekt czystości i co za tym idzie przejrzystości. U jednego ten stan utrzyma się trzy dni, u drugiego miesiąc. To oczywiście Twoja sprawa, sygnalizowałem sprawę tylko bo pewnie nie każdy jest świadomy tego.

Odnośnik do odpowiedzi

Kosa1984 napisał:
Mycie okien w każdym przypadku daje efekt czystości i co za tym idzie przejrzystości. U jednego ten stan utrzyma się trzy dni, u drugiego miesiąc. To oczywiście Twoja sprawa, sygnalizowałem sprawę tylko bo pewnie nie każdy jest świadomy tego.

Pisząc to, ze niewiele daje miałem na mysli, ze efekt utrzymuje się na bardzo krótko, a rosliny i tak większą cześć przebywają na podwórku.

Odnośnik do odpowiedzi

Innymi słowy - chomiku, dopóki nie umyjesz okna, nie dowiesz się jak hodować mech ;)

Kosa jesteś potworem. Po 1. każesz biednemu gryzoniowi dbać o czystość szyb i ogólny ład i porządek w swoim otoczeniu, a po 2. powodujesz zabrudzenia mojego monitora cząstkami przeżutej nektarynki. Swoją drogą zdecyduj się człowieku - tam czyste okno, tam brudny monitor :D

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.